Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

402 Hits

Publicatie op:
Zondag 15 maart

Nu iedereen binnen lijkt te zitten heb je natuurlijk voldoende tijd om je eens te verdiepen in die dingen die belangrijk kunnen gaan worden. Je eigen aandelenportefeuille bijvoorbeeld of wat het moet gaan worden.

 De afgelopen week is zeer rood verlopen. Lichtpuntje is het herstel afgelopen vrijdag in de USA, met een vlotte 9%. Ook overdreven natuurlijk maar het kan voldoende zijn voor een ommekeer. Inmiddels zijn er voldoende bedrijven te vinden waar 30, 40, 50% of nog meer beurswaarde af is gegaan. Koopwaardig met het risico dat de laagste koers nog gevonden moet worden.

 ING is met een slotkoers van € 5,16 al “goedkoop” maar de laagste waarde ooit, van 2009 is nog niet bereikt, die was toen € 1,766 bereikt op 13.03. Ja, toevallig wel een vrijdag! Nu kopen en dan beseffen dat de koers verder zakt naar de laagste waarde ooit, is het risico dat je loopt wanneer je NU zou kopen. Zet het herstel door, niemand weet dat, dan is ING een mooie kandidaat voor je portefeuille. Het neerwaarts risico lijkt beperkt omdat er vanaf € 4,20 drie steunniveaus te vinden zijn.

 De laagste koers ooit impliceert dat het aandeel daar steun zal krijgen en mensen kopen voor die prijs. De steun is dan een soort bodem. Het plafond (het stijgingspotentieel) wordt gevormd door het punt waar de eerste winstpakkers het beursterrein verlaten. Meestal degenen die de boot de laatste keer gemist hebben of nu blij zijn nog iets van waarde terug te krijgen. Vandaar dat koershistorie zo belangrijk is. Je kunt er ontzettend veel uithalen!

 Een aandeel beweegt zich niet in een rechte lijn omhoog of omlaag (crashes uitgezonderd) dus schommelingen dient u voor lief te nemen. Zie het als een snelweg, die verloopt zelden kaarsrecht maar zit vol bochten, hoogteverschillen enz. Het gaat hier om de trend. Die staat nu nagenoeg overal naar beneden gericht, iets wat mij voorzichtiger maakt. Toch kun je al wat voorwerk doen door het dividend (zie blog gisteren) te onderzoeken. Dit is de vergoeding die jaarlijks wordt uitgekeerd aan aandeelhouders voor het beschikbaar stellen van het durfkapitaal. Met lage koersen als nu zijn er dividendrendementen te verwachten van meer dan 10%, meer dan u krijgt op welke spaarrekening dan ook. De koerswinst zit daar nog niet bij.

 Aardige kandidaten om in de gaten te houden, nader te onderzoeken en om op je eigen parellijst 2020 te zetten zijn;

 ING, Koers € 5,16

RD Shell Koers € 12,79 (historisch laag)

ABN Amro Koers € 7,55 (historisch laag)

 Op basis van de RSI zijn ze koopwaardig. Kanttekening is dat ze alledrie een lagere dagkoers hebben laten zien dan de slotkoers. Dit mag als negatief gezien worden en impliceert ruimte voor verdere daling. Dividendrendementen echter hoog!

 Fugro Koers € 3,97 (historisch laag)

Sbm Offshore Koers € 11,32

 In de tech-sector zijn bedrijven als ASML, ASMI, BESI erg aantrekkelijk geworden.

 Er zijn dure aandelen, Adyen € 746,-- per aandeel, en heel goedkope aandelen, Kardan met een waarde van € 0,024 per aandeel. De eerstgenoemde heeft potentieel de laatst genoemde totaal niet. Wat wil je in je portefeuille? Groeiaandelen of meer speculatieve aandelen waarvan het komende koersherstel buitengewoon interessant zal zijn?

 Dat is de afweging die u zelf dient te maken. Een combinatie kan natuurlijk ook. Afhankelijk van de grootte van de zak geld gevuld met uw zuur verdiende centjes en het risico wat u wenst te lopen zijn er mogelijkheden genoeg.

 Nog wat algemene regels. Houdt de vaste kosten (aankoop, verkoop) zo laag mogelijk. Zoek een broker in plaats van een bank. Spreid uw risico, zet niet alles op één (later blijkt) verkeerd paard.

Koop eerst op papier alsof u € 100.000,-- te besteden hebt. Wat zou u ermee doen en vooral waarom? Waarom koop je juist die aandelen, en wanneer ben je er tevreden mee.

 

Ik wens u nog een prettige zondag en geniet vooral van de rust.

 

 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Zondag 15 maart"

12.07.20
Feedback:
Aanvulling oude waardering.
 • Schrijfkwaliteit
  3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Hans Van Battel 15.03.20
  De dingen die belangrijk gaan worden: m'n buurvrouw die niet meer uit de voeten kan en dus geen boodschappen kan doen, m'n kleinkind dat ik de eerste maanden waarschijnlijk niet meer ga zien net zomin als alle anderen die ik graag zie en waarvoor ik de raad krijg om er niet naartoe te gaan, ouderen die nu helemààl vereeenzaamd worden...

  Maar als de crisis binnen een paar maanden bedwongen is (?), dan zullen de winstpakkers tevreden kunnen terugblikken...
  • Hans Van Battel 18.03.20
   @Rop Pengar Hetgeen wat je hier in je commentaar schrijft, dat is hartverwarmend! "Liefde in tijden van Corona" om het zo te zeggen (allusie op "Liefde in tijden van Cholera" van Gabriel García Márquez). Dat boek is zo actueel!
   Het spijt me als ik me vrijelijk heb uitgelaten over m'n scepsis aangaande "De beurs in tijden van Corona" en je daarmee heb gekwetst.
   Nee, ik hoef deze dingen niet te lezen, maar dat weet ik natuurlijk pas nadien hé...
  • Luc Verschuren 16.03.20
   Dat ik mijn eigen vakantie opoffer voor de begeleiding van rolstoelgebonde n kinderen. Dus commentaar op wat ik schrijf, prima. Maar beschuldig me niet van dingen die er niet staan en trek geen voorbarige conclusies. Het een kan best samen met het ander. Maar je hoeft hetgeen wat ik schrijf niet te lezen. Dat is je goed recht.
  • Luc Verschuren 16.03.20
   @Nemonia Beste Hans, Je hebt een talent om conclusies te trekken die er niet blijken te zijn. Ik beschrijf enkel hoe je eventueel voordeel kunt halen met de beurs die inmiddels in koerswaarde is gedaald. Over sociale gevolgen rep ik hier niet. Je hebt geen weet over of en hoe ik in deze tijd liefde geef. Dat ik al jarenlang vrijwilliger ben bij de Wielewaal bijvoorbeeld. Dat ik mijn eigen vakantie opoffer voor de begeleiding van rolstoelgebonde n kinderen. Dus commentaar op wat ik schrijf, prima.
  • Hans Van Battel 16.03.20
   @Rop Pengar Ja Rop, helemaal mee eens. Want dat biedt de beste kans op een bloeiend debat, waar we elkaars argumenten aftoetsen. Een mening draag je UIT.

   Jouw deel in deze diversiteit bestaat erin winst te kunnen pakken of voor te bereiden in tijden van pandemie.
   Mijn deel kijkt naar de sociale gevolgen en hoe we met z'n allen deze ramp in liefde met elkaar te boven komen.

   Je bent wat je doet. Poen pakken of liefde geven.
   Daar ligt je diversiteit.
  • Hans Van Battel 15.03.20
   @Rop Pengar JAAA! Dat verschil hebben we hier duidelijk neergezet!
  • Luc Verschuren 15.03.20
   @Rop Pengar Diversiteit Hans. Dat maakt de maatschappij kleurrijk en interessant. Het hebben van een eigen mening en deze ook uit durven dragen. Vrijheid, blijheid. Koesteren dus!
  • Luc Verschuren 15.03.20
   Dank voor je reactie, Hans. Het enige verschil tussen mensen is hoe ze omgaan met hetzelfde onderwerp. Ik waardeer je eigen mening. Grt