Voor schrijvers, door schrijvers
326 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

521 Hits

Publicatie op:
Te triest voor woorden

Alsof het niet op kan, maar er zijn weer ICT-problemen bij het UWV; ik heb het al eerder gezegd: de overheid, en gerelateerde bedrijven, en ICT, dat is een slechte relatie. Als dit een huwelijk zou zijn, dan zou het aantal huwelijken in Nederland drastisch verminderen of het aantal flitsscheidingen zou gigantisch toenemen. 


Het is toch bijna niet meer te geloven wat er allemaal op automatiseringsgebied mis kan gaan en dus ook misgaat in Nederland. Vandaag hoorde ik weer dat er duizenden koffers zijn blijven staan op Schiphol door een storing, storingen met pinbetalingen schijnen schering in inslag te zijn in ons land, om maar niet te spreken over de ICT-problemen bij het UWV, en dit zijn nog maar paar voorbeelden. 


Het ICT-verhaal van het UWV is gewoon te triest voor woorden; ik weet niet hoe lang er al problemen zijn met de automatisering binnen dat bedrijf, maar er kwam deze week dus maar weer een nieuw probleem bij: twee controlesystemen hadden samen 6 jaar stil gestaan. Gewoon stil gestaan en niemand die zo iets opmerkt. Zelf werk ik de hele dag met systemen, computers en programma’s, maar als er iets niet werkt, wordt er meteen aan de bel getrokken en zo snel mogelijk naar een oplossing gezocht. 


Denk eens met me mee: stel dat het UWV geen uitkeringsinstantie was, waar uitkeringen toegewezen worden, maar een groot landelijk academisch ziekenhuis met een heel grote ICT afdeling. Als bij dat academische ziekenhuis ICT-problemen zouden voordoen, dan worden alle ICT-ers opgetrommeld, desnoods die op vakantie of reeds gepensioneerd zijn, om het probleem op te lossen. Het mag gewoon weg niet voorkomen dat een bepaalde automatiseringstool stil zou komen te staan. Als dat zou gebeuren, komen er levens van patiënten in gevaar en soms ook nog van het personeel. Nee, de onderste steen moet boven en het lek moet boven komen, koste wat kost.

Echter bij het UWV kunnen controlesystemen gewoon zes jaar stil staan, zes jaar systemen die niet werken, niets doen. Maar dan is er ook niemand die een opmerking maakt van: “He, waarom werkt dan ding niet” of “Dat programma wordt niet opgestart”. Stel nu dat die zelfde systemen gebruikt zouden worden voor patiënten, dan zouden die toch allang overleden zijn?  


In een artikel op www.managementsite.nl van maart jl. werd aandacht geschonken aan de ICT-problemen bij het UWV en er werd gezegd dat ‘het UWV door de jaren heen veel ICT-gerelateerde problemen gehad heeft en dat enorme projecten ter waarde  van tientallen miljoenen euro’s zijn mislukt’ maar dat de fundamentele problemen elders anders liggen, nl. ‘bij de managementcultuur die bij de overheid in brede zin dominant is’. Er wordt zelfs gesproken over een ‘functiegerichte/specialismegerichte machinebureaucratie’. 


Ik denk dat het tijd wordt voor een nieuwe wind binnen al deze overheidsgerelateerde organisaties, waarbij de managementstructuur eenvoudiger moet, transparanter en doelgerichter, maar vooral met mensen die ICT-projecten kunnen trekken, zodat niet steeds maar weer miljoenen euro’s in het afvoerputje van de overheid verdwijnen en dat wij, de hard werkende man of vrouw op straat straks weer de rekening voorgeschoteld gaan krijgen. 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Te triest voor woorden"

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • zaterdag 25 april (312) Luc Verschuren 25-04-2020

     Terwijl iedereen graag naar de hoofdfondsen kijkt, enerzijds omdat die het minste risico tentoonspreiden, anderzijds omdat ze gewoon bij iedereen bekend zijn, kijk ik persoonlijk graag naar de...

    Lees meer: zaterdag 25 april