CB kent verschillende soorten boekverkopers, die onderscheiden zich van elkaar door de wijze waarop ze hun klanten de e-boeken leveren en of een klant een e-boek koopt, leent of in een abonnement kan lezen. Hieronder de verschillende typen.
Webwinkel
- Dit is de meest voorkomende vorm, hierbij verkoopt de retailer e-boeken door levering van een downloadlink. Hiermee kan de klant het e-boek downloaden op pc, ereader etc.
- Voorbeelden van webwinkels zijn Ako, Boenda, ECI en Ebook.nl.
Platform
- Deze retailers verkopen e-boeken via hun eigen platform, waarbij de klant e-boeken koopt en kan lezen binnen de omgeving van de retailer. Denk bijvoorbeeld aan Apple, waar klanten e-boeken kopen in iTunes en lezen in iBooks.
- Wanneer je je titels levert aan deze retailers, ontvangen zij via CB de bronbestanden van je e-boeken, zodat zij zonder tussenkomst van CB hun klanten kunnen bedienen.
- Bekende platformen zijn Apple (iTunes), Kobo (werkt samen met Bol.com), Google en Amazon.
Koninklijke Bibliotheek
- Bij de KB kunnen abonnees e-boeken lenen. Lenen houdt in dat de abonnees gedurende een aantal weken het geleende e-boek kunnen lezen. Na het verlopen van de periode verdwijnt het e-boek vanzelf van hun boekenplank. De consument zal het dan opnieuw moeten lenen om verder te lezen.
Abonnementsdiensten
Er komen steeds meer retailers die e-boeken aanbieden in de vorm van een abonnement. Hierbij kan de gebruiker tegen een vast tarief per maand onbeperkt lezen in het assortiment van de retailer.
- Aanbieders zijn oa Kobo Plus (van Kobo en Bol), Bliyoo (van Bruna), Bookmate en BUKU.
- Wanneer je je titels levert aan deze retailers, ontvangen zij via CB de bronbestanden van je e-boeken, zodat zij zonder tussenkomst van CB hun klanten kunnen bedienen.