1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  431 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

BNNVARA - Racisme Kennistest

Publicatie op: 03-06-21

'Ik ontvang graag feedback'

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

BNNVARA - Racisme Kennistest

228 Hits.

‘Een ras is een groep mensen die gekenmerkt wordt door dezelfde erfelijke lichaamseigenschappen. Erfelijk, want als je onder een tram komt en een been moet missen, behoor je niet opeens tot een ander ras,’ aldus mijn oud-leraar ‘van’ aardrijkskunde, die ik taalkundig beter oud-aardrijkskundeleraar kan noemen. Maar aardrijkskunde is verouderd. Althans volgens BNNVARA. 

Na de Spuiten en Slikken Sekstest volgt de Racisme Kennistest. De rode VARA-draad is niet óf je racistisch bent, maar in welke mate.

‘Een ras is een sociale categorie,’ is het antwoord op de vraag ‘wat is een ras?’ Dus als je dat eerdergenoemde been verliest, hoor je wel degelijk tot een ander ras: je raakt buiten je been ook je baan kwijt, krijgt moeilijkheden met de Belastingdienst over een toeslag of zo waardoor je in een andere sociale categorie valt – welk ras dat dan is?

Deelneemster (of deelnemer?) Sanne Wallis de Vries heeft moeite met het ‘N-woord’. Zoals mijn tante vroeger met het ‘K-woord’. Nu denk ik weer aan mijn oud-leraar ‘van’ Nederlands. Ik bedoel natuurlijk leraar Nederlands, niet te verwarren met Nederlandse leraar die Nederlands gaf, ook al was hij een Nederlander en blank. Hij zei dat je moet zeggen wat iets is of betekent, dat eufemisme niets anders is dan eromheen draaien.

Of Sanne dat woord nu nog zou gebruiken? Het was natuurlijk de context en ze schreef het voor een roast met Ali B – bij hem hoort dat N-woord niet, denk ik. Want is hij niet van een andere ‘sociale categorie’? Een roast is humor als je het leuk vindt je op denigrerende wijze te laten beledigen. Maar het ‘P-nicht-woord’ mag je niet gebruiken omdat ‘mag’ vertaald wordt als ‘kan’, want dan kan er niet zoveel meer. Je moet als cabaretier toch – je ziel verkopend – aan categoriserend-neutrale klantenbinding doen. Dus laat Sanne zich tegenwoordig veilig door haar puberende kinderen adviseren – ze zijn zo wijs tegenwoordig, zeg maarrr…

Rappers brullen voluit het N-woord, evenals het ‘B-woord’. Een bitch is tenslotte maar een bitch, van welke kleur dan ook. Van racisme is dus geen sprake. Gek, hierover wordt met geen woord gerapt of gerept.

‘Iemand van kleur’ is geen goed Nederlands. Een gekleurd iemand wel. En verschil van kleur ofwel kleurverschil is mooi. Ik houd ervan!

We hebben allemaal een naam. Waarom dan niet iemand kleurloos bij naam noemen? En dan bedoel ik niet ‘witte’. Vooral in de winter zie ik zo wit als een doek, alsof ik licht geef. Sommigen van het blanke ras zijn donkerder. Maar ik behoor er wel toe. Geen tram waaronder ik kom – van welke kleur dan ook – verandert daar iets aan. 

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

06.06.21
Feedback:
Voelde me als de muis in het doolhof op zoek naar het kaasje... Blijkt dat het labyrint er vol van zit! Knap geschreven Han!
 • Waardering
  80%
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
06.06.21
Feedback:
Moet idd wel ff het koppie erbij houden, maar een mooi statement en goeie (slot)conclusie !
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
04.06.21
Feedback:
Met plezier gelezen!
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over
760
Lezen?
'Hij is niet een van ons'
754
Lezen?
Column
Wat onder het vet zit bederft niet
689
Lezen?