Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Chaostheorie

Het gebeurt niet altijd dat iemand uit de Lage Landen de nobelprijs krijgt toebedeeld. Tinbergen haalde die binnen door eendjes achter zich aan te laten lopen; in België werd die in 1977 verleend aan Ilja Prigogine, een Franstalige Belg van Russisch-joodse afkomst. Hij had een verklaring voor het ontstaan van het leven gegeven vanuit de tweede wet van de thermodynamica (de wet van Claudius).
Al is de belangstelling wat overgewaaid, toch biedt zijn theorie (bekend als de chaostheorie) het nog altijd meest acceptabele wetenschappelijke antwoord op de levensvraag.
Als wezens vertoeven we natuurlijk op de brokstukken van een gigantische ontploffing (oerknal). Dus chaos alom, ook in ons persoonlijk leven. We stapelen ouderdom. Zijn blijvend in verval. Wat barst er niet in de porseleinkast van onze gevoelens? Relaties worden ontbonden. Grootouders en ouders zijn in ontbinding vergaan. Grote wereldrijken zijn geschiedenis geworden. Het verval loert om alle hoeken. Ook wij verdwijnen, gewis!
Meedogenloze wetten (o.a. de zwaartekracht) beheersen ons leven. Is er dan geen hoop voor onszelf? Toch wel, maar schatplichtig aan de tijd: ooit zijn/waren onze lichamen gaaf; ooit zijn/waren we gezond. Waarom is toch de eeuwigheid ons niet toebedeeld?
Bij omzetting van warmte (verbranding) naar beweging ontsnapt er fundamenteel energie; de absolute natuurwetten lijken lek te zijn. Energiestromen zijn niet volledig in mekaar omzetbaar. Bij warmte die beweging voortbrengt (een typisch voorbeeld zijn de stoomlocomotief, maar ook onze auto’s) ontsnapt er onbeheersbare energie (entropie). Ook wij kunnen uit ons eten en verteren (verbranding op lage temperatuur) niet alle energie in lichaamsprocessen (o.a. beweging) omzetten.
Nu kunnen – vooral bij verbranding op lage temperatuur – vanuit die gegenereerde “ontsnappende” entropie aparte tijdelijke structuren (ordening/leven) ontstaan, die naderhand weer opgeslokt worden door het heersende systeem.
Conclusie: er is vrijheid (tijdelijke organisatie = leven)in de gevangenis van de onverbiddelijke realiteit van de dood.
We zullen wellicht eerder verre hoeken van het heelal verkennen voor we aan de ontdekking van onszelf toe zijn. Of hoeft het niet echt? Daarvoor hebben we natuurlijk nog altijd de Bijbel.

© Eric Deprez op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.