Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

447 Hits

Publicatie op:
Maandag 16 maart

Een nieuwe verkoopgolf. Ingegeven door angst. De mens is een kuddedier, als er één schaap over de dam is, volgt de rest. Beleggers nemen het zekere voor het onzekere en dat is cash. Cash is King. Dat had ik al eerder beschreven. Deze daling verbaast me dan ook niet.

 

Spaarrekeningen leveren in de nabije toekomst geen rendement. Beleggers vluchten nu massaal naar de edelmetalen zoals goud waarvan de prijs de komende dagen weer flink omhoog zal gaan. Dat het einde van de daling nog niet in zicht zal zijn is aannemelijk. Wat te doen als je nu al een aandelenportefeuille hebt die elke beursdag minder waard wordt? Dat is een persoonlijk bijna duivels dilemma natuurlijk. Gelukkig hoef ik die beslissing dan ook niet te nemen. Maar wie geschoren wordt, kan beter stil blijven zitten. Heeft u het geld niet direct nodig, herstel volgt (ooit).

 

Wat te doen met al die tijd die je nu ongewild hebt? Je zou kunnen kijken waar straks de kansen zullen liggen en onderzoeken wie daar straks van gaan profiteren. Bezorgservices doen het erg goed vandaag de dag. Takeaway.com en ook PostNL zien dat straks terug in de cijfers. De economie van morgen wordt gevormd door onder andere het elektrisch rijden dus dienen er ook laadpalen te komen. Fastnet en Alfen NV zitten in die hoek. De grondstoffen voor een batterij zijn Litheum, Kobalt, Nikkel er zijn slechts een handje vol bedrijven wereldwijd die deze grondstoffen winnen. De kritische grondstoffen blijken zonder uitzondering allemaal uit China te komen. Als het vervoer van grondstoffen en goederen stil komt te liggen....stopt de economie. Dat zie ik niet gebeuren. Technologie en farmacie worden in de toekomst belangrijker. Er zijn dus verschillende manieren om te kijken naar de economie van morgen.

 

Van kopen is dus geen sprake, dat mag duidelijk zijn. Wat ik verder nog wil aanstippen is de zogenaamde divergentie.

 

Dat is een afwijking van de indicatoren (RSI en MACD) ten opzichte van de koersgrafiek. Hogere toppen in een grafiek dienen bevestigd te worden door hogere toppen die eveneens zichtbaar moeten zijn in de indicatoren. Hebben de indicatoren lagere toppen in vergelijking met de koersgrafiek is er sprake van “negatieve divergentie". Het is een voorbode van een op handen zijnde daling. Hoe groot die daling is en per wanneer weet niemand. Voorafgaand aan deze daling, die nu gaande is, vertoonden Fugro (van januari 2020 tot februari 2020) en Alfen (ook van januari 2020 tot februari 2020) deze negatieve divergentie.

 

Een positieve divergentie kennen we ook. De indicatoren gaan omhoog terwijl de koersgrafiek nog steeds naar beneden gaat. In de grafiek van Unibail-rodamco-westhield wordt positieve divergentie gevormd over een periode van Juli 2019 tot september 2019 gevolgd door een stijging die tot eind november heeft geduurd.

 

De daling zal wellicht nog wat aanhouden, zij het in een wat mildere vorm, hoop ik. Niemand kan in de toekomst kijken, ook ik niet. Lees je in, in de materie of leg het gewoon naast je neer, dat is voor iedereen persoonlijk.

 

 

 

 

 

 

 

 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Maandag 16 maart"

12.07.20
Feedback:
Aanvulling oude waardering.
 • Schrijfkwaliteit
  3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ewald Hagedorn 16.03.20
  De bedoeling van een blog is dat je de wereld laat weten wat je interessant of van belang vindt. Een blog hoeft dus niet per se literaire waarde te hebben.
  Als de inhoud je niet interesseert, lijkt het me onnodig cynisch of sarcastisch te reageren, zoals de heren Aerts en Van Battel hier doen. Dit zegt meer over de reageerders dan over de schrijver van dit blog. Een beetje respectvol met elkaar omgaan ... Heel moeilijk lijkt dat me niet.
 • Hans Van Battel 17.03.20
  Ik zie wat je bedoelt: ik vond ook geen sprankeltje literaire waarde in dit technisch beleggingsstukje...
  Als S. niet in de eerste plaats een literair podium was, dan waren jij en het gros van alle andere leden er niet tot toegetreden.
  Net zo min zou ik mijn schrijfsels kunnen publiceren in één of ander technisch vakblad.
 • Hans Van Battel 17.03.20
  Vervolg-1:
  Ik verlang het respect van elke schrijver in S. om er het soort literatuur op te plaatsen waar S. vrijelijk toe uitnodigt.

  Ludieke commentaren kunnen dit verduidelijken. Als we al spotten is het precies met het manifeste gebrek aan literaire waarde van een onderwerp waar niemand in S. op zit te wachten.
 • Hans Van Battel 17.03.20
  Vervolg-2:
  Jouw kritiek behelst de manier waarop je dénkt dat we reageren, maar waar het werkelijk om draait -het becommentariere n van het schrijfsel zélf-, daar zeg je niets over.
  Dat lijkt me veelbetekenend, want blijkbaar boeit het je net zo min als zowat ieder ander op S.
  Door dit te doen, stel je je impliciet akkoord met het plaatsen van allerhande puur technische materie, en door slechts wat te kijven op vermeend sarcasme zet je jezelf uit de wind.
 • Ewald Hagedorn 17.03.20
  Beste Aerts en Van Battel,

  Eerst een misverstandje ophelderen. Schrijverspunt is beslist geen literaire site, maar een website dat een podium biedt aan amateurschrijve rs.
  De een heeft talent, de ander wat minder en weer anderen zullen nooit leren schrijven. Wat al deze schrijvers wel met elkaar gemeen hebben, is het plezier in het schrijven.
  Helaas scheppen sommige mensen er behagen in hun medemens neer te sabelen, schijnbaar ter meerdere eer en glorie van zichzelf.
 • Ewald Hagedorn 17.03.20
  Beste Van Battel,

  Juist in een blog is 'puur technische materie' geoorloofd.
  Een blog is geen verhaal, geen column, geen poëzie.
  Zelf zou ik een blog kunnen schrijven over tomaten kweken, de edele kunst van het schaken, alle composities van Johann Sebastian Bach et cetera. Dat kan en dat mag, ook als het geen hond interesseert.