Voor schrijvers, door schrijvers
296 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

454 Hits

Publicatie op:
  • Home
  • Blogs
  • Het sprookje van de dwerg en de valse fee
Het sprookje van de dwerg en de valse fee

Nu weet ik natuurlijk niet hoe u staat tegenover sprookjes, maar ik kan er niet goed tegen. Al dat gezweem over en rond een verhaal waar in de grond van het verhaal ook nog een boodschap zou zitten. Daarnaast nog hele parken vol sprookjes en tot overmaat van ramp gaan ze er ook nog over zingen: ‘Roodkapje’. 
Ja, ik heb het wel gehad met die sprookjes …. 


Maar om dan maar één keer in de trends van de hedendaagse mode trachten mee te doen, heb ik ook maar eens geprobeerd een sprookje te schrijven:
Het sprookje van de dwerg en de valse fee


Er was eens in een heel ver, vreemd en klein land een koning de baas, een aardige baas, van dat land, althans dat heeft hij altijd gedacht. Echter de koning was oud en zou binnenkort sterven en dan zou zijn jonge, forse zoon het stokje van zijn vader overnemen. Maar de koning was bang, bang dat in het vredelievende land waar de rijkdom hoog was, alles zou veranderen, want zijn zoon had andere ideeën, nieuwe plannen, nieuwe ideeën, hij had zelfs een aansluiting op het internet voor hemzelf aangeschaft. En dat was de eerste aansluiting in het hele koninkrijk, en de vader hield zijn hart vast. 

De beste hulp van de koning is altijd de kleine dwerg geweest, die niet belangrijk wilde zijn, maar alleen de koning wilde ondersteunen bij zijn dagelijkse werkzaamheden. Hij zei het ook steeds tegen zichzelf: “Ik ben niet belangrijk, de mensen die hulp nodig hebben, zijn van belang ”. De kleine dwerg had daarnaast een irritante handicap, daar hij sleepte met zijn linkerbeen en bleef daarom ook het liefste een beetje uit het zicht. Hij kwam niet vaak onder de mensen en zeker niet bij grotere manifestaties, waar vele mensen bij elkaar kwamen. Nee, hij was een gelukkige eenling, die altijd bezig was. Het liefst was hij bezig met het helpen van mensen die het moeilijk hadden in het koninkrijk, want die waren er natuurlijk ook altijd. En de kleine dwerg genoot als hij weer wat opgelost had voor zijn medemensen in het koninkrijk en daarnaast ook voor de koning, want die kreeg alle eer. 


Maar toen kwam het slechte moment: de oude koning had een beroerte gehad en lag op sterven en dus moest zijn zoon bij hem komen en beloven dat hij het goed zou doen voor het volk. Natuurlijk beloofde de slimme zoon dat, maar in feite dacht hij alleen maar aan zijn nieuwe plannen.  

Op het moment dat de valse fee van het verre, donkere bos het bericht hoorde dat de oude koning op sterven lag, deed ze alles om in de buurt te komen van de zoon en wat ook lukte: de zoon viel voor de fee en ze gingen samen wonen. De valse fee wilde alleen maar macht en via de zoon zou dat lukken over het hele rijk. Vanaf dat moment gebeurde er dingen die nog nooit waren voorgekomen in het kleine koninkrijk: de zogenaamde 21e eeuw kwam met een donderslag binnen en overal kwamen er zaken als computers, smartphones, laptops en meer van dit soort nieuwe ‘moeilijke dingen’ 


En de kleine dwerg kon het allemaal niet meer aan; hij mocht de mensen niet meer helpen op zijn manier en de arme mensen werden steeds maar armer. Maar aan de andere kant: mensen die de ‘nieuwe speeltjes’ konden ‘aanschaffen’, stonden voor een nieuwe ontwikkeling. Helaas waren dat er niet veel. En de kleine dwerg trok zich steeds verder terug, terug van al die nieuwe ellende, die - zoals de nieuwe koning zei - belangrijke zaken waren voor de ontwikkeling van het land. 

Steeds meer mensen kregen het moeilijk en steeds meer mensen hadden de hulp nodig van de kleine dwerg, maar hij kon het niet meer … hij was leeg. En op dat moment overleed de oude koning en kwam het gehele koninkrijk in handen van de zoon en de valse fee, want enige dagen later trouwden de twee als in een sprookje … ja hoe anders natuurlijk .. 


Alleen dát hield in dat het alleen maar slechter werd voor de kleine dwerg, die steeds minder hulp mocht bieden aan de mensen, alleen als hij de regels van de nieuwe koning zou volgen, en daar stond niets meer in als hulp voor de arme mensen. En de dwerg werd stiller en stiller, en eenzamer en eenzamer en trok zich nog verder terug in het kleine huisje in het woud … waar hij helemaal in zijn eentje woonde. Zo nu en dan kwam er nog eens een sprankje zonneschijn, maar dat werd ook steeds minder en minder. En op enig moment stond de kleine dwerg op, pakte zijn spulletjes en trok nog verder het woud in en niemand heeft hem ooit nog gezien. Misschien leeft hij nog en misschien is hij dood. Wie zal het zeggen!  

Maar de nieuwe koning en nieuwe koningin leefde verder in al hun nieuwe rijkdom en hadden totaal geen benul van wat er allemaal gebeurde in het kleine land. Ze waren bezig met steeds maar nieuwe zaken klaar te maken voor de onderdanen, die er echter niets aan hadden en afdreven naar nog meer armoede. 


Wow, wat een triest sprookje en we kennen allemaal natuurlijk dit soort sprookjes. Sommigen herkennen hier bekenden in en anderen zien hier weer de innovaties in de huidige maatschappij in, innovaties die niet bij te houden zijn en per definitie ook niet altijd goed hoeven te zijn voor de huidige wereld. 


Enfin, het is een sprookje en lees er in, wat u erin wilt lezen, daarvoor is het ook een sprookje. Mijmer weg en ….. 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Het sprookje van de dwerg en de valse fee"

13.07.20
Feedback:
Aanvulling oude waardering.
  • Schrijfkwaliteit
    2.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig