Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

847 Hits

Publicatie op:
  • Home
  • Blogs
  • Dag sinterklaasje, dag schoorsteenvegertje met pruikjes
Dag sinterklaasje, dag schoorsteenvegertje met pruikjes

De Sint, de Sint, hij komt die lieve Sint

De gezellige liederen galmen over de speelplaats van ontelbare lagere scholen in België en Nederland.

Vrolijk blozende kindersnoetjes kijken vol verwachting uit naar onze goedheilige, bebaarde oude man en zn dubieuze helpertjes. Dubieus qua origine natuurlijk, want laten we eerlijk wezen, toen ik nog een kleine meid was, was dat hele gedoe veel duidelijker. 

Geen komedie, geen probleem, geen heisa. De zwarte pieten waren vreemde, exotische mannen van Afrikaanse origine die rond de Sint heen huppelden en ons brave kinderen, bij het minste spoor van bedenkelijk gedrag, zonder pardon in de zak staken.

Vandaag de dag is deze beschrijving uit den boze en zelfs helemaal verzonnen.

Neen hoor! roepen de nobele kindervrienden in koor.

Zwarte piet is een vrolijke, guitige en zelfs schrandere helper die niets met racisme te maken heeft.’ 

Inderdaad, roept half Nederland en België in koor, onderwijl uit volle borst zingend ”…zijn knecht staat te zwaaien en roept ons reeds toe…” 

Raak niet aan onze waarden en tradities. Ons kinderfeest is heilig,’ hoor ik de meute briesen.

Dezelfde Belgen en Nederlanders, die bij hoog en bij laag zweren dat ‘bedenkelijke tradities zoals onverdoofd slachten, hoofddoeken en andere dubieuze overtuigingen niet aanvaardbaar zijn in onze Lage Landen, vallen haast achterover in een appelflauwte als iemand de origine van de zwarte, dikbelipte, met kroeshaar getooide figuur in opzichtig narrenpak in vraag durft te stellen.

De hypocrisie is onwaarschijnlijk. Vandaag huppelen pieten vrolijk rond met roetveegjes op het gezicht en iedereen ziet het probleem als opgelost. Nu nog even de krullenpruikjes over de haag gooien en alles is peis en vree, niet? Welnu, ik vraag het me af.

Het is goed dat geloof evolueert. Voorgoed afscheid nemen van de goedheilige man en zn dwaze, kapriolen-makende – met roet besmeurde arbeider’ noemen we hem dan maar voor de goede vrede – is teveel gevraagd. 

Verandering komt in kleine stapjes. Toen de pieten-hetze begon dacht ik: Ach, het is een vrolijk kinderfeest, wie schaadt het nu echt?’

Maar, eerlijk is eerlijk: het is uiteindelijk wel een witte man en zn donkere slaaf die werden vereerd. De witte man deelt de lakens, of cadeautjes, uit; de zwarte man is de helper, de knecht. Kan het zwart/witter lieve lezers?

Als we verwachten dat de wereld vooruitgaat, moeten we ook onze eigen tradities en ons eigen geloof in vraag durven te stellen.

Want of het nu gaat om geloof in God, Allah, of de lieve heilige Sint, het is allemaal 1 pot nat. Als iemand gevestigde waarden in vraag durft te stellen, steigeren we hoog op onze achterste poten. Onze bokkensprongen zijn haast grappiger dan die van de gekke pietenbende op een geslaagd Sinterklaasfeest.

Mijn lieve, zevenjarige dochter kwam er enkele weken geleden achter dat de Sint niet bestaat. Beteuterd keek ze me aan. 

Dus eigenlijk geven jullie me die cadeautjes.

Ze liet het even bezinken. Haar gezichtje lichtte op. COOOOOL, dat vind ik superleuk! juichte ze.

Plots hield ze stil in haar vreugdesprongetjes. Waarom zeggen jullie dat dan mams?

Wel, het is een kinderfeest natuurlijk, we willen de kindjes vieren.’ 

Dat kan toch ook zonder liegen mams.

Tsja, mompelde ik lichtjes verward, zo is het nu eenmaal meid, soms liegen mensen en maken ze zichzelf allerlei dwaze dingen wijs.We houden er zo van om alles te legitimeren.’ 

Dit was teveel voor een zevenjarige dus ze haalde haar schouders op en ging verder spelen.

Een week later kwam ze huilend thuis van school. 

Niemand wil met me spelen. Ze zeggen dat ik lieg, dat ik een stout kind ben en dat de Sint daarom niet bij me komt. En van de juf moet ik zwijgen en mag ik niet zeggen wat ik weet!!

Mijn schrandere, goed in de groep liggende, populaire kleine meid werd plots het zwarte schaap (piet) – in de kudde, de uitgestotene, de ongelovige.

Ik wil niet liegen tegen mn vriendjes? snikte ze na.

Maar je moet liegen tegen je vriendjes, zeg ik op een lieve geduldige manier tegen mn kleine meid. 

Doen alsof meisje, leer het maar snel, een goede oefening voor later, het zal nog van pas komen.

Ik geef haar een bemoedigende zoen op haar neusje.

Vastberaden veegt ze haar traantjes weg en tovert een brede glimlach op haar gelaat. Zo goed mams?

Ja, mn klein huichelaartje, spreek ik haar trots toe. Vergeet wat ik zei: kom niet op voor je eigen ideeën, kwaak mee met de meute en stel vooral die dingen niet in vraag die met een heilig sausje overgoten zijn. Dan kom je dr wel.

Ok mams, ik ga nu samen met de negertjes dansen.

NEEN!!! roep ik geschokt, schoorsteenvegertjes-met-pruikjes mijn lieve schat, schoorsteenvegertjes-met-pruikjes!

Oh ja, natuurlijk mams, knipoogt ze me veelbetekenend toe.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Dag sinterklaasje, dag schoorsteenvegertje met pruikjes"

13.07.20
Feedback:
Aanvulling oude waardering.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig