Wat een props kregen we. Er was zelfs applaus. 'Wij' mensen werkend in de zorg. Natuurlijk volgde direct daarna het geluid van de financiële onderwaardering van HBO- en universitair geschoolden, afgezet tegen andere, meer commerciële, beroepsgroepen.
Begrijpelijk, dat de beroepsvereniging juist dat moment koos.
Aldus een de innerlijke stem van iedere politica toen: 'Mijn lieve moeder ligt op de IC met hevige COVID-19 benauwdheidsklachten; alles, alles om haar daar nog levend vandaan te krijgen.'
Nu is er ontzettend veel en hard gewerkt door artsen, verpleegkundigen en paramedici in de ziekenhuizen.
Maar ik zeg met volle overtuiging dat het échte gevaar juist níet op deze afdelingen heerste. In het ziekenhuis zijn bloed- en speekseltesten, sneltesten, nationaal geïmplementeerde richtlijnen voor het gebruiken van voorgefinancierd isolatiemateriaal.
Neem mijn lieve collegae in de wijkverpleging die door weer en wind fietsen. Met gevaar voor eigen kroost, in te kleine geïmproviseerde douches, een agressieve, positief geteste, dementerende dame van (opnieuw) een aanval van buikloop te ontdoen.
En, hierop voortbordurend: voor de wijkverpleging is het, zeker voor kleine zorgorganisaties zonder contract met de zorgverzekeraar, soms genoegen nemen met een boterhammetje minder.
Want wie verzint dit;
Een financieringsstructuur dat cliënten de beschikking geeft over de contanten die aan de wijkverpleging moet worden overgemaakt!
Wie verzint dat slechts 70÷ en soms 75÷ en soms 100÷ van de factuur wordt overgemaakt. Afhankelijk van polis van de cliënt wordt bij de vergoeding van zorg gerekend met een maximum uurtarief dat overheidswege is vastgelegd. Maar er zijn verzekeraars die werken met een 'reguliere', in hun belang aangepast, gemiddeld uurtarief.
Snapt u het nog?
Geloof me; mevrouw van Zanten van 85 jaar niet meer hoor.
Geloof me; Henk, alcoholist van het eerste uur ook niet.
Dus, geloof me; de overspannen curator van Sandra Kelder, die haar saneringstraject coördineert, ook niet meer.
-Hey, er staat geld op mijn rekening!-
-Zo, en nog veel ook!-
-Mijn gebeden zijn eindelijk verhoord!-
-Nou, dat ga ik dan maar snel aan de plaatselijke Mediamarkt vertellen-
-Mijn tv is aan vervanging toe.-
Dag geld.
Alleen kom je hier, door de nieuwe AVG wetgeving pas zes weken later achter. Zie dat bedrag dan nog maar eens van de 'kale kip' te incasseren. Walgelijk is het.
Punt.