Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

194 Hits

Publicatie op:
NU HET NOG KAN

Jan van den Maanacker is een klant van mijn hoogbegaafde buurman 'Oom Jort'.  Of hij even wil gaan kijken hoe het er bij Huize Weltevree voorstaat.  Zelf heeft zijn klant daar geen tijd voor, hij zit in quarantaine, legde Oom Jort uit toen hij mij belde of ik zin had om mee te gaan. 

‘De moeder van van den Maanacker ligt daar en volgens zijn moeder, die hem huilend belde, is het daar een rotzooitje.

Dus gaan Oom Jort en ik daar een kijkje nemen. Huize Weltevree is een verzorgingshuis en ligt tegen de rand van een bos aan. Er naast staat een pand met aan de gevel een schreeuwerig bord: 'Matrassenexpert!' 

Matrassenextert! Ik vraag me af wat je moet leren om dat te worden. Boven de ingang van Huize Weltevree hangt een bordje met hun motto: “PLUK DE DAG”   Zelf zou ik kiezen voor; BETER DAN HET ALTERNATIEF, maar dat terzijde.

Binnen worden wij opgewacht door een vrouw in het soort uniform waar je piccolo's vaak in ziet rondrennen in een hotel. Ze glimlacht minzaam. Ik vermoed dat ze pas een uur nadat ze het pand heeft verlaten, weer gewoon kan kijken. ‘Mijn naam is Debbie,’ zegt ze.  ‘Ik breng u even naar Klaziena in de recreatiezaal. Zij helpt u verder.’ 

Debbie. Klaziena.  Iedereen hier wordt bij de voornaam genoemd. Er hangt ook vast een dokter Jan rond. Op weg naar de recreatiezaal komen we veel personeel tegen. Allemaal hebben ze dat gemaakte glimlachje. Hoort zeker bij hun opleiding. Dan lopen wij de recreatiezaal in. Ongebruikte pingpongtafels. Ongebruikte biljarttafels. Veelgebruikte tv’s. Loopbanden.  ‘Gaat u zitten,’ lacht Debbie. ‘Klaziena komt zo.’

In de zaal stinkt het naar urine. Er zitten zes oude mensen, waarvan drie in een rolstoel. Vier van hen beven. Twee, mompelen voor zich uit. ‘Ons voorland,’ zegt Oom Jort. ‘Beloof me dat je me doodschiet als ik zover ben.’

Dan komt Klaziena binnen. Geel truitje, blauwe broek, naaldhakken. Wat kan ik voor u doen! Wilt u koffie? Thee?  Iets anders, een frisje misschien?’ ‘Ik wil hier weg,’ zegt Oom Jort. ‘Maar eerst willen wij weten waarom uw patiënt, mevrouw van den Maanacker, de hele ochtend in haar eigen urine ligt te verkommeren.’

Klaziena trekt haar neus op. ’Wat een onzin!  Iedereen hier wordt goed verzorgd en..’ Oom Jort onderbreekt haar. ‘Het is nu elf uur. In de ochtend. Waar is mevrouw van den Maanacker? Waar is de rest van de bewoners behalve die zes hier?’ Hij wijst op de zes bevende oudjes, verderop. ‘Nou…eh…die zal op dit moment aangekleed worden, door het personeel.’ ‘Laat maar zien dan,’ zegt Oom Jort. ’ Ik wil bewijzen.’

‘Ja, ho ho, zo gaat dat niet.! Zo werkt dat hier niet,’ zegt Klaziena, nog steeds glimlachend. Daar zijn protocollen voor en..’

Oom Jort houdt het voor gezien, pakt zijn mobieltje en belt van den Maanacker:’Jan, haal je moeder hier als een speer weg,’ waarna hij de situatie uitlegt. Daarna lopen wij zonder omwegen de zaal uit en gaan richting uitgang. In de gang worden hij ingehaald door een rennende man: ’Hee, wacht eens even jullie dan kan ik iets uitleggen. Mijn naam is dokter Jan en..’ Als ik het niet dacht. Wij laten hem staan en lopen naar de auto. Mijn handen beven. Als ik nog had gerookt had ik nu een sigaartje opgestoken. Nu het nog kan..


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "NU HET NOG KAN"

25.11.20
Feedback:
Goed geschreven Paco, het is echt diep triest zoals er tegenwoordig in veel tehuizen met de mensen wordt omgegaan. Maar gelukkig niet overal...
In de eerste zin kan de "hij" van "of hij even..." op Jan en op Jort slaan, ik moest dat stukje nog eens lezen.
En je Matrassenexpert is een alinea lager een Matrassenextert geworden :)
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig