Voor schrijvers, door schrijvers
Column
466 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

530 Hits

Publicatie op:
 • Home
 • Columns
 • Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over
Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over

Economie is de wetenschap die bestudeert hoe je met een minimum aan middelen een zo groot mogelijke behoeftebevrediging kunt bewerkstelligen. Een economisch goed wordt gekenmerkt door nut (je betaalt een bepaalde prijs), schaarste (vraag en aanbod) en alternatieve aanwendbaarheid (aanwending op slechts één manier, sluit alle andere mogelijkheden uit. Kortom, als je je euro uitgeeft aan iets, dan kun je die niet nog eens aan iets anders uitgeven).

Nou, die is bewaard gebleven in mijn scholierengeheugen. ‘De Kern van de Economie’, deel 1 en 2. Geschreven door Arnold Heertje. Overleden op 86-jarige leeftijd. Hij liet mij met een formule de groei van de economie uitrekenen, die volgens hem niet zaligmakend is. Een virus zat nog niet in zijn formule.

Een mens is niet schaars, integendeel. Maar nuttig? Dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt, hoe economen ertegen aankijken. Er wordt voor ouderen een behoorlijk vrijheidsbeperkende prijs betaald waardoor ze tot een economisch goed zijn verworden. En juist vrijheid moet niet schaars zijn. Nou, daar weet Barbara Baarsma van de Boerenleenbank wel raad mee. Kwestie van je boerenverstand gebruiken. Verpak het mooi in isolerend materiaal en vertel het als lid van Herstel-NL in een talkshow naar keuze. ‘Maatwerk leveren’. Ja, zo zou je altijd met mensen om moeten gaan die dat in hun arbeidzaam leven allang en op het laatst VUT-loos hebben gedaan.

Barbara Baarsma verwijst naar de economie en groepsimmuniteit door quarantaine van kwetsbaren voor te stellen. Dat heeft meneer Jansen geweten…

 

‘Welkom in het Last Dates Hotel, meneer Jansen,' zegt de maître.

‘Maar…’

‘Lekker weer hè voor de tijd van het jaar. Geniet maar, je weet maar nooit hoelang dat nog kan op uw leeftijd.’

‘Maar ik zit binnen!’

‘Het balkon geeft uitzicht over het Vondelpark, meneer Jansen.’

‘Wat is het druk in het park. Mag dat?’

‘Je moet de jeugd wat gunnen…’

‘Ik wil naar huis, een ommetje maken, dat moet van die professor. Maar ik kon gisteren niet over de bezette stoep lopen; ze zaten dicht op elkaar te zuipen. Tot na de avondklok.’

‘U heeft straks een date met Barbara Baarsma, zij levert u maatwerk.’

‘Is dat die bemoeial met die giftige ogen, en nooit zo oud wordt als ze eruitziet?’

Maar mevrouw Baarsma komt niet opdagen. Ze is gevlucht uit Herstel-Nl. Ze zal op haar vingers getikt zijn door de Boerenleenbank. Want er zijn toch nog heel wat oudere jongeren die bij die bank bankieren. En stel je voor dat die hun boerenverstand gaan gebruiken…

Hier moet de mattenklopper over!


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over"

05.03.21
Feedback:
Het artikel is goed geschreven, en je mag je mening geven. Het is helaas een feit dat vrouwen vaker op hun uiterlijk worden afgerekend dan mannen. Is er een reden dat je Boerenleenbank schrijft en niet Rabo, zoals de bank sinds 1972 (met de Raiffeisenbank) heet? Ook vraag ik me af welk standpunt Coen Teulings had. Heb je dat onderzocht? Misschien dacht hij er wel hetzelfde over. Wil je me in dat geval laten weten wat je van zijn uiterlijk vindt?
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Han Maas 05.03.21
  Het is in de context van 'oudere jongeren', die de Boerenleenbank nog hebben meegemaakt, en hun boerenverstand gebruiken.
  Innerlijk straalt vaak uit in uiterlijk. Hoe Baarsma ouderen ziet en wegzet als een economisch goed en dat helaas in vele talkshows herhaalt, vind ik schandalig. Overigens maak ik absoluut geen onderscheid tussen man en vrouw; zeker niet over dit onderwerp. Jort Kelder is ook menig keer aan de beurt gekomen. Coen Teulings ken ik overigens niet. Dank voor je reactie.