Terug naar de ijstijd - Harry van den Bouwhuijsen

Historicus Dr. Henrik Oudeman reist naar Leede om zijn zeventigste verjaardag te vieren in het Veluwedorp waar hij als veertienjarige zijn eerste schuchtere liefde beleefde met de twaalfjarige Benny.
Vanaf het moment van zijn aankomst wordt hem pijnlijk duidelijk dat hij op zoek is naar iets dat niet meer bestaat en in de vorm waarin hij het zich herinnert misschien wel nooit bestaan heeft. Zo raakt na Henriks aankomst in Leede de tijd uit zijn voegen: klokken gedragen zich vreemd, computerprogramma’s raken in de war en Henrik komt tijdens zijn wandeling door het dorpscentrum terecht in een café waar de tijd heeft stilgestaan. Dit alles culmineert in een surrealistische climax waarin droom en werkelijkheid, heden en verleden opgaan in de doodse stilte van een desolate ijstijd.
Harry van den Bouwhuijsen schreef in een ver verleden korte verhalen, gedichten en radioteksten. Na zijn studie Geschiedenis en Culturele Antropologie publiceerde hij over cultuurtheorie, antropologie van de wetenschap, de geschiedenis van Suriname en de geschiedenis van het terrorisme. Met de verhalenbundel Verdi prati. Drie verhalen keerde hij terug tot zijn oude liefde en maakte hij zijn literaire debuut. Terug naar de ijstijd is zijn eerste roman.
 

Ook verkrijgbaar als E-boek onder ISBN 9789462664647

 
Auteur: Harry van den Bouwhuijsen 
Uitgever: @Schrijverspunt
ISBN: 9789462664593
Verkoopprijs: € 14,95
Blz.: 114
Hits: 228
Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Terug naar de ijstijd - Harry van den Bouwhuijsen"

: Blz.114 - Prijs:€ 14,95
05.08.21
Feedback:
Historicus Dr. Henrik Oudeman reist naar Leede om zijn zeventigste verjaardag te vieren in het Veluwedorp waar hij als veertienjarige zijn eerste schuchtere liefde beleefde met de twaalfjarige Benny. Vanaf het moment van zijn aankomst wordt hem pijnlijk duidelijk dat hij op zoek is naar iets dat niet meer bestaat en in de vorm waarin hij het zich herinnert misschien wel nooit bestaan heeft. Zo raakt na Henriks aankomst in Leede de tijd uit zijn voegen: klokken gedragen zich vreemd, computerprogramma’s raken in de war en Henrik komt tijdens zijn wandeling door het dorpscentrum terecht in een café waar de tijd heeft stilgestaan.

Henrik Oudeman, een enigszins ouderwetse historicus, die uit protest tegen moderne apparatuur als “aaiphones” nog een ouderwets zakhorloge bij zich draagt, komt aan in Leede, de plaats waar hij weop vakantie ging en zijn eerste liefde had. In het kleine dorpje ziet Henrik hoe alles drastisch is veranderd. Moderne gebouwen zijn verrezen. De tijd raakt “uit zijn voegen” - de computerprogramma in het hotel geeft Henriks verjaardag een dag te vroeg aan, in een café is de tijd blijven stilstaan en kan Henrik uitsluitend met guldens betalen.

“Terug naar de IJstijd” is een mooi, zij het enigszins donker, boekje. De auteur schrijft op een kleurrijke manier met een grote variatie aan woorden en oog voor detail. Het verhaal zit knap in elkaar. Een facet dat in een eerder hoofdstuk naar voren komt wordt enkele hoofdstukken later op een slimme manier verder uitgewerkt. Elk hoofdstuk zorgt trouwens voor een verrassende wending in het verhaal. Het werk van de auteur is evenwel geen “normaal” verhaal, maar veeleer een abstract portret over heden en verleden. Het relaas eindigt in een verrassende ontknoping met de hoofdpersoon die door Kronos wordt voortgestuwd naar een troosteloze “IJstijd”.

“Terug naar de IJstijd” is een boeiend boek dat niet verveelt. Ondanks de soms lastig te volgen abstractheid van het verhaal leest het toch goed weg door de beknoptheid van het boekje en de prettige schrijfstijl van de auteur. Harry van den Bouwhuijsen zet met “Terug naar de IJstijd” een uitstekend debuut neer. Het maakt de lezer nieuwsgierig naar andere verhalen van de auteur.
  • Waardering
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
14.06.21
Feedback:
Henrik besluit terug te keren naar zijn geboortedorp om zijn zeventigste verjaardag te vieren. Eenmaal aangekomen blijkt het dorp waar hij als kind en tiener vertoefde deels onherkenbaar te zijn geworden, op enkele plekken na waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.
Maar de tijd lijkt niet alleen stil te hebben gestaan, hij lijkt compleet dolgedraaid zodra Henrik zich ergens in het dorp vertoont. De meest fantastische creaturen vullen de straten van het dorp en nemen Henrik uiteindelijk mee naar de plek waar zijn meest emotionele jeugdherinnering ligt: het bos waar hij vroeger heeft gevreeën met Benny.

Terug naar de ijstijd leest soms als een fantasy en soms als een mysterie. De vreemde gebeurtenissen rondom de tijd laten Henrik, evenals de lezer, in het duister tasten over de ware oorzaak. Dat maakt het verhaal raadselachtig wat wordt versterkt door de vele tijdsprongen, zowel in het verhaal als de tijd zelf. De tragiek en de nostalgie van het verleden maken het verhaal levendig en doet je verlangen naar de ontknoping.

Een leuk boek om wat tijd te verdrijven…
  • Waardering
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig