Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Inzendingen: 341
Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
 
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.
  • Home
  • Blogs
  • Kabinet de straat op met staatswiet
Kabinet de straat op met staatswiet
© Henny A.J. Kreeft op .
Aantal hits: 461

De kogel is door de kerk: het kabinet heeft een aantal gemeenten aangewezen die mee mogen doen met de zogenaamde wietproef. Alsof het niet gekker kan, maar in de volgende gemeenten gaat t.z.t. de proef beginnen: Almere, Arnhem, Breda,  Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en  Zaanstad. En het ‘mooie van deze proef’ is dat twee ministers van het huidige kabinet de gemeenten hebben gekozen, juist de minister van Justitie, minister Grapperhaus, en de minister van Medische Zorg, minister Bruins. 

Juist deze twee ministers, Justitie en Medische Zorg, gaan gemeenten toestemming geven om te experimenteren met legaal gekweekte softdrugs die ook legaal verkocht kunnen gaan worden. Waarschijnlijk ben ik ook te dom voor dit dossier, maar is het echt nodig om deze proef in Nederland te starten die nog gepromoot wordt door twee ministers en waarschijnlijk begeleid en gecontroleerd? Ik zie het mogelijk veel te zwart / wit maar ik zie het niet anders dan een kabinet dat het werk van wiethandelaren overneemt. En wat me dan nog het meest verbaast, is dat verschillende burgemeesters zo enthousiast zijn van deze proef, zoals burgemeester Paul Depla van Breda, die al jaren een sterk voorvechter van de ‘wietproef’ schijnt te zijn en burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk, die zwaar teleurgesteld is dat zijn stad niet in het rijtje staat van de gemeenten waar de proef wordt gestart. 

Het opzet van de proef is dat de gemeenten “ … vier jaar lang alleen hasj en wiet mogen verkopen die ze inkopen bij een door de overheid goedgekeurde teler … “ met als doel: “ … erachter komen of en hoe men de gecontroleerde wiet criminaliteit kan terugdringen en de kwaliteit van wiet kan controleren … “  Dus in gewoon Nederlands betekent de wietproef, dat de overheid aan gaat geven waar de hasj en wiet vandaan gaat komen en waar deze door de overheid goedgekeurde rotzooi verkocht gaat worden, alleen maar om de kwaliteit van die rotzooi te controleren en de wietcriminaliteit terug te dringen. En als ik dit opschrijf en teruglees, gaan mijn tenen zo krom trekken van het ongeloof van deze proef. Zou dat nu echt alleen bij mij gebeuren? 

Volgens de media heeft Nederland 573 coffeeshops in 103 gemeenten. In deze coffeeshops wordt de verkoop van cannabis gedoogd, echter dat geldt niet voor de kweek van wiet of de inkoop ervan. Dus dat laatste gebeurt illegaal en de burgemeesters en gemeenteraden in de gemeenten die meedoen en ook vele daarbuiten, zijn van mening dat het probleem van de drugscriminaliteit opgelost zal worden door regulering van de wietteelt. Ja, ja … Echter er schijnen ook negatieve klanken te horen zijn, ook van de gemeenten die meedoen, want die willen niet dat na vier jaar de proef automatisch stopt. Amsterdam en Rotterdam geloven niet in de proef en waarschuwen zelfs voor de gevaren. Zelfs de coffeeshops ‘morren over de proef’ en zeker hoe het moet, als de proef zal stoppen, weer terug naar af en de illegaliteit in? 

Echter wat niet overal bekend is, dat de “ … Nederlandse overheid al ruim vijftien jaar zelf medicinale wiet laat telen en verkoopt in binnen- en buitenland …” waarbij volgens een artikel van Nieuwsuur heel veel mis gaat. Volgens het artikel laat Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC), een overheidsinstantie  “… de cannabis kweken door het Groningse bedrijf Bedrocan …” De overheid koos een eigen, nieuwe kweker, die mindere kwaliteit tegen een veel hogere prijs leverde. “ … Daardoor stortte de levering via apothekers volledig in … “ 

Het belangrijkste punt - terugdringen van de criminaliteit - kan op dit moment natuurlijk niet beantwoord worden, echter burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zei in een artikel in De Gelderlander het volgende: “ … Het merendeel van de cannabis die in Nederland wordt geproduceerd gaat naar het buitenland. Dat laten allerlei onderzoeken door de jaren heen zien …” De burgemeester gelooft niet dat de criminelen minder wiet gaan produceren door de ‘staats wietproef’: “ … Het buitenland doet niet mee aan deze proef, dus is er geen enkele reden dat die criminelen nu kauwgomballen gaan telen. Die zullen daarmee doorgaan … “ 

En zolang de mogelijkheid blijft bestaan, dat de criminelen niet stoppen met het produceren en verhandelen van illegale wiet, die verdwijnt naar het buitenland, is wat mij betreft - op voorhand reeds - deze proef mislukt en zal het ook geen voordelen op gaan leveren.

Dit artikel delen?

geef een waardering voor: "Kabinet de straat op met staatswiet"

Geschreven door Henny A.J. Kreeft . Geplaatst in Blog.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !