Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over
Inzendingen: 661
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
 • Home
 • Columns
 • Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over
Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over
© Han Maas op .
Aantal hits: 247

Economie is de wetenschap die bestudeert hoe je met een minimum aan middelen een zo groot mogelijke behoeftebevrediging kunt bewerkstelligen. Een economisch goed wordt gekenmerkt door nut (je betaalt een bepaalde prijs), schaarste (vraag en aanbod) en alternatieve aanwendbaarheid (aanwending op slechts één manier, sluit alle andere mogelijkheden uit. Kortom, als je je euro uitgeeft aan iets, dan kun je die niet nog eens aan iets anders uitgeven).

Nou, die is bewaard gebleven in mijn scholierengeheugen. ‘De Kern van de Economie’, deel 1 en 2. Geschreven door Arnold Heertje. Overleden op 86-jarige leeftijd. Hij liet mij met een formule de groei van de economie uitrekenen, die volgens hem niet zaligmakend is. Een virus zat nog niet in zijn formule.

Een mens is niet schaars, integendeel. Maar nuttig? Dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt, hoe economen ertegen aankijken. Er wordt voor ouderen een behoorlijk vrijheidsbeperkende prijs betaald waardoor ze tot een economisch goed zijn verworden. En juist vrijheid moet niet schaars zijn. Nou, daar weet Barbara Baarsma van de Boerenleenbank wel raad mee. Kwestie van je boerenverstand gebruiken. Verpak het mooi in isolerend materiaal en vertel het als lid van Herstel-NL in een talkshow naar keuze. ‘Maatwerk leveren’. Ja, zo zou je altijd met mensen om moeten gaan die dat in hun arbeidzaam leven allang en op het laatst VUT-loos hebben gedaan.

Barbara Baarsma verwijst naar de economie en groepsimmuniteit door quarantaine van kwetsbaren voor te stellen. Dat heeft meneer Jansen geweten…

 

‘Welkom in het Last Dates Hotel, meneer Jansen,' zegt de maître.

‘Maar…’

‘Lekker weer hè voor de tijd van het jaar. Geniet maar, je weet maar nooit hoelang dat nog kan op uw leeftijd.’

‘Maar ik zit binnen!’

‘Het balkon geeft uitzicht over het Vondelpark, meneer Jansen.’

‘Wat is het druk in het park. Mag dat?’

‘Je moet de jeugd wat gunnen…’

‘Ik wil naar huis, een ommetje maken, dat moet van die professor. Maar ik kon gisteren niet over de bezette stoep lopen; ze zaten dicht op elkaar te zuipen. Tot na de avondklok.’

‘U heeft straks een date met Barbara Baarsma, zij levert u maatwerk.’

‘Is dat die bemoeial met die giftige ogen, en nooit zo oud wordt als ze eruitziet?’

Maar mevrouw Baarsma komt niet opdagen. Ze is gevlucht uit Herstel-Nl. Ze zal op haar vingers getikt zijn door de Boerenleenbank. Want er zijn toch nog heel wat oudere jongeren die bij die bank bankieren. En stel je voor dat die hun boerenverstand gaan gebruiken…

Hier moet de mattenklopper over!

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over"

Geschreven door Han Maas . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
(15)
6 commentaren
24.02.21
Feedback schrijfkwaliteit
‘Is dat die bemoeial met die giftige ogen, en nooit zo oud wordt als ze eruitziet?’

Wat mij betreft ontkracht deze botte beledigende beoordeling van het uiterlijk Mw. Baarsma het betoog van de columnist. Maar natuurlijk: de columnist zegt dat niet zelf hij citeert slechts een ouwe zuurpruim. Is dit respectvol genoeg?


Grammatica & Spelling:
Voldoende
 • Waardering schrijfkwaliteit
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Han Maas 24.02.21
  Een groep letterlijk en figuurlijk willen wegzetten, isoleren, dát is beledigend, respectloos en nog veel meer.
  • Han Maas 24.02.21
   @bertfak Ik hoef me niet te verdedigen dus ga ik dat ook niet doen. Ik heb Barbara Baarsma juist aangevallen, de argumentatie staat in de tekst. Uiteraard hoef je het daar niet mee eens te zijn. Bedankt voor je moeite.
  • Bert Fakkeldij 24.02.21
   Geen sterke verdediging Han. Een jij-bak.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart