Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Column
Inzendingen: 649
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Alles mag!
© Edo Elzenga op .
Aantal hits: 341
Er zijn zeer extreme mensen die vinden dat het culturele toeëigening is om als blanke over een zwarte te schrijven. Of als veilige Nederlander over een vluchteling. Die mensen worden ook boos als ik Yeke Yeke van Mori Kante draai op mijn straatfeestje (want: niet mijn cultuur). Diezelfde zijn ook ontevreden als ik alleen maar muziek van autochtone Nederlanders afspeel (want: niet inclusief). Met zulke mensen valt niet te praten. Af en toe kom je ze tegen op Twitter en dan blokkeren ze je. 

Als ik zou doen wat deze mensen zeggen, zou ik alleen maar verhalen kunnen schrijven over oriënteringslopen  en gedichten over door het ijs zakken. Maar niet over het gevoelsleven van een Eskimo, herstel: Inuït. Of over hoe het is om vanuit Eritrea in Nederland terecht te komen. Ik vind dat iedereen over alles zou moeten kunnen schrijven, zolang je niet oproept tot geweld natuurlijk.

Het spelen van een rol op een podium ligt nog gevoeliger. En niet alleen Zwarte Piet ligt onder vuur. Kan een man de rol van een vrouw spelen (en andersom)? Mag je in een theaterstuk Marco Polo spelen? Zou je ook de Chinese keizer kunnen spelen waar Marco Polo op bezoek gaat? En schmink je jezelf dan een beetje gelig? Als dat niet mag, waarom mag Don Quichotte dan misschien wel? Daar komt ook schmink bij kijken. Ooit speelde ik een Joodse (of Filistijnse?) herder in een kerstverhaal. Eigenlijk vind ik dat op een podium alles moet kunnen. Of beter: je zou niets van tevoren uit moeten sluiten. Als het maar een functie heeft.

Het hangt er vooral vanaf wat je op het podium of in een boek laat gebeuren. Andere culturen voor gek zetten is vooral leuk bij culturen met macht. Maar om nou nooit meer over een indiaan of een fakir te mogen schrijven gaat mij te ver. Als ik alleen maar mag schrijven over wat ik ben en wat ik ken... dan wordt het een beetje saai. Nee joh, ik wil het hebben over moordenaars, lekkere wijven en mysterieuze kerels op vliegende tapijten OMDAT ik dat allemaal niet ben.

Dit artikel delen?

geef een waardering voor: "Alles mag!"

Geschreven door Edo Elzenga . Geplaatst in Column.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !