Cursus & opleiding schrijven

Schrijven is een hobby voor sommigen die redelijk overweg kunnen met de Nederlandse taal. Maar wil je je eigen schrijverskwaliteiten verbeteren dan is de deelname aan een voor jou passende cursus of opleiding zeker te overwegen.
Wil je een verhaal, gedicht of andere tekst schrijven, maar heb je geen idee hoe je moet beginnen? Geen nood, schrijven kun je leren! Met de korte Introductiecursus Schrijven maak je kennis met het schrijversvak en doe je alle benodigde basisvaardigheden op. Hoe kom je aan inspiratie? Hoe ga je om met blokkades?
En hoe zet je een goed idee om in een mooie tekst? Ook leer je kritisch naar je eigen teksten te kijken en ze nog verder te verbeteren. Je gaat tijdens de cursus schrijven meteen creatief aan de slag met inspirerende opdrachten. Schrijven leer je het immers het beste door het te doen. Wil je je eigen werk uitgeven? In deze cursus leer je hoe je dat aanpakt. Dit maakt de cursus niet alleen geschikt voor beginnende schrijvers maar ook voor wie al langer voor zichzelf schrijft.
  • Korte, praktische cursus.
  • Inspirerende praktijkdag met prominente schrijver.
Voor wie
De Introductiecursus schrijven is bestemd voor iedereen die graag wil schrijven en zijn literaire schrijfvaardigheid (verder) wil ontwikkelen. Bijvoorbeeld om verhalen of gedichten te kunnen schrijven. Wil je je na deze introductiecursus specialiseren in een bepaald genre? Dan kun je je inschrijven voor een verkorte programma van een van de vervolgcursussen. Hiermee specialiseer je je in korte tijd bijvoorbeeld in het schrijven van romans, gedichten, blogs en columns, kinderverhalen, blogs en columns of (auto)biografieën.
Einddoel
Na het afronden van de Introductiecursus schrijven heb je de basistechnieken van het creatief schrijven in de vingers. Je hebt bovendien een prima basis gelegd om je verder te specialiseren in een specifiek genre.
Inhoud van de Introductiecursus schrijven
Om te schrijven, heb je uiteraard inspiratie nodig. Maar schrijven is ook een kwestie van techniek. Een techniek die je kunt leren! In deze Introductiecursus schrijven wordt het creatieve schrijfproces stap voor stap behandeld. Daarbij ga je meteen zelf aan de slag met inspirerende opdrachten. Zo ontdek je hoe je jouw ideeën omzet in een mooie tekst en welke creatieve technieken voor jou het beste werken.

Meer over de inhoud
De Introductiecursus schrijven van de LOI bestaat uit de volgende onderdelen:

Leren schrijven

Wat is creatief schrijven eigenlijk? Hoe schrijf je nu een goed verhaal, een goed gedicht of een andere tekst? Je zult ontdekken dat dit voor iedereen anders is. Ook zul je zien dat het niet nodig is om je ideeën meteen om te zetten in een goede tekst. Schrijven is een proces waarbij je eerst inspiratie opdoet en ruw materiaal verzamelt om dit vervolgens om te zetten in een goed lopend verhaal of een andere tekst. Een proces van schrijven, schrappen en herschrijven.

Hoe kom je aan inspiratie?

In dit deel leer je hoe je aan je ruwe materiaal komt. Hoe kun je je fantasie bijvoorbeeld gebruiken? Je leert o.a. schrijven vanuit het onbewuste, vanuit waarneming, vanuit herinnering, vanuit een bepaald idee (bijvoorbeeld een thema, een personage of een motief) of vanuit de ervaringen of gedachten van iemand anders (het zogenaamde vijfde domein). Ook de vorm van je teksten komt hierbij aan bod. Daarbij worden zowel proza als gedichten behandeld.

De schrijffase

Nu je de basis hebt, begin je met het echte schrijven. Ook dit proces kent meerdere stappen. Je leert je ruwe materiaal ordenen, aanvullen waar nodig, een schrijfwerkplan opstellen en je tekst herschrijven. Ook leer je hoe je je blokkades (het beruchte writer’s block) voorkomt of oplost. Bovendien leer je gebruikmaken van je innerlijke criticus.

Oog voor je tekst

Als je eerste tekst af is, is het goed om even afstand te nemen. Je leert hoe je je tekst kunt beoordelen als schrijver. Daarbij komen alle onderdelen van een tekst aan bod. Denk bijvoorbeeld aan personages en perspectief, beeldspraak, plot of dialoog en structuur. Daarnaast leer je ook feedback aan anderen te vragen en zelf feedback te geven op andermans teksten.

Schrappen en herschrijven

Schrijven is een proces van schrappen en herschrijven. Ook dit proces komt uiteraard aan bod in deze cursus, allemaal om je tekst(en) nog beter te maken.

Je tekst presenteren

Schrijf je om gelezen te worden? Dan wil je je werk waarschijnlijk publiceren. Ook dit komt aan bod in deze cursus. Je leert o.a. aan welke eisen een manuscript moet voldoen als je het indient bij een uitgever. Of geef je je werk liever uit in eigen beheer? Ook dat is heel goed mogelijk! In deze cursus leer je de mogelijkheden kennen.

Praktijkdag met prominente schrijver
Ieder jaar organiseert de LOI, bij voldoende belangstelling, exclusief voor cursisten van alle (creatieve) schrijfcursussen, een unieke bijeenkomst. Op deze zaterdag in november ontmoet je je medecursisten en je docenten. ’s Ochtends spreek je met elkaar over de opleiding maar vooral ook over het schrijverschap. ’s Middags is er altijd een bekende schrijver aanwezig met wie je van gedachten kunt wisselen. Gasten in recente jaren waren o.a. Oek de Jong, Nicolaas Matsier en Rosita Steenbeek. De kosten van deze dag bedragen ongeveer € 45,00 inclusief koffie, thee en lunch.

Studieverklaring
Heb je alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd en wil je een bewijs van de gevolgde cursus? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Verder leren
Wil je je na deze cursus verder bekwamen in het schrijven van een creatieve of literaire teksten? Specialiseer je dan met de cursus Creatief schrijven, Gedichten schrijven, Roman schrijven, Kinderverhalen schrijven, Blogs en columns schrijven of (Auto)biografie schrijven. Deze cursussen kun je verkort volgen, nadat je de Introductiecursus schrijven hebt gedaan. Wil je pakkende zakelijke teksten leren schrijven voor het internet? Kies dan voor de cursus Schrijven voor het web.

De kwaliteitsgarantie van de LOI
Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. De LOI-opleidingen zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW, voor zover ze onder de reikwijdte van deze wetten vallen. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.
Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen
Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.


Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving
Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.


De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur
Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.


Cursusduur: 8 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus
Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.
Langer over de cursus doen? Geen probleem!
Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!
Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, mag je langer over je studie doen.
 
Lesgeld
Het lesgeld staat hieronder vermeld. Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 5% korting) worden betaald. Geef je keuze aan bij inschrijving.Lesgeld : 8 x € 31,20

Inschrijven
Inschrijven is heel simpel. In een paar eenvoudige stappen ben je ingeschreven. Je kunt dan binnenkort al aan de slag. Doe het dus vandaag nog!

KLIK HIER voor meer informatie of om je in te schrijven!

RATING

STEMMEN

HITS

3128

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE