Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

362 Hits

Publicatie op:
Bang voor de dood

De dood staat verder van ons dan ooit. We willen zo oud mogelijk sterven. Medici zijn als robots bezig om doodzieke mensen zo lang mogelijk in leven te houden. Ook als we dat niet meer willen. De aanpak van Covide-19 illustreert onze angst voor de dood. We doen er alles aan om senioren op de been te houden. Veel zo niet alles moet daarvoor wijken. Hoe is het om zo oud te worden? Ik ben ervoor om iedereen te verplichten een paar dagen in een verzorgingstehuis mee te draaien.

Mijn 90-jarige vader wordt verzorgd in een kleinschalig tehuis waar hij uitkijkt op bomen en een kruidentuin. Een vast team, gesteund door tijdelijke krachten, zorgt voor de bewoners. Er is een broodjeslunch met soep. ’s Avonds kun je kiezen uit twee menu’s. Vrijwilligers organiseren gezamenlijke activiteiten. Er is een grote leestafel. Het lijkt wel een vakantie met Club Med.

Je hoort vreselijke verhalen van zieke ouderen die dementeren en voor zichzelf moeten blijven zorgen, omdat er geen plek is in een verzorgingstehuis. Deze ouderen komen vaak op de EHBO terecht omdat ze vallen, zich verbranden of zich vergissen in medicatie.

Dit tehuis heeft twee studio’s, met badkamer en pantry, ter beschikking staan voor familieleden die een dag of wat met hun vader of een tante willen doorbrengen. Je mag aan tafel mee eten en na een paar dagen bezoek ben je slechts een paar tientjes kwijt.

Eind verleden jaar was ik een paar dagen bij mijn vader op bezoek. Ik kreeg een kijkje in de keuken van dit verzorgingstehuis, waarover niets dan goed. Een vette 9.

Aan de eettafel heeft iedereen een vaste plek. De meesten kunnen niet meer zelf eten. Er zijn ook maar weinig die nog kunnen praten of een gesprek kunnen voeren. Degenen die nog zelfstandig kunnen eten zwijgen of herhalen zich in het oneindige. De meesten moeten naar de eetzaal gehaald of gebracht er zijn nog enkelen die zelf met een rollator uit de voeten kunnen. Niemand kijkt naar de tijdschriften op de leestafel, want lezen gaat niet meer. Mensen in rolstoelen kunnen sowieso niet aan de tafel zitten, want deze is te laag. Mijn vader kan zelf lopen en eten. Hij vergeet niks en is erg eenzaam tussen al die “vegeterende” ouderen.

Op de gang waar mijn vader woont is ook de studio waar ik tijdelijk woon. Als ik de deur uit ga kom ik een dame tegen op de gang. We spreken even en ze nodigt me bij haar binnen. Ze is 90 jaar. Ze zegt dat ze een hartconditie heeft en daarom kiest voor de rust van haar eigen kamer. Daar eet ze ook. Ze heeft zelf in de zorg gewerkt en stuurde dertig mensen aan. In haar ruime kamer staan kasten vol met boeken. Veel vakliteratuur. Met een loep leest ze die boeken. Een paar bladzijden per keer en na een korte pauze gaat ze weer verder. Ze leest over medische vraagstukken vanuit antroposofisch oogpunt. Ze is faliekant tegen over medicatie en medisch ingrijpen en heeft geen goed woord voor medici die oude en kapotte lichamen blijven repareren volgens een “one size fits all” methode.

We weten van gekkigheid niet meer wat we moeten doen om niet te sterven.

 

 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Bang voor de dood"