Voor schrijvers, door schrijvers

55 woordenverhaal

Inzendingen: 810
Waarom een verhaal in 55 woorden? Omdat de vorm ons dwingt te schrappen tot de essentie van wat we willen zeggen. “In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister”, of anders gezegd, in weer een andere taal: “Less Is More.”
5 x 55
© W.J. (Hans) Villerius op .
Aantal hits: 380

(Begin 2020 schreef ik vijf onderstaande stukjes van 55 woorden voor een schrijfwedstrijd. Ik was er niet ontevreden over. Ze werden echter van de site verwijderd, toen de wedstrijd voorbij was. Zonde, vond ik. Met herplaatsing hoop ik ze tijdig aan de vergetelheid  ontrukt te hebben.)

 

THEOLOGISCH DEBAT

Dringend oreerde de zendeling: “Jazeker, uniek. Gods Zoon verrichtte talloze wonderen.”

“Wat voor wonderen?”

“Eens bijvoorbeeld liep Hij op water.”

“Op water? En wat, verdomme, is daar nou voor bijzonders aan? Wacht maar tot het vriest! Verschijnen hier honderden schaatsers op de gracht.”

Hoofdschuddend sloeg de ongelovige zijn voordeur voor de gelovige dicht.

 

VOORTSCHRIJDEND INZICHT

De zusjes ruzieden op de achterbank.

Plots kruiste een roodharig dier de rijbaan. Moeder rukte geschrokken aan het autostuur: “Zagen jullie dat? Er schoot zomaar een vos de weg over!”

De jongste: “Wat, wat?”

Belerend snauwde de oudste: “Een schietende vos, stommerd.” Waarna de twijfel toesloeg: “Waar zou hij dat geweer vandaan hebben?”

 

BRUTALE OVERTREDING

Premier Balkenende pleitte in 2013 voor herstel van Normen en Waarden. Wetshandhavers gaven daaraan hun eigen draai…

“Halt!” donderde de straatagent tegen een zonder verlichting fietsende Amsterdammer.

“Waarom?” vroeg deze.

“Ik zie u niet.”

“Dan kan ik toch gewoon verder?”

“Ik zie u wel,” verbeterde de ander.

“In dat geval mag ik verder.”

 

WAN(D)DECORATIE

Na bezichtiging van de jaloersmakende Pindakaasvloer in Museum Boijmans begon artiest Dirk-Jan te tobben. Oogde zijn eigen oeuvre niet hopeloos ouderwets?

Thuisgekomen ging hij aan de slag.

Een dag later reeds stelde een galeriehouder de gecertificeerde productie tentoon. Eigentijdse kunst voor kleinbehuisden met een krappe beurs: 17 betaalbare, bruine boterhammen, ruim belegd met boenwas.

 

WIJSNEUZIGHEID

Twee literaire kemphanen voerden openlijk een onverkwikkelijke polemiek. De romanschrijver werd genadeloos tot ‘Analfabeet’ bestempeld. De criticus werd uitgemaakt voor ‘Taalpolitie’. Na maanden legden ze het bij. Analfabeet schreef: ‘Goet. U hep gewonne! Ik bennun ijkul.’
 
Taalpolitie corrigeerde automatisch: ‘Fout: U hebt gewonnen! Ik ben een eikel.’ En zo haalde Analfabeet alsnog zijn gelijk.
Dit artikel delen?

geef een waardering voor: "5 x 55"

Geschreven door W.J. (Hans) Villerius . Geplaatst in 55 woordenverhaal.
21.05.20
Feedback:
Correctie i.v.m. oude waarderingen.
 • Lezenswaardig:
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Edo Elzenga 25.05.20
  Wat je 55 woorden-verhale n gemeen hebben is dat ze een extreem sterke clou hebben. Enerzijds is dat mooi en krachtig.
  Nadeel vind ik dat de verhalen er teveel op leunen. Als een mop. En het kan zijn dat een clou niet leuk is. En wat dan? is het verhaaltje dat een slechte mop?

  Begrijp me niet verkeerd, ik vind het leuke verhalen, maar nadeel is dus dat een lezer vanwege de krachtige clou, zegt: ja leuk, terwijl je eigenlijk wilt dat men je verhaal waardeert vanwege de taal, de mooie zinnen, de beelden die opgeroepen worden, etc.
  • W.J. (Hans) Villerius 25.05.20
   Dank voor je complimenten. Daar knap ik van op. Dank ook voor je schrijfadvies. Dat leg het naast mij neer: Ik vind 55 woorden te kort voor sfeerbeelden en literaire krachtpatserij.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !