Nieuws en nieuwtjes. De laatste informatie over literaire prijzen, boeken die binnenkort verschijnen, nieuwe schrijfwedstrijden, boekpresentaties of interessante bijeenkomsten, etc. De artikelen zijn, om rede van actualiteit, maar een beperkte periode leesbaar in deze rubriek, maar blijven langer beschikbaar in de originele rubriek. Net door ons gepubliceerde nieuwe schrijfwedstrijden zijn hier enkele weken te zien, maar het hele overzicht kun je bv vinden in de rubriek schrijfwedstrijden.
Heb je zelf een, voor onze leden en bezoekers, lezenswaardig nieuwtje of een tip waar we een nieuwtje kunnen vinden? Laat het ons aub weten. om ons te informeren over een nieuwtje.
Yvonne Keuls: ‘Mijn moeder staat centraal in dit boek, dat zo prachtig aansluit bij het thema Oud worden, jong blijven. Ze weigerde naar een bejaardentehuis te gaan: ouder worden zou zij wel even op haar eigen manier doen. Er is geen groter goed dan waardig oud te mogen worden, op je eigen voorwaarden.’
Voor de nieuwe editie van Nederland Leest wordt in november het boek Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls in een nieuw jasje gestoken.
Eén boek, duizend gesprekken: Oud worden, jong blijven
Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Lezers krijgen dit boek cadeau van de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek. Deelnemende scholen geven het boek van Nederland Leest Junior cadeau aan leerlingen.
Nederland Leest gaat in 2022 over het ouder worden in deze tijd: we worden met z’n allen gemiddeld steeds ouder, maar we blijven ook steeds fitter. Oud worden willen we allemaal, maar tegen het proces van ouder worden kunnen we best opzien; het ouder worden van onszelf en het ouder worden van de mensen in onze omgeving. Hoe word je op een fijne manier ouder? Hoe blijf je fit en vitaal? En hoe zorg je ervoor dat je in elke levensfase contact houdt met je medemens?
Mevrouw mijn moeder is een met veel humor geschreven, persoonlijk en ontwapenend boek waarin de generaties met elkaar in gesprek raken en de kunst van het ouder worden tussen de regels te vinden is.
Marjolijn Hof: ‘Soms moet je nadenken over oud worden. Ook als je jong bent. In mijn boek De regels van drie reist Twan met zijn familie naar IJsland om zijn overgrootvader op te halen. Maar de koppige opi Kas wil niet naar Nederland. Hij is ziek en is van plan te sterven zoals hij geleefd heeft: op zijn eigen manier. Het is midden in de winter en hij wil de bergen in om nooit meer terug te komen. Twan komt voor een moeilijke keuze te staan: moet hij opi Kas verraden of helpen? Voor de zekerheid geeft hij hem survivaltips. Maar is dat wel genoeg? Hoe kun je beslissen wat het beste is? En wat als het beste niet bestaat omdat het voor iedereen weer anders is?’
Speciale uitgaven Nederland Leest
Iedereen kan meedoen aan Nederland Leest. Om iedereen mee te laten lezen komen er ook dit jaar weer twee speciale uitgaven van het gekozen boek: een grootlettereditie en een editie in makkelijke taal. De grootlettereditie bevordert het lezen onder mensen met een visuele beperking en komt tot stand in samenwerking met Fonds XL en de Vereniging Onbeperkt Lezen. De editie in makkelijke taal is voor iedereen die (nog) niet zo sterk is in lezen en wordt gemaakt in samenwerking met Uitgeverij Eenvoudig Communiceren en gefinancierd door de Leescoalitie in het kader van het Leesoffensief. De Nederland Leest junior uitgave van De regels van drie spreekt de leeftijdsgroep 10-14 aan, scholieren van 15-18 jaar kunnen zich samen gaan verdiepen in Mevrouw mijn moeder. Scholen ontvangen voor De regels van drie en Mevrouw mijn moeder speciale lessuggesties om samen het gesprek over deze titels aan te gaan.
Bron: CPNB
Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)