• images/deelname/Blog.jpg
  Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Heel vaak is dat iets informatiefs (hoe kun je het beste....) maar het kan ook inspirerend zijn (een persoonlijk verhaal over hoe je omgaat met een scheiding).  Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl. In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog) zijn.
  Maximaal 1000 woorden. 

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

Boetekleed

Publicatie: 25 november 2021

Met het achterliggend experiment werken in een duurzame mode winkel ben ik weer meer op straat en aan de wandel om lijf in beweging en het hoofd rustig te houden. Tijdens een wandeling vorige week kwam ik haar tegen. Een glimlach van oor tot oor, rode bloem in het haar, een rode boodschappentrolley achter zich aan trekkend en vrijwel volledig gekleed in rood tinten. Zo’n type mens waarvan je bij jezelf voelt dat de frons tussen je ogen wegglijdt, je kaaklijn zachter wordt en je hart warmer. En ik zou ik niet zijn, rood is immers ook 1 van mijn favoriete kleuren, om haar geen compliment te geven. Aldus raakten we aan de praat. De dame bleek ook in mijn buurt te wonen en de kleur rood voor haar een uiting van zelfliefde en acceptatie. Van afkomst deels een indiaan. Zo voelde ze zich ook. Anders. Met liefde voor medemens en dankbaarheid voor wat moeder natuur geeft. Vaak buiten ook. Deels vanwege buren die haar raar vinden en daar hinder van ondervind in pesterijen. Want “anders”. Hoe voelt het om “anders te zijn” vroeg ik me later af. Wat en wanneer ben je “anders”? En wat maakt dat iemand jou daarom mag labelen? Dat hoofd van mij was alweer niet meer rustig.
Over naar het rood. In een bij mij passend kleurenpalet van onder meer paars, cyclaam, oranje zit ook een flinke dosis rood. De kleur van liefde en feest. Van kracht ook. Zo heb ik een rode jurk. Staat me goed maar al lang niet meer aangetrokken. De laatste keer dat ik die jurk droeg was op een feestje waar toenmalig vrijer me letterlijk en figuurlijk liet vallen.
Ook heb ik een rood broekpak. Ik draag het als pak of los van elkaar. Met hakken, sneakers, slippers, netjes of casual. Best een goed pak dus. En als ik het draag voel ik me er goed in. Met een warm hart. Toegegeven aan de behoefte af en toe iets nieuws in mijn vrijwel 2e hands garderobe. Gekocht in een periode waarin ik nog niet zo bezig was met de oorsprong en impact van kleding. Weliswaar niet uit een winkel geinig voor weinig maar wel 1 die voorheen in elk winkelcentrum te vinden was. Een keten die de strijd verloren heeft tegen geinig voor weinig. Misschien niet eens mee wilde in de snelle omloop van aanbod maar toch toegegeven en alsnog failliet. Boontje toch om loontje? Anyhoe; Mijn pak is dus geen eerlijk merk noch van natuurlijk materiaal. En gelukkig was je een pak niet vaak maar het laat ongetwijfeld microplastics achter in het waswater. Je ziet ze niet maar gaan nooit helemaal weg. Wat veelal ook zo is bij 2e hands kleding, het overgrote aanbod is vervuilend materiaal en komt uit de hoek van fast fashion ketens. Die de noodzaak tot anders wel inzien maar veelal nog varen op de golf van greenwashing. Beter gezegd ; brainwashing.

En nogmaals, ik doe het verre van goed. Sinds ik me bewuster bezig houdt met de oorsprong en impact van wat ik draag zitten kleren toch een beetje anders. Weliswaar net zo leuk en comfortabel maar soms lijkt het te jeuken. Alsof er nog (kleine) handjes trekken aan mijn niet rechtvaardig warme hart. Gaandeweg wordt de inhoud van mijn kledingkast dus anders, ook bij de aankoop van 2e hands check ik op oorsprong en impact. En met het werken in die winkel had ik mijn hele garderobe willen inruilen voor een paar goeie stukken uit dat aanbod. Inclusief wol/zijde hemdjes. Ooit is het zo, niemand kan immers in de toekomst kijken.

Dichterbij dan ooit is morgen. Misschien een dag waarop we horen dat de scholen weer sluiten. Drama voor kinderen die niet naar school kunnen.
Morgen is het ook black Friday. De koop je gek dag. Mocht je je gaan uitleven; check wat je koopt of het iets is waar je rechtvaardig een zachte kaaklijn en warm hart van krijgt. Wees een Indiaan, met liefde voor medemens en omarm wat de natuur geeft. Onze relatie met kleding moet en kan anders en begint bij jezelf. Want zeg nou zelf; een pakje verpakt in een rood boetekleed, dat moet je niet willen. Ook zonder black Friday. Rood is ook de kleur van woede, schaamte, onrecht en bloed. Misschien wel van kinderhandjes die jouw kleren maken en daarom nooit naar school kunnen.

WAARDERING

HITS

31

Artikel aangepast: 25-11-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
26.11.21
Feedback:
Leuk geschreven, Lydia.
Show more