Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

160 Hits

Publicatie op:
Wat een jaar.

Wie vorig jaar aan het eind jaar had gezegd dat ons dit jaar zo’n rot jaar te wachten stond, moet direct een staatslot kopen want de kans dat hij/zij er met de hoofdprijs vandaar gaat, acht ik heel groot. Zelfs mijn schoonmoeder die de oorlog heeft meegemaakt, vertelde zoiets nooit eerder te hebben meegemaakt.

Oudejaarsavond vierden we gezellig met vrienden en klokslag twaalf uur wensten we elkaar het beste toe voor het nieuwe jaar. Blijf gezond. Ja, toen gaven we elkaar nog een hand en kusten elkaar. Het lijkt alweer lang geleden. Na twaalf uur gingen we naar buiten en vuurwerk verlichtte de lucht met een prachtig schouwspel. Een half uur later gingen we weer naar binnen en proosten op het nieuwe jaar. Zelf koop ik al vele jaren geen vuurwerk meer, maar ik vind het wel iets dat bij oud en nieuw hoort. Hopelijk is het volgend jaar wel weer mogelijk. Het is een van de tradities die anders ook verloren gaat.

Tweeduizendtwintig zou het jaar worden waarin we ons veertig jarig huwelijk zouden vieren met  een prachtige vakantie, begin mei, op Ibiza. Samen met onze kinderen en kleinkinderen. Maar het coronavirus strooide roet in het eten. Als pensionado en sportliefhebber zag ik een mooie sportzomer in het verschiet met het EK voetbal, de Tour de France, tennissen op Wembley en de Olympische spelen. Helaas, veel dingen gingen niet door maar wat in het vat zit verzuurt niet.

Ziekenhuizen stroomden vol, de horeca, bioscopen en theaters gingen dicht, thuiswerken moest, mensen in verpleeghuizen ontvingen geen bezoek meer, treinen en bussen bleven grotendeels leeg en thuis mochten we maximaal 3 personen ontvangen. Niemand kon voorzien dat de pandemie zo’n grote invloed zou hebben op ons dagelijkse leven. Dit jaar zouden we vieren dat we vijfenzeventig jaar geleden bevrijd werden van de Duitse overheersing. Helaas, ook dit kon geen doorgang vinden. Nu corona ons dagelijks leven al zo’n negen maanden in zijn greep houdt, besef ik des te beter wat vrijheid inhoudt … en ik snak er zo langzamerhand weer naar. Zeker na de toespraak van Rutte gisteravond blijft de vraag: hebben ze in de zomer de teugels te veel laten vieren en hadden ze niet veel eerder harder moeten ingrijpen? Mogelijk hadden we dan op een normalere manier Kerst en Oud en Nieuw kunnen vieren.

Vrijwel het hele jaar stond in het teken van het coronavirus, maar iets dat me dit jaar ook bij bleef, waren de verschrikkelijke beelden op tv van de aanhouding van George Floyd. Heel terecht dat er gedemonstreerd wordt als iemand op basis van zijn huidskleur op zo’n verschrikkelijke manier het leven wordt ontnomen. Helaas is racisme en discriminatie nog steeds de wereld niet uit. Ook in ons  mooie land niet. Naast Black Lives Matter demonstraties waren er weer anti Zwarte Piet demonstraties. Al jaren is er discussie of Zwarte Piet anno 2020 niet iets is waar we afscheid van moeten nemen. Zelf ben ik ervan overtuigd dat een kind dat nog gelooft in Sinterklaas uit zichzelf niet stilstaat bij het feit dat Piet zwart is. Een kind in die leeftijd weet nog niets van slavernij … en is dus niet racistisch.  Om die reden zou het voor mij niet afgeschaft hoeven te worden. Anderzijds kan ik mij voorstellen dat gekleurde Nederlanders er anders over denken, ook al hebben zij niet zelf de slavernij aan den lijve ondervonden. Naar mijn mening is het meer de rol van zwarte Piet die het verpest.

En dan Trump. Met verbazing heb ik hem in de afgelopen vier jaar gevolgd. Een president die de ene na  de andere onwaarheid verspreid via Twitter en Facebook. Niet alleen over het coronavirus. Helaas mislukte het afzettingsproces in februari j. l.. Hierdoor kon hij proberen nog eens vier jaar aan de macht te blijven. Met stijgende verbazing zag ik dat meer dan 70 miljoen Amerikanen op hem stemden. Hoe is dit mogelijk vroeg ik me af, ze zullen toch niet allemaal hun verstand verloren hebben. Maar er zijn wel meer dingen waarover ik verbaasd ben. Waarom willen zulke oude mannen als Trump en Biden nog president worden. Ga lekker van je oude dag genieten, zou ik zeggen. Eén ding hoopte ik wel bij deze verkiezingen : dat aan 4 jaar waanzin onder Trump een einde zou komen.  Die wens kwam uit maar hoe iemand de overgang naar een nieuwe regering zo kan gijzelen, had ik niet voor mogelijk gehouden. Ik ben blij dat dit soort poppenkast in ons land niet mogelijk is. Ook al begin ik bij Baudet daaraan te twijfelen. Gelukkig zal de uil van Minerva, nu vleugellam, binnenkort wel zo goed als uitgestorven zijn.

Ooit, hopelijk zo snel mogelijk, zullen we weer terugkeren naar het oude normaal. Dan kunnen we eindelijk weer knuffelen met onze kleinkinderen en kinderen, samen zijn met wie we lief hebben, lekker uit eten gaan, eens weer eens  een lekker pilsje drinken op een terras etc. etc. Dingen die we zo gemist hebben dit jaar.

 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Wat een jaar."

15.12.20
Feedback:
Treffend dit jaar neergezet, mooi!
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig