Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

76 Hits

Publicatie op:
Geluk

Zonneschijn op je gezicht. Een groot glas koud bier. Dat mooie interview in de krant op zaterdagochtend. Een geluksmomentje kan een mens zomaar overvallen. Even vluchtig als de vlinder neerstrijkt, is zij echter weer verdwenen.

Geluk, wat is dat eigenlijk? Volgens het artikel Pursuing Happiness: The Architecture of Sustainable Change (2005, Review of General Psychology) keren drie elementen steeds terug in de wetenschappelijke literatuur over geluk. Geluk is: tevreden zijn over het leven, vaak aangename gevoelens ervaren en niet zo vaak onaangename gevoelens.

De auteurs beweren op basis van de literatuurstudie dat het individuele geluk op langere termijn afhangt de genen (50%), van wat iemand doet (40%) en van omgevingsfactoren (10%). Met ‘langere termijn’ wordt daarbij een periode van enkele maanden bedoeld.

Interessant is dat een verandering van omgeving weinig effect zou moeten hebben op geluk. Laat je een arme sloeber een paar maanden in een paleis wonen, dan zou deze zich aan het einde van de rit niet aanzienlijk gelukkiger moeten voelen dan voorheen. Verder valt op dat de genetische component zwaarder weegt dan wat iemand in het leven doet.  

Blijkbaar is geluk hoofdzakelijk een kwestie van mazzel hebben: de juiste genen hebben in de juiste omgeving. Gelukkige mensen dus zijn gewoon mazzelpikken! Gelukkige mensen zouden daarom niet te snel de miserabelen der Aarde moeten adviseren over geluk. Dat is alsof Doutzen Kroes schoonheidstips geeft aan Quasimodo, alsof een boomlange basketballer een dwerg leert dunken of alsof Elvis de Pelvis de salsa voordoet aan Harry Houtheup.

Toch lijkt de heersende moraal “wees gelukkig” te zijn. Pluk de dag! Leef elke dag alsof het je laatste is! Geniet, verdomme! Als een Amerikaan iemand vraagt: “How are you doing?”, verwacht hij geen eerlijk antwoord. Hij verwacht een positieve reactie. “O, greaaaaat, how are you?” . “Ah, come on, cheer up!”, zeggen de Britten. Bedrijven zoeken “enthousiaste, positieve go-getters”” (brrr)! Moeite met positief blijven in coronatijd? Erica Terpstra en Pino geven tips (AD, 23-3-2021).

Niet voor niets struikel je tegenwoordig over de types die te koop lopen met hun optimisme. Deze mensen denken zó erg in oplossingen, dat ze zijn vergeten dat er zonder problemen überhaupt niets op te lossen valt. Wat dat betreft zou er meer waardering moeten komen voor de probleemdenkers. Een beetje probleemdenker had het land niet volgeplempt met biomassacentrales en zou de toeslagenaffaire in de kiem hebben gesmoord.  

Ik dwaal af. Geluk mag dan meer met mazzel dan met verdienste te maken te hebben en de heersende geluksmoraal is bepaald dubieus, maar wat zeggen we dan tegen de Iejoors onder ons (Iejoor is het depressieve ezeltje uit Winnie de Poeh, red.).

Jaren van transcendente meditatie op een door mos overgroeide rots ergens in de Himalaya, brachten mij inzichten die goed zijn voor Iejoors  – inzichten die zó in de Libelle zouden kunnen staan (dit waanzinnig boeiende vrouwenblad gaat zo vaak over het bereiken van geluk, dat men wel moet concluderen dat het lezerspubliek niet echt gelukkig is).  

Word stoïcijn
Eigenlijk is een stoïcijn het tegenovergestelde van de verwende, hedendaagse mens. Een stoïcijn begint niet meteen te jammeren als de wifi niet werkt, het verkeer stil staat of avondklok wordt verlengd.

Het stoïcisme belooft de beoefenaar onverstoorbaar en deugdzaam te maken. Het richt zich op het verminderen van onnodig leed. Perfect voor Iejoors dus.

Een beetje stoïcijn laat zich niet zomaar uit het veld slaan door tegenslag. Hij begrijpt dat zijn eigen kijk op de dingen een belangrijke rol speelt. Stoïcijnen zijn niet geïnteresseerd in materiële bezittingen en ijdele roem. Ze accepteren dat het leven niet over rozen gaat en schatten andermans oordeel op waarde.

BZT
Zit alles tegen? Heb je het even helemaal gehad? Probeer Bier-Zon-Therapie. Uit onderzoek blijkt dat BZT in 70% van de gevallen een glimlach op het smoeltje tovert. Men neme: bier, tuinstoel, zon. Draai de stoel in de richting van de zon. Zit. Drink. Wacht een half uurtje. Niet slecht toch? Nou niet meteen hele kratten achterover slaan, hè.

Zoek afleiding
Iejoors hebben het niet makkelijk. Die stomme gedachten ook altijd. De aandacht afleiden biedt uitkomst. Zo kwam mij ter ore dat de professoren van een deftig instituut eens per week met elkaar gaan volleyballen (hoewel ze nu waarschijnlijk uitgespeeld zijn). Slim toch? Konden ze even dat overvolle hoofd legen.

Vraag jezelf af: wat brengt mij rust, wat leidt mij af? Het kan van alles zijn: sport, meditatie, muziek maken, lezen, afspreken met vrienden, serietje kijken.  

Fuck geluk!
Ten slotte een fundamenteel punt. Waarom zou geluk het hoogste goed moeten zijn? Heeft die massale zoektocht naar individueel geluk niet een nogal egocentrisch karakter? Hoe word ik gelukkig? Is dát het? Zijn we daartoe op Aard? Om zelf een beetje gelukkig te wezen en dan de pijp uit te gaan?

Denk aan een genie als Leonardo da Vinci, een man die de wereld zoveel heeft nagelaten. Ziet hij er vrolijk uit op zijn zelfportret? Of denk aan Vincent van Gogh, Tchaikovsky en vele anderen. Ongeluk en leed vormen een voedingsbodem voor de grootst denkbare kunst en stimuleren de empathie die mensen samenbindt.

Een gelukkige die enkel aan zichzelf denkt? Dan liever een ongelukkige, die iets voor een ander over heeft.  

 
Noot van de schrijver: Ik ontvang graag feedback

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Geluk"