Voor schrijvers, door schrijvers
296 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

439 Hits

Publicatie op:
De drie Musketiers

De afgelopen weken hebben we weer kennis mogen maken met de grote verdwijntruc van de Nederlandse overheid: “Als we de Belastingdienst opsplitsen in drie delen, dan zijn alle problemen in één keer opgelost.” Waar haalt minister Hoekstra de wijsheid vandaan! Opinieschrijfster Ionica Smeets van de Volkskrant moest onmiddellijk denken aan brownies. 


Nu moet ik u onmiddellijk een geheim vertellen: ik weet niets van brownies, ik weet niet eens wat het zijn en eigenlijk wil ik het ook zou houden. Ik moest eigenlijk meer denken aan de drie Musketiers, die tenslotte ook met zijn vieren bleken te zijn. Dat zal het met de Belastingdienst ook wel worden, daar de minister de vinger in de hete belasting pap wil houden.  


Maar nu even zonder dollen: denkt de minister nu werkelijk dat de problemen bij de Belastingdienst verdwijnen door het logge apparaat te splitsen in drie zelfstandige ook logge diensten: Belastingdienst, Douane en Toeslagen? Ik kan u nu al op een briefje geven, dat de problemen alleen maar groter gaan worden. Als men nu al eens het gebouw van de Belastingdienst binnen loopt, dan bekruipt mij onmiddellijk het gevoel dat ik van het kastje naar de muur gestuurd zal gaan worden. Overigens is dat dus voorgekomen, ik heb een tijd voor een organisatie gewerkt die (meestal mensen van allochtone afkomst) mensen met problemen ter zijde stond en hielp in het schrijven van de brieven, maar ook met ze op bezoek ging bij de organisaties, zoals de Belastingdienst.  


Minister Hoekstra heeft dus besloten dat het drie aparte diensten gaan worden. Dus het sturen van het kastje naar de muur, zal in de toekomst gaan worden van gebouw 1 naar gebouw 2, dan weer naar gebouw 3 en als je mazzel hebt, kan je nog een keertje het rondje terug lopen. Het probleem zit hem niet in het splitsen van diensten, het probleem zit hem in de duidelijkheid en het principe van druk zijn (bij het ‘lagere’ personeel) en het verankerd zitten in een organisatie van meer dan honderden jaren (bij wijze van spreken!) bij het hoger management.


Ik heb vaak (persoonlijk) meegemaakt dat nieuwe bezems schoonvegen en nieuwe bazen nieuwe regels introduceren, maar ik weet niet of bij de Belastingdienst op hoger niveau ook regelmatig nieuwe inzichten komen door nieuwe, verse managers. 
Daarnaast bekroop mij ook altijd het gevoel dat de huisvesting van de dienst niet altijd uitstraalde dat men gelukkig kan zijn of worden om daar te werken. 
En tenslotte: de vraag - en ik durf hem bijna niet te stellen - is belangrijk voor hele volksstammen die met de Belastingdienst te maken hebben: hoe is het gesteld met de ICT? Wordt er moderne software gebruikt die ook met andere organisaties - binnen natuurlijk de eisen van de veiligheid van privacygevoelige gegevens - kunnen communiceren? Is de software hack-veilig en ga zo maar door. 


Neen, meneer Hoekstra, ik denk dat de boedelscheiding van de Belastingdienst geen voordelen zal opleveren. Het gaat meer om de belevenis van klant en personeel binnen de organisatie.  


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De drie Musketiers"