Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

341 Hits

Publicatie op:
Zaterdag 14 maart

Wanneer instappen? Dé vraag waarop elke belegger graag een antwoord heeft. Ik zal een poging doen om u daar wat mee te helpen.

 De technische analyse in het kort.

 Elke beursdag zijn er vier koersen van een aandeel, index, etc. te onderscheiden. De openingskoers, de hoogste koers, de laagste koers, en de slotkoers. Wil je deze koersen visualiseren dan trek je een verticaal streepje met aan de linkerzijde, een kleiner horizontaal streepje, met de waarde van de openingskoers, aan de rechterzijde, een klein horizontaal streepje, de slotkoers, de hoogte van het streepje wordt bepaald door de laagste en de hoogste koers. Zet je deze waardes achter elkaar verschijnt er een grafiek. De waarde in euro's aan de rechterzijde en de tijd aan de onderzijde van de grafiek. In het Engels, een zogenaamde Bar-Chart. Hierin zie je meer dan bij een gewone lijngrafiek die vaak wordt afgebeeld.

 Gaat een waarde (lees: slotkoers) drie dagen achter elkaar omhoog of omlaag dat is zeer aannemelijk dat de waarde in kwestie de vierde dag ook omhoog of omlaag gaat. Dit is voor de hele korte termijn. Wil je dit voor de langere termijn gaan doen dat spreekt men over de trend. Die term kennen we allemaal van de mode bijvoorbeeld. Wat is dit seizoen “in”? Dat is de trend. Daarvan zijn drie bewegingen te herkennen; omhoog, omlaag en zijwaarts. Vooral die laatste wordt niet vaak genoemd maar hij is er wel en vaker dan je denkt.

 Tel je tien dagen lang de slotkoers bij elkaar op en deel je dat door tien dan spreek je over een rekenkundig gemiddelde. Een Moving Average van tien dagen. Zo kennen we ook een MA-5, MA-30, MA-90, MA-150 etc. Deze lijnen worden door het computerprogramma (technische analyse programma) geprojecteerd op je scherm. Geef alle MA's een afwijkende kleur.

 Een kruising van deze lijnen betekent een koop- dan wel verkoopsignaal. Indien het MA-30 van onderen het MA-10 doorkruist is er sprake van een koopsignaal. Kruist het MA-30 van boven het MA-10 dan is dat een verkoopsignaal. Indien het MA-90 (of MA-150) zich onder de koersen beweegt gaat de trend omhoog. Doorkruist het MA-90 (en/of het MA-150) de koersen en komt deze buiten de grafiek dat is er sprake van een trendomkeer. De opgaande trend is gebroken.

 Vooral dit laatste is voor een belegger een belangrijk signaal. The trend is your friend. Als belegger wil je geld verdienen en dan kan met oplopende koersen. Is de trend neerwaarts gericht, dan hoef je niet in te stappen maar dan kun je net zo goed je geld naar Afrika sturen. Elke volgende dag zal het minder waard worden. Het MA-90 en het MA-150 zijn de meest belangrijke gemiddelden die er zijn. Dat is dan ook de reden dat koershistorie zo belangrijk is. Zie je het MA-90 opwaarts gaan dan is de trend omhoog gericht en wordt je belegging elke beursdag wat meer waard....schommelingen daar gelaten...

 Het aandeel van de Deutsche Bank bijvoorbeeld gaat al geruime tijd naar beneden! De trend is neerwaarts gericht. Het MA-90 (MA-150) bevestigd dit.

 Daarnaast maakt de TA (technische analyse) graag gebruik van indicatoren. Zo is er een RSI, relatieve sterkte index die doorgaans tussen de waarden 30 tot 70 beweegt. Is een aandeel populair dan komt deze indicator boven de 80 uit en dat staat bekend als “overbought” gebied. Er is teveel gekocht in korte tijd. Gevolg......een mogelijke daling op korte termijn. Komt de indicator onder de 20 dan is er teveel verkocht, en is het aandeel of index in kwestie koopwaardig. Op basis van enkel de RSI.

 De MACD (Moving Average Convergence Divergence) is een andere veel gebruikte indicator. Een combinatie van een Bar-chart, verschillende rekenkundig gemiddelden en de RSI en de MACD levert een mooi totaalplaatje.

 Het zal u niet verbazen dat gezien de laatste-dagen-verkoopgolf alle RSI waarden laag staan en bij diverse aandelen zelfs onder de 20. Bij ING bijvoorbeeld is die waarde zelfs onder de 10 gekomen. Momenteel staat deze waarde met zelfs 5,79 historisch laag!

 Een koopsignaal? Ja. Op basis van de RSI is het antwoord ja. Op basis van de MACD indicator, nee. Op basis van de trend, nee. Op basis van een kruising van MA-10 en MA-30 ook al nee.

 

En daarmee is de gehele beurs verklaard. Alle RSI waarden geven inmiddels koopsignalen. Wat tegenspreekt is dat andere indicatoren niet meegaan. En wat mij het meest zorgen baart is zijn de langetermijngemiddelden. Die dalen bijna allemaal sinds deze week.

 

 

 

 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Zaterdag 14 maart"