Voor schrijvers, door schrijvers
326 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

581 Hits

Publicatie op:
Pensioenleeftijd

Het idee alleen al dat er een leeftijd zit aan het moment dat je met pensioen wílt gaan. Op dit moment wordt er massaal gestaakt over die bepaalde leeftijd, want 67 jaar en drie maanden is toch wel heel ver in de blessuretijd. Echter 66 is dat ook al; waarom al die ellende over een leeftijd van iemand die al meer dan 40 jaar heeft gewerkt?  


Ik kan me nog herinneren dat mijn vader met pensioen ging, als ik me niet vergis met zijn 65e, een mooie leeftijd en hij heeft het nog een tijd volgehouden, maar aan het eind van zijn leven kwamen de gebreken en die hebben hem opgebroken. Maar hij heeft nog van zijn pensioen kunnen genieten: zijn tuintje, wandelen, maar vooral met mensen praten en hij heeft er van genoten.

Maar zeg nu zelf, 40 jaar werken is toch genoeg voor een persoon of dat het nu hard werken is geweest of op een normale manier werken, 40 jaar werken is echt genoeg.

Stel je leeft 80 jaar - gemiddelde leeftijd - en de eerste 20 jaar heb je nodig om alles te leren en onder de knie te krijgen, daarna ga je 40 jaar werken bij één of meerdere werkgevers, in dezelfde tijd dat je je leven bouwt en een gezin sticht - dan zijn er ondertussen al 60 jaar van je leven voorbij en heb je dus nog maar 20 jaar om weer tot rust te komen en je leven met een beetje elan af te sluiten.


Als ik naar mezelf kijk, dan loopt dat ongeveer zoals ik hierboven heb beschreven. Ik ben in juni 1976 bij mijn eerste baas gaan werken, de overheid, en heb met mijn stomme kop steeds gedacht, dat ik na elke 5 jaar een andere baas moest zoeken, waarom dan ook. Door deze gedachte heb ik nogal eens een keer pensioenopbouw-breuk opgelopen wat in mijn latere leven me weer parten gaat spelen, maar enfin, dat nemen we dan maar op de koop toe. Ondertussen ben je dus alweer een tijd bezig in je werkzame leven en zal de tijd aanbreken - zoals wijlen mijn vader - dat je van je pensioen wil gaan genieten. Echter wat blijkt: de ‘knappe koppen in Den Haag’ hebben in al hun wijsheid besloten dat we door moeten werken tot 67 en een tig aantal maanden; je reinste levens-diefstal.


Waar komt de ellende van een steeds maar opschuivende pensioenleeftijd vandaan? De pensioenfondsen wijzen naar de gemiddelde Nederlander die steeds ouder schijnt te worden. Ja gelukkig maar, maar even zo veel gemiddelde Nederlanders krijgen de kans niet om van hun pensioen te genieten. Hoe zit het dan met de kassen van de pensioenfondsen; die schijnen dus niet toereikend meer te zijn, maar ligt dat nu aan de gemiddelde Nederlander die met pensioen wil of ligt aan de bedrijfspolitiek van de pensioenfondsen? Los van het feit dat het de vraag is of ik de werkwijze van de fondsen wel allemaal ‘halal’ vindt, is het eigenlijk best wel triggy dat men met mijn geld gaat beleggen, want als het mis gaat, ben ik mijn geld kwijt en men heeft mij nooit gevraagd of ik het eens was met de beleggingen, met andere woorden, in welke aandelen de pensioenfondsen hebben belegd. Er zullen er zeker bij zitten, waar ik met meer dan 100% tegen ben en dat van mijn geld, mijn pensioengeld.


Ik ben niet echt blij met deze gehele werkwijze van beleggen door de pensioenfondsen met mijn pensioengeld, van de gehanteerde grens van pensioenleeftijd en het ge-emmer over het hele systeem. Kom nu eens - als volwassen mensen - met een goed systeem waar de gemiddelde Nederlander als pensioengerechtigde het mee eens kan zijn en toch van een bepaalde tijd van de herfst in zijn leven kan genieten.  Maar ik ben bang dat dit nog wel even op zich laat wachten.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Pensioenleeftijd"

13.07.20
Feedback schrijfkwaliteit
Aanvulling oude waardering.
  • Tevredenheid over de schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • zaterdag 25 april (312) Luc Verschuren 25-04-2020

     Terwijl iedereen graag naar de hoofdfondsen kijkt, enerzijds omdat die het minste risico tentoonspreiden, anderzijds omdat ze gewoon bij iedereen bekend zijn, kijk ik persoonlijk graag naar de...

    Lees meer: zaterdag 25 april