Skip to main content
Han Maas

Alex van Oranje leest voor uit andermans werk

© Han Maas op 22.09.2021.

De Hilversumse hei is nog drassig door het lekken, maar één ding wil Wopke noch bevestigen noch ontkennen: dat Henk terug is.

Die zat toch veilig opgeborgen in zijn eigen bed and breakfast? Nee, niet die Henk. Henk Kamp, de VVD’er wiens gezicht beter bij het CDA past. Henk die als minister van Economische Zaken niet met zijn tengels van de Groningse gaskraan kon afblijven en die altijd de verkeerde kant op draaide: ach, een scheurtje meer of minder… Die Henk. En als je bijvoorbeeld in Overijssel woonde en daar je sociale leven had, onverhoopt werkloos werd, moest je maar verhuizen naar een ander gedeelte van het land. In Groningen waren zat vacatures: metselaar in de bouw. Ja, hij was ook minister van Sociale Zaken geweest. Van baan naar baan was voor hem geen probleem. En als voormalig minister van Defensie kan hij na het vertrek van Ank Bijleveld – Sigrid Kaag hoeft tenslotte niet alle Afghaanse kogels in haar kogelvrije bodywarmer op te vangen – zijn oude liefde weer oppakken.

‘Voor onze militairen en diplomaten waren het extreem intensieve en spannende laatste weken, waarin zij binnen de mogelijkheden zoveel mogelijk mensen in veiligheid brachten. Daarvoor verdienen zij diep respect en grote waardering,’ aldus Alex van Oranje. Hij leest niet voor uit eigen werk. Geen volksverhalen, zoals die geschreven en voorgelezen werden door Simon Carmiggelt, terwijl het toch om het Afghaanse volk gaat.

Als je het zo schrijft, waarom moesten Bijleveld en Kaag dan het veld ruimen? ‘Binnen de mogelijkheden’ maakt veel onmogelijk en grenst aan overmacht. Hoef je ook niet te debatteren. Maar goed, op 69-jarige leeftijd leidt Henk Defensie. De nét iets oudere Louis doet dat met een beoogd 5-3-2-systeem. Maar hij heeft wel verstand van het spelletje.

‘De overspannen woningmarkt is een belangrijk voorbeeld van een binnenlands thema dat niet in één periode oplosbaar is. Hoe wordt een betaalbare woning weer bereikbaar voor iedereen?’ – daar moet ik het toch even met mijn neef over hebben.

‘Voorop staat dat wij Nederlanders in coronatijd opnieuw hebben laten zien er als familie, vrienden, collega’s en buren voor elkaar te willen zijn.’ Is het niet letterlijk, figuurlijk slaan voor- en tegenstanders van vaccinatie en het coronapaspoort elkaar de hersens in.

‘Criminele organisaties moeten worden opgerold, hun leiders opgepakt en crimineel geld afgepakt. De grootschalige overstromingen in Limburg zijn voor de regering aanleiding om in overleg alle geplande maatregelen opnieuw tegen het licht te houden en te kijken of en waar versnelling nodig is.’ Ik zou er maar eens mee beginnen! Versnelling van het water lijkt mij trouwens niet zo verstandig.

‘De Nederlander geeft zijn leven een hoog cijfer. Nederland is en blijft een goed land om in te leven.’

Krijgt Máxima toch gelijk: de echte Nederlander bestaat niet. Want die krijgt geen verhoging van een belastingvrije uitkering. Zijn (schoon)moeder ook niet, om een extra grote spekpannenkoek te nuttigen in  Lage Vuursche, zonder QR-code.

 
Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
22-10-2023

Hits

932 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
 • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.