Cursus & opleiding schrijven

Schrijven is een hobby voor sommigen die redelijk overweg kunnen met de Nederlandse taal. Maar wil je je eigen schrijverskwaliteiten verbeteren dan is de deelname aan een voor jou passende cursus of opleiding zeker te overwegen.

Voordat je je gaat storten op het dichten zelf, maak je eerst kennis met het schrijversvak en de basisvaardigheden die je nodig hebt. Daarnaast leer je hindernissen overwinnen die je bij het schrijven tegenkomt. Vervolgens ga je zelf aan de slag met dichten. Je leert onder meer je eigen 'toon' te ontwikkelen, zelf een gedichtenbundel samen te stellen en te analyseren en je eigen werk (en dat van anderen) te beoordelen. Tijdens de cursus zul je veel oefenen. Immers, dichten leer je pas echt door het veel te doen!

Een leerzame en inspirerende cursus, die je creativiteit zeker zal stimuleren!
Daarom kies je voor deze cursus

Leer mooie gedichten schrijven
Speciaal ontwikkeld lesmateriaal
Mondelinge lesdagen
Begeleiding door professionals

Voor wie is de cursus Gedichten schrijven bestemd

Is schrijven je passie en spreekt met name poëzie je erg aan? Is het je droom om net zo te kunnen dichten als Nico Dijkshoorn? Dan is de creatieve cursus Gedichten schrijven je op het lijf geschreven! Met deze cursus leer je je talenten als dichter (verder) ontwikkelen. Straks schrijf jij de meest indrukwekkende gedichten!

Je einddoel

Aan het eind van deze cursus heb je de basis van het schrijversvak geleerd en inzicht gekregen in de essentie van poëzie. Je beheerst de technieken die bij het schrijven van gedichten nodig zijn, en weet waarop je andermans gedichten en die van jezelf moet beoordelen.
Dit leer je tijdens de cursus Gedichten schrijven

Het uitgangspunt van de cursus Gedichten schrijven is: je inzicht verschaffen in het wezen van poëzie. Met tal van voorbeelden laten we je zien hoe dichters te werk gaan. Je leert gedichten lezen, je een oordeel vormen over eigen werk en andermans werk beoordelen. Daarbij wordt aandacht besteed aan woordkeus en zinsbouw, klank en rijm, metrum en ritme, beeldspraak en stijlfiguren: onmisbare kennis waarmee je treffend vorm kunt geven aan de inhoud van je gedichten.

De cursus helpt je je talenten op het gebied van schrijven en dichten te ontwikkelen. Je raakt bekend met de mogelijkheden en beperkingen en leert hoe je taal op de juiste manier kunt gebruiken. Theorie en praktijk gaan hand in hand, je zult dan ook veel moeten oefenen om je de geleerde technieken eigen te maken!

Voordat je gedichten gaat schrijven, moet je natuurlijk eerst weten waar je moet beginnen. Je maakt kennis met het schrijversvak en de basisvaardigheden die je nodig hebt. Je leert o.a. hoe je aan inspiratie komt, hoe je omgaat met blokkades en hoe je je ideeën omzet in goede teksten. Ook leer je kritisch naar je eigen teksten te kijken en ze nog verder te verbeteren. Naast het creatieve proces, komt ook de praktische kant aan bod. Hoe pak je het bijvoorbeeld aan als je je werk uit wilt geven? Natuurlijk ga je tijdens de cursus meteen zelf aan de slag. Dankzij de praktische oefeningen is schrijven voor jou straks een koud kunstje!

Na het basisgedeelte komen tijdens de cursus Gedichten schrijven de volgende onderwerpen aan bod:
Dichter worden, dichter zijn
Poëzie door de eeuwen heen
Ritme en metrum
Vaste en vrije vorm; inspiratie en transpiratie
Korte geschiedenis van de poëzie
Een eigen toon
Een paar uitstapjes
Poëtica en poëticaonderzoek
Vier gedichten analyseren
Een eigen dichtbundel samenstellen
Analyse eigen dichtbundel
De laatste hand

Mondelinge lesdagen

Ieder jaar organiseert de LOI, bij voldoende belangstelling, exclusief voor cursisten van de schrijfcursussen een unieke bijeenkomst. Op deze zaterdag in november ontmoet je je medecursisten en je docenten. Je discussieert met elkaar over de opleiding, maar vooral ook over het schrijverschap.

Ook is er altijd een bekende schrijver aanwezig, met wie je van gedachten kunt wisselen na zijn of haar voordracht. Gasten in recente jaren waren Nicolaas Matsier, Rosita Steenbeek en Jan Siebelink. De kosten van deze dag bedragen ongeveer € 40,– (2012) inclusief koffie, thee en lunch.
Dit krijg je thuis

De LOI-cursus Gedichten schrijven bestaat uit losbladig lesmateriaal. De leerstof is volledig opgenomen in het lesmateriaal. Je hoeft dus geen studieboeken aan te schaffen. Wel heb je een goed woordenboek nodig en is de Woordenlijst Nederlandse Taal (het Groene Boekje, laatste druk) aan te bevelen. Beide zijn snel en gemakkelijk te bestellen via de digitale leeromgeving.

Een cursus volgen, zo werkt het

Je gaat lekker thuis aan de slag. Je bestudeert eerst de leerstof en werkt vervolgens de opdrachten uit. Deze stuur je op naar je docent. Hij of zij geeft je dan feedback. Heb je vragen? Ook die kun je aan je docent stellen.

Via LOI Campus, de digitale leeromgeving op internet, vind je leuke en handige informatie voor je cursus. Bovendien leg je hier heel gemakkelijk contact met je medecursisten en nog veel meer.
Vooropleiding

Voor deze cursus heb je geen speciale vooropleiding nodig. Wel gaan we ervan uit dat je over een goede taalvaardigheid beschikt.
Verkort programma

Heb je al een schrijfcursus bij de LOI afgerond en wil je gedichten leren schrijven? Kies dan voor het verkorte programma.
Studieverklaring

Na afronding van de cursus kun je een studieverklaring aanvragen. Hiermee heb je een bewijs inhanden van de gevolgde opleiding en de behaalde studieresultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.
Schrijf je direct in

Inschrijven is heel eenvoudig. Vul gewoon het inschrijfformulier in. Als je je nu inschrijft kun je binnenkort al aan de slag. Doe het dus vandaag nog!
7 dagen vrijblijvend op proef

Na inschrijving bij de LOI ontvang je binnen enkele dagen het eerste lespakket thuis. Het materiaal kan dan op het gemak worden ingezien. Voldoet het niet aan de verwachtingen, dan mag het pakket, zonder verplichtingen, binnen zeven werkdagen aan ons worden geretourneerd.

Meer informatie of aanmelden? KLIK HIER!

RATING

5.0

STEMMEN

1

HITS

7025

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVE