Voor schrijvers, door schrijvers
296 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

493 Hits

Publicatie op:
  • Home
  • Blogs
  • Koffertje of de Baard, baard of het Koffertje
Koffertje of de Baard, baard of het Koffertje

Elk jaar doe ik weer een poging om de tv aan te zetten voor de Troonrede en bijna elke keer gaat het na paar minuten weer uit of ik ga wat anders doen. Weet u, ik moet eerlijk zijn tegen u, ik ben geen koningshuis aanhanger en dat ligt niet aan die lieve mensen, ze zijn verschrikkelijk aardig, maar het ligt gewoon aan mezelf. 

Ik ben - middels de educatie - opgevoed met het woord ‘Democratie’ en dat heb ik in mijn leven ook steeds weer proberen te zoeken en te ontdekken wat het precies voor mij in zou houden. Bij die gedachtevormingen kom ik niet verder dan de twee kreten: “ … een bestuursvorm waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening … “ (Wikipedia) en “ … Een democratie is een land waarin het volk regeert. Maar er is geen land ter wereld dat wordt bestuurd volgens de principes van directe democratie, waarbij het volk keer op keer zelf besluiten neemt over het bestuur van het land … “ (Prodemos).  

En volgens mijn gevoel gaat het daar steeds om, het gaat van: het volk regeert (maximaal) tot de wil van het volk (minimaal). Volgens mij is dit van belang in de tegenwoordige maatschappij - overigens eigenlijk altijd al aanwezig moeten zijn - en bepaalt het volk wat er gebeurt in de maatschappij. M.i. kan dit alleen maar gebeuren in een echte democratie - die in Nederland ook zeker niet bestaat - en middels referenda, die we hier maar voor het gemak hebben afgeschaft.  Om die democratie te krijgen en te houden, moeten er periodieke verkiezingen gehouden worden - zodat het volk de richting die het land moet nemen, kan aangeven - met daar tussendoor referenda op belangrijke punten, die vastgelegd zijn. Op dat moment betekent democratie ook democratie en hoeft men tijdens de Algemene Beschouwingen niet steeds het woord democratie in de mond te nemen, zonder dat men het meent. 

Maar als we dan naar Nederland kijken vanuit bovenstaand oogpunt, dan moeten we toch constateren dat er geen democratie is, zeker geen directe democratie, daar de kiezer alleen op bepaalde momenten mag aantreden om een vakje rood te maken, achteruit weglopen, diepe buiging maken en voor de tv de uitslag afwachten van a. de verkiezingen en b. het vormen van een regering, die altijd tegenspreekt wat er rood is gemaakt.   Als de huidige politiek bekeken wordt, dan moet er toch eigenlijk gezegd worden, dat Nederland een oligarchie is, dus een regering van weinig personen die behoren tot de bevoorrechte klasse; een regering door weinigen ofwel een politieke structuur waarbij de macht in handen is van een kleine, meestal ook nog gesloten groep. Sommige politieke partijen hebben zelfs een structuur met één-mans-bestuur of klein bestuur dat de ‘leider’ blindelings volgt. 

Natuurlijk: een feest op Prinsjesdag voor de politieke elite die wat voor het gepeupelde en tv komt zeggen, en als tv weg is een glas neemt, een plas doet en alles laat zoals het was.  Koffertje? Natuurlijk is het altijd al leeg, maar de Baard was heel mooi, een ware aanwinst.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Koffertje of de Baard, baard of het Koffertje"

13.07.20
Feedback:
Aanvulling oude waardering.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig