Skip to main content
Han Maas

Boeren, burgers en buitenlui

© Han Maas op 09.07.2022.

Een politieagent schiet op een trekker. Zelfs een grote band kan de politie niet raken, de kogel komt terecht in het frame en mist op een haar na de 16-jarige bestuurder – 16 jaar? Weet zijn moeder dat hij aan het demonstreren is? De agent meent zijn collega’s te moeten beschermen, bang dat de jongen op hen in zou rijden. De jongen zegt dat hij juist naar huis wilde rijden: ‘Guus kom naar huus’ of zoiets.

Hier heeft Nederland een mening over, dat wil zeggen de asociale media. Tjongejonge! Pro-boer, contra-boer, ‘loop naar je moer’ et cetera. Het zijn de meningen van de burgers (die van boeren en buitenlui zie ik amper). Wat een taalgebruik: dt-fouten, hoofdletters ontbreken om maar helemaal niet te spreken van verbindingsstreepjes, terwijl we tijdens de coronatijd toch zoveel behoefte aan verbinding hadden, totdat die gedachte werd ontbonden, want anders kun je hulpverleners natuurlijk niet met stenen of vuurwerk bekogelen. Sommigen beweren dat de boeren het stikstofprobleem niet veroorzaken, anderen zeggen dat de lucht sowieso voor een groot deel uit stikstof bestaat – stikstof is stikstof, nietwaar? Weer andere burgers menen dat Nederland te vol is en geven de buitenlui de schuld.  

De agent is inmiddels ondergedoken. Ik vermoed bij Johan Remkes, de reddende formatiefee – wie zegt dat een fee geen man kan zijn? Hij gaat met de boeren praten; zal daar wel een goede fee voor krijgen. Maar dat is gek, daar hebben we toch een goedbetaalde minister voor? Het kan natuurlijk zijn dat zij – ja, het is een vrouw – tijdens het zomerreces op vakantie gaat. Ik raad haar aan met trillende kinderen aan te schuiven in de rij op Schiphol. Kamperen bij de boer lijkt mij geen goed idee.  

En wat doet de taalpolitie intussen? Die grijpt niet in terwijl ze toch machtige wapens heeft: gesproken én geschreven woorden. Maar die gebruikt ze liever inclusief, genderneutraal, non-binair en vooral op de ‘persoon’ gericht. Merkwaardig dat je dan niets hoort over de benaming van een steeds groter wordende groep: bejaarden. ‘Personen van jaren’ lijkt mij eigentijdser. En die personen, al dan niet met geverfd haar, weten nog wat muziek maken is, ondanks denigrerende opmerkingen dat ze als bejaarden ermee moeten stoppen. Mick Jagger vraagt in gebrekkig Nederlands, maar Twitterproof, of er ook boeren in de zaal zijn, want een gewelddadige situatie zoals jaren geleden in Scheveningen herinnert hij zich nog prima. Ook is hij in hetzelfde gebrekkige Nederlands dankbaar dat zijn publiek niet naar Frans Bauer is gegaan, dit naar aanleiding van de opmerking van een ‘fan’ toen de Stones hun eerdere concert door corona van Mick Jagger moesten afgelasten. Wat sympathiek van Frans Bauer dat hij toch even laat weten trots en zelfs sprakeloos te zijn dat Mick zijn naam heeft genoemd. De waardering gaat hier de grap voorbij. Zo zie je maar weer: zelfs een Duitse boer kan aardig zijn.

De cabaretier van jaren Freek de Jonge zei laatst dat hij sommige dingen uit zijn oude shows door veranderde opvattingen nu niet meer zou zeggen. Vreemd dat hij dan (aandacht?) een grap twittert over een terminale patiënt in een ziekenhuisbed, die door een begeleider naar het Stones-concert wordt gebracht: ‘Voor de Stones komt hij zijn bed niet uit.’ Gaat de grap hier de humor voorbij?

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
02-08-2024

Hits

722 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
 • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  11.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Goed en puntig geschreven Han!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  09.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Weer met veel plezier gelezen Han.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.