Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

458 Hits

Publicatie op:
  • Home
  • Blogs
  • Coronavirus besmet mijn pensioen
Coronavirus besmet mijn pensioen

Laatst zag ik een artikel over de ‘brand’melding van woordvoerder Jos van Dijk van het ABP Pensioenfonds over de dekkingsgraad. Het nieuws over die graad is net zo’n speelbal in de storm Dennis of een andere of zoiets als het weer: het kan sneeuwen vandaag of we krijgen een hittegolf.


Wat mij de laatste tijd is opgevallen, is de slechte voorspelling die men in het algemeen kan maken voor de toekomst, niet de toekomst van ver in de tijd, dat snap ik, maar zelfs die van de korte tijd kan men niet voorspellen. Het weer gaat ook meestal niet verder dan een week. Voorzichtigheidshalve dan, hé.


De huidige wereld
Er zijn een aantal zaken te bespeuren in onze huidige wereld. 


  1. Coronavirus
  2. Woonvisie
  3. Pensioen

En wie hebben last van al die drie zaken, juist de ouderen in onze maatschappij. We weten ondertussen dat het nieuwe Coronavirus voornamelijk mensen op leeftijd kan besmetten die - door een slechtere weerstand - er dan aan kunnen overlijden. Maar wat dan weer niet te snappen is, is dat men niet voorbereid was op een uitbraak en dat men dus geen materialen klaar had kunnen zetten waar ook ter wereld. Een voorbeeld hierbij is het mondmasker, wat voor een overgroot gedeelte in China gefabriceerd wordt, want dat is lekker goedkoop. Gezien een leven, is dit dus duidelijke duurkoop. Zou men hier nu wat van geleerd hebben? Ik ben bang van niet. Ja, maar eenmaal gefabriceerd en aanwezig in China, mag een lading maskers niet vertrekken, want ze zijn daar nodig en ondertussen wordt de gehele ‘masker’wereld leeggekocht. 


Het andere probleem is de beperkte woonvisie die vele gemeenten hebben. Natuurlijk komt dat door te goedkope rente, vast wel, maar er wordt absoluut te weinig gebouwd. Ik heb al enkele columns over woonvisies in verschillende plaatsen geschreven, waarbij opvallend is dat er te weinig gebouwd wordt en te weinig rekening gehouden wordt met twee grote groepen behoeftigen voor een woning, nl. de instromers (starters) en … daar zijn ze weer:  de oudere mensen in onze maatschappij. Een gemiddelde gemeente heeft geen rekening gehouden met de babyboomers die graag nog een tijdje zelfstandig willen blijven wonen, onze ouders van 75 en ouder die ook nog zelfstandig kunnen en willen wonen. 


En alsof het niet erger kan, hebben de pensioenfondsen het ook niet makkelijk, zeggen ze. Daarentegen hebben de beleggingsfondsen de laatste tijd toch gemiddeld zo’n 18 procent op hun verschillende rekeningen bij kunnen schrijven. De vraag is dan waarom de  pensioenfonds achterblijven en hebben die dan niet die 18 procent verdiend.   
De dekkingsgraad van de pensioenfondsen schijnt dus weer naar beneden te gaan. 
Maar hoe zit het dan met de ouderen van allochtone afkomst in onze maatschappij? Worden die goed voorzien van hun pensioen? Of is het nog steeds zo, als men weer vertrekt naar het geboorteland, dat men 40% moet inleveren? In dat geval ben ik dus ook de klos, daar mijn vrouw uit Marokko komt en we de mogelijkheden aan het bekijken zijn, om na pensionering in Marokko te gaan wonen. Nu heb ik ruim 40 jaar gewerkt en zal ik dan mijn pensioen / AOW gedeeltelijk in moeten leveren. 
De besmetting zit dieper in de maatschappij en komt niet alleen door een Coronavirus Uitbraak, maar ook door slechte toekomstvoorspellingen. 


Met de woorden van de heer Van Dijk: “ … Die kritische dekkingsgraad is behoorlijk in zicht  … “ 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Coronavirus besmet mijn pensioen"

12.07.20
Feedback:
Aanvulling oude waardering.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig