Voor schrijvers, door schrijvers
296 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

530 Hits

Publicatie op:
Respect moet je verdienen

Kijk, dat iemand geen respect voor mij heeft, daar kan ik me iets bij voorstellen en kan ik mogelijk nog wel vrede mee hebben. Tenslotte, ik ben eigenwijs en koppig en heb een grote bek (woorden die ik dus opvang), ben ik activist voor Palestina (ik schrijf onder mijn email en sommige sites ook soms ‘Be an Ambassador for a Free Palestina), ik ben moslim en ik volg Qur’an, Sunnah en Hadith (conservatief, Salafist, radicaal??). Al met al niet iemand waar je snel respect voor zal hebben, zeg nu zelf. 


Waar ik echter niet tegen kan en meteen over steiger, is dat men geen respect toont voor de ouders, voor ouderen, voor kennis en ervaring, voor mensen met levenservaring. Juist deze mensen hebben de maatschappij zo ver gebracht als waar hij nu is. Daar hoef je het niet altijd mee eens te zijn, maar je kan er wel iets van leren en daarvoor is het minste wat je kan doen, is respect tonen. 
In mijn vorige betrekkingen was er plotseling een nieuwe collega, een jonge man - we zouden zeggen een jonge hond - en die zou eens laten zien hoe alles beter zou kunnen en moeten. Ik heb de jongeman een tijdje zijn gang laten gaan, natuurlijk af en toe een opmerking geplaatst, maar gewoon zijn gang laten gaan. En ja hoor, binnen een jaar was hij weer verdwenen: hij kon zich niet vinden in het ‘systeem’.


En daar draait het altijd om. Bij dezelfde baas heb ik eerst vijf jaar gewerkt als analist en moest ik me natuurlijk aan de veiligheidsvoorschriften houden van het (virologisch) laboratorium. Daarna voor dezelfde organisatie een vijftal jaar gewerkt als kwaliteitsfunctionaris, waarbij ik een ieder zijn voorschriften moest controleren en kijken of men zich aan de eigen voorschriften en die van de organisatie hield. Om tenslotte nog vijf jaar gewerkt te hebben bij dezelfde organisatie - die ondertussen al vele veranderingen had doorgemaakt - als teamleider / groepshoofd Inkoop & Logistiek, waarbij ik de kennis van de systemen van de voorafgaande jaren in de praktijk kon en moest brengen. 


Naast het feit van respect voor de ouders, ouderen, voor kennis en ervaring, voor mensen met levenservaring, is het ‘respect’ voor het systeem ook hard nodig in de maatschappij. Als je met elkaar afspraken maakt, voorschriften schrijft, procedures en protocollen om ze vervolgens bij het grof vuil te zetten, dan gaat er binnen de organisatie nog wel eens wat mis, ben ik bang voor. Een kwaliteitssysteem met afspraken, voorschriften, procedures en protocollen is gemaakt om het leven binnen een organisatie zo makkelijk mogelijk te maken. Tenslotte moet je vandaag hetzelfde doen met de bepaling of taak als gisteren, vorig jaar en volgend jaar. Natuurlijk mits er geen update van de voorschriften is geweest, maar ook dat wordt dan weer vastgelegd. 


Tenslotte. In het leven is het niet anders. Het kwaliteitssysteem van het leven zijn de fatsoensnormen en -waarden die we hanteren jegens elkaar. En ook in die normen en waarden staat het respect weer boven aan; respect jegens de ander. Respect jegens de ouders, die je hebben opgevoed en van alles hebben geleerd. Dat je daar respect voor toont, staat buiten kijf. 
Respect voor anderen, die moet er ook zijn. Echter, het is vaak heel duidelijk dat er dan weer zaken zijn, die meespelen, als ouderdom, kennis en ervaring en noem zo maar op. Respect die verdiend moet worden en die niet van zelf komt. Op het moment dat ik ergens nieuw gaat starten, moet ik het respect van de ander(en) moeten weten te verdienen. Dat houdt voor mij dan weer in - zoals ik steeds hoor - dat ik geen grote mond moet hebben en niet eigenwijs moet zijn, maar open moet staan voor hetgeen je moet gaan doen en dus mezelf moet aanleren. En dat geldt voor elk van ons, die weer ergens gaat beginnen. De jongeman van eerder in deze blog, is nadat hij wegging, gaan werken bij een benzinepomp, geloof ik, waar hij zijn rust heeft gevonden.


Nu is het meestal wel zo, dat er voor het leven geen kwaliteitshandboek is, wat geschreven is, waar alles in zou staan. Dat zou u nu kunnen opmerken, echter voor mij is dat er wel, geloof me, en dat is het boek van mijn geloof en daarom probeer ik zo goed mogelijk de Qur’an, de Sunnah en de Hadith te volgen. Maar voor u zal waarschijnlijk wel een ander boek, een ander kwaliteitssysteem van belang zijn. En daar heb ik respect voor. 


Het gaat u goed !


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Respect moet je verdienen"

12.07.20
Feedback:
Aanvulling oude waardering.
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Hans Van Battel 20.12.19
    Mmm... Totdat het respect voor het ene waardesysteem in aanvaring komt met dat van een ander, niet? Halsstarrig je laten leiden door traditionele, oude en wijze boeken leidt dan dikwijls tot respectloos fanatisme.
    Met alle respect overigens!