Voor schrijvers, door schrijvers
555 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

790 Hits

Publicatie op:
Alaaf, aan t werk.
In het zuiden, ook het diepe zuiden van Nederland viert men vastenavond. Oftewel carnaval. Een dagenlang feest met optocht, straatfeesten, caféfeesten en veel drank in allerlei soorten kledij. Sommige sober, een boerenkiel met sjaal, sommige uitbundig met jassen versierd met buttons van dertig jaar feest en veren en smink en ook de prinsessenjurken mogen niet ontbreken. Het wordt ons met de paplepel ingegoten. Baby’s gaan als schattige lieveheersbeestjes in de kinderwagen mee naar de “kindermiddag”. De steden en dorpen krijgen een andere naam zoals Papland of Kruikenzeikers, met een enorme historie eraan vast. De stad wordt overgenomen door een prins, een nar en een champetter en de burgemeester heeft niets meer te vertellen. 
Op de laatste dag, dinsdagnacht om twaalf uur krijgt hij zijn sleutel terug. Dan wordt het motto van het volgend jaar bekend gemaakt. En staan de carnavalsvierders hun laatste liederen te zingen. Met tranen in hun ogen en een schore stem.


Van boven de rivieren komen ze ook wel eens meedoen, ze zijn makkelijk herkenbaar, ze kennen geen dialect en zuipen te veel. Ook doen ze niet mee aan het zingen en het praten, want dat verstaan ze niet. Ze komen meestal in het weekend. Oogluikend laten alle zuiderlingen ze maar toe. “ Ag ge mar leut hebt” Verkleden is verplicht, er staan uitsmijters bij de deuren om iedereen goed te laten integreren, dus niet verkleed is op straat blijven.  

Al is op straat blijven ook geen ramp, want in november op de elfde beginnen diverse bandjes al met oefenen op alle liedjes dus overal is muziek. Ook op straat, dan begint de grote trommel ergens en hup het hele zooitje ongeregeld heft weer een lied aan. Een mutte verklede mensen dansen en zingen er om heen. 
Het is een mooie tijd van kleur, muziek en vrolijkheid voor wij eigenlijk een traditioneel stille periode ingaan namelijk de veertig dagen voor Pasen. U telt meer dagen? Goed zo dan let u op. Op zondag hoeven ze niet te vasten. 

Dus nu aan het werk, geen drietonige Alaaf! Het gewone leven tot het volgende feestje, Pasen. Het is net alsof de natuur met ons mee doet met regenachtige dagen die ons aanzetten tot werken in plaats van genieten op het terras wat twee weken geleden wel het geval was. Voor mij persoonlijk is het een tijd ook van bezinning. Er zijn meer soorten geloven en tradities die vastenperiodes of retraites kennen. Ik vind deze manier erg fijn. Die zes weken vliegen voorbij en de dagen rondom Pasen zijn net zo indrukwekkend als de 111 tellende carnavalstocht. Alaaf

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Alaaf, aan t werk."

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Gezichtsmaskers (420) Han Maas 16-04-2020

    ‘25 procent korting op gezichtsmaskers’, lees ik. O, het gaat niet om mondkapjes, want die maakt L’Oréal niet.‘Laat boodschappen doen dan is het stil’, blijkt hetzelfde effect te hebben als ‘ vroeg...

    Lees meer: Gezichtsmaskers