Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

482 Hits

Publicatie op:
 • Home
 • Columns
 • Aleid Truijens (columnist de Volkskrant) - plaatsvervangende schaamte
Aleid Truijens (columnist de Volkskrant) - plaatsvervangende schaamte

Het moet toch ergens vandaan komen? Woorden als ‘samen’, ‘verbinden’ en nog andere crisiswoorden. Je hoort ze zelfs in reclameboodschappen.

Discriminatie is daarentegen ‘al’ acht weken uit de mode; leeftijd kent geen kleur. Over de Gouden Eeuw hoor je niemand meer. Wel over de die andere tijd, de jaren tachtig. Aleid Truijens heeft het erover in haar column in de Volkskrant: de jeugd die toentertijd werkschuw was en aan een riante uitkering genoeg had. Ik weet niet hoe oud mevrouw Truijens toen was – ik ken haar niet, met een inschatting kun je lelijk de mist in gaan, dus waag ik mij daar niet aan. Ook is het niet netjes iemand op uiterlijk te beoordelen.

Wat ik wel weet, is dat veel jongeren in de jaren tachtig met hun carrière – die toen nog gewoon loopbaan heette – begonnen en door de zuinige Ruud Lubbers werden getroffen: dat duurde veel langer dan acht weken. Maar goed, de jeugd is veerkrachtig en gaat positief door, met een virtuele bloem nog uit de flowerpowertijd in hun haar tot de volgende crisis in 2008. Het eigen huis onder water.

Misschien kent en voelt Aleid dat nog wel.

Wat ik lees, is dat Aleid zich schaamt voor de zestigers ‘die roepen dat jongeren verwende prinsjes zijn’. Ze kunnen niet meer naar cafés, festivals en Tinder heeft ook geen zin: ontluikende ‘liefdes’ bloeien dood. En dat al acht weken! Niet meer in te halen natuurlijk op die leeftijd. ‘Zelfs met vrienden een fles wijn drinken in het park komt je op een megaboete te staan’ – tja, gezellig elkaar besmetten is er niet bij.

‘Ik loop ietsje meer kans op een geniepig virus, maar zolang ik thuis zit, zoals toch al meestal, kabbelt mijn leven voort,’ schrijft Aleid in haar column. Doe dat vooral aanstaande zondag. Het is Moederdag en de temperatuur daalt waardoor de kans op besmetting weer toeneemt. Denk dan eens aan het woord ‘verbinden’: een sterk werkwoord waar je dus wat voor moet doen. In dit geval: kijk naar Van Kooten en De Bie, de ‘Oudere Jongeren’ en ‘Krasse Knarren’ van de jaren tachtig en negentig: ‘Samen voor ons eigen, laat de rest de rambam krijgen.’ En mochten illegaal samengeschoolde jongere buren u ’s nachts luidruchtig gamend uit uw slaap houden, denk dan: ach, ze hebben ook niets.

 

 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Aleid Truijens (columnist de Volkskrant) - plaatsvervangende schaamte"

08.05.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
 • Schrijfkwaliteit
  3/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • W.J. (Hans) Villerius 08.05.20
  Aan Wikipedia heb ik de volgende gegevens ontleend: 'Aleid Truijens (Amsterdam, 22 december 1955) is een Nederlands auteur en publiciste.' Misschien moet je nu de strekking van je column aanpassen... En in elk geval kun je 'hou' beter in 'hoe' veranderen.
  • Han Maas 08.05.20
   @HansVillerius Excuus, op deze site had ik het nog niet aangepast. Hoe oud ze precies is of in 1985 was, is niet relevant. Haar opvatting als oudere, want dat is me duidelijk, daar gaat het hier om. Uiteraard kun je het hier mee eens zijn of niet.
  • W.J. (Hans) Villerius 08.05.20
   @han maas Ik lees nog steeds: 'Ik weet niet hou oud mevrouw Truijens toen was'.

   Nu is toch bekend, dat in 1985 mevrouw Truijens 30 jaar oud was?

   Overigens geen dank.
  • Han Maas 08.05.20
   De strekking is wat er staat. En dat tikfoutje had ik vanavond al hersteld. Maar toch bedankt voor je oplettendheid.