Cursus en opleiding

Schrijven is een hobby voor sommigen die redelijk overweg kunnen met de Nederlandse taal. Maar wil je je eigen schrijverskwaliteiten verbeteren dan is de deelname, naast bijvoorbeeld het gebruik van manuscriptbegeleiding, aan een voor jou passende cursus of opleiding zeker te overwegen.

In deze rubriek geven we een overzicht van de mogelijkheden. Heb je ervaring met een van de mogelijkheden deel die dan, dmv een waardering of commentaar, met anderen die op zoek zijn naar de geschikte opleiding.

Zelf een roman schrijven

Zelf een roman schrijvenBinnen enkele maanden je eigen roman in de boekenkast! Zelf een roman schrijven, wie wil dat nou niet! Met de cursus Roman schrijven leer je in acht maanden tijd alles wat je moet weten om een echte 'pageturner' te schrijven.
Je wordt van begin tot het eind door het schrijfproces begeleid en leert alles over woordkeuze, het creëren van personages, structuur, stijlfiguren, het gebruik van dialoog en het herschrijven van je verhaal.

Daarnaast komen tijdens de cursus de verschillende vormen in de literatuur uitgebreid aan bod: van kasteelroman tot detective. Bovendien leer je alles over het uitgeefproces, zodat je straks precies weet welke stappen je moet ondernemen om je verhaal uit te geven. Geen overbodige informatie, want aan het eind van deze cursus heb je de opzet voor een boeiende roman geschreven in een stijl en vorm die je zelf hebt gekozen!

Daarom kies je voor deze cursus
Aan het eind van de cursus heb je de opzet van een roman geschreven
Creatieve en praktische cursus
Mondelinge lesdag met bekende schrijver

Voor wie is de cursus Roman schrijven bestemd
Wil jij net zulke spannende verhalen schrijven als Saskia Noort of Nicci French? Of lijkt het je juist geweldig om een ontroerende of komische roman te schrijven? Dan is de creatieve cursus Roman schrijven je op het lijf geschreven. Met deze cursus kun je je schrijftalent (verder) ontwikkelen en schrijf je in korte tijd de opzet van je eigen roman!

Je einddoel
Na afloop van de cursus Roman schrijven weet jij alles over de verschillende genres en stijlen in de literatuur. Je beheerst zowel algemene schrijftechnieken als technieken die nodig zijn voor het schrijven van een roman. Bovendien heb je aan het eind van de cursus de opzet van een roman in handen!

Na het afronden van de cursus:
heb je een goed inzicht in het creatieve proces van schrijven.
ben je bekend met diverse schrijftechnieken.
ken je de verschillende onderdelen van een verhaal.
ben je bekend met verschillende soorten romans.
weet je aan welke eisen een roman moet voldoen.
ben je in staat om een roman te schrijven voor een doelgroep die je zelf kiest.

Dit leer je tijdens de cursus Roman schrijven
De cursus Roman schrijven begint met de basis van het schrijversvak. Zo leer je verschillende schrijftechnieken en krijg je tips om inspiratie op te doen. Ook aan het herschrijven van je verhaal wordt aandacht besteed in dit onderdeel van de cursus. Vervolgens gaat de cursus dieper in op het schrijven van een roman. Je wordt begeleid in elke fase van het schrijfproces en stuurt regelmatig de opzet van je verhaal in naar een docent, die je werk voorziet van feedback.

Na het basisgedeelte komen de volgende onderwerpen aan bod:
Inleiding en geschiedenis van de roman
Personages
De plot
Het publiek
Techniek en stijl
Soorten romans
Aan de slag

Dit krijg je thuis
Je ontvangt losbladig lesmateriaal. De leerstof is daar volledig in opgenomen. Je hoeft dus geen studieboeken aan te schaffen. Wel heb je een goed woordenboek nodig en is de Woordenlijst Nederlandse Taal (het Groene Boekje, laatste druk) aan te bevelen. Beide zijn snel en gemakkelijk te bestellen in de digitale leeromgeving van de LOI.

Mondelinge lesdagen
Ieder jaar organiseert de LOI, bij voldoende belangstelling, exclusief voor cursisten van de schrijfcursussen, een unieke bijeenkomst. Op deze zaterdag in november ontmoet je je medecursisten en je docenten. Je discussieert met elkaar over de cursus, maar vooral ook over het schrijverschap.

Er is altijd een bekende schrijver aanwezig, met wie je van gedachten kunt wisselen na zijn of haar voordracht. Gasten in recente jaren waren Nicolaas Matsier, Rosita Steenbeek en Jan Siebelink. De kosten van deze dag bedragen ongeveer € 40,– (2012) inclusief koffie, thee en lunch.
Een cursus volgen, zo werkt het

Je gaat lekker thuis aan de slag. Je bestudeert eerst de leerstof en werkt vervolgens de opdrachten uit. Deze stuur je op naar je docent. Hij of zij geeft je dan feedback. Heb je vragen? Ook die kun je aan je docent stellen.

Via LOI Campus, de digitale leeromgeving op internet, vind je leuke en handige informatie voor je cursus. Bovendien leg je hier heel gemakkelijk contact met je medecursisten en nog veel meer.
Vooropleiding

Voor deze cursus heb je geen speciale vooropleiding nodig. Wel gaan we ervan uit dat je over een goede taalvaardigheid beschikt.

Verkort programma
Heb je al een schrijfcursus bij de LOI afgerond en wil je ook leren hoe je een roman schrijft? Kies dan voor het verkorte programma.

Verder leren?
Wil je na deze cursus ook pakkende teksten leren schrijven voor het internet? Kies dan voor de cursus Schrijven voor het web.

Studieverklaring
Na afronding van de cursus kun je een studieverklaring aanvragen. Hiermee heb je een bewijs inhanden van de gevolgde opleiding en de behaalde studieresultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Schrijf je direct in
Inschrijven is heel eenvoudig. Vul gewoon het inschrijfformulier in. Als je je nu inschrijft kun je direct aan de slag. Doe het dus vandaag nog!

7 dagen vrijblijvend op proef
Na inschrijving bij de LOI ontvang je binnen enkele dagen het eerste lespakket thuis. Het materiaal kan dan op het gemak worden ingezien. Voldoet het niet aan de verwachtingen, dan mag het pakket, zonder verplichtingen, binnen zeven werkdagen aan ons worden geretourneerd.

Meer informatie of meedoen? KLIK HIER!

Hits: 5997