Han Maas

Codekoorts

© Han Maas op 07.11.2021.

Steeds verrassend, altijd voordelig, staat er op het raam.

‘Goedemiddag, heb je Paco Rabanne aftershave?’ – ik kom hier vaker dus ik zeg ‘je’, dat de verkoper ook altijd doet. ‘Dat weet ik niet,’ zegt ie. ‘Als het er is dan staat het tegenover de Zwitsal.’

‘En waar vind ik de Zwitsal?’ – ik heb een baby zich nog nooit zien scheren. Verrassend.

De verkoper kan natuurlijk even met me meelopen; er is verder niemand in de te krappe winkel.

‘Daar!’ wijst hij geïrriteerd.

Ik kijk goed, maar geen Paco Rabanne te zien. ‘Nee, je hebt het niet.’ (Ook overdrachtelijk bedoeld.)

‘Misschien tegen de kerst.’

Ik koop verder niets: voordelig.

Wat je in de winkel niet kon kopen omdat het speciaal was, kon je ‘via internet’ bestellen. Dat deed ik nooit. Ik wil zien wat ik koop en gelijk mee naar huis nemen. Bovendien, je moet er niet van uitgaan dat de buren – die dat wel doen – opendoen als je onverhoopt niet thuis bent als je pakje op een ander dan het afgesproken tijdstip wordt bezorgd. Maar sinds het ‘online’ bestellen is gaan heten, lijkt het wel alsof het reguliere assortiment alleen zo verkrijgbaar is. Althans, wat voor mij (ouderwets) regulier is.

Ik ben tevergeefs nog wat zaken afgegaan. Uiteindelijk toch maar online besteld bij de dochter of zoon van de ‘Grootgrutter uit Zaandam’. Ik bestel er gelijk wat make-up bij voor iemand die ook problemen ondervindt om in de winkel haar reguliere artikelen te krijgen die ze al jaren gebruikt.

De aftershave komt keurig op tijd: voor één flesje aftershave veel schuimplastic en plastic bubbelfolie – wel leuk om in te knijpen.

De make-up zou wat later in de brievenbus worden bezorgd, want die wordt door andere leverancier geleverd. Na een paar dagen ligt er een pakketje voor de buren in mijn brievenbus en nog een paar dagen later mijn pakketje: make-up met een afwijkend artikelnummer en andere benaming. Verkeerd! Je ziet toch wat je levert?

Als de leverancier het pakketje in goede staat retour ontvangt, wordt het geld op mijn rekening gestort. Ik kan hetzelfde doosje gebruiken. Ja, ja… dat moet ik dan eerst plakken. Erger nog: de code moet ik met mijn smartphone scannen. Ik word geacht die te hebben. Maar printen kan ook, want als je geen smartphone hebt dan toch minimaal een printer. Laat ik nu net een dag niet aan een code hebben gedacht… Ik voel koorts opkomen.

Het grootgruttermeisje achter de balie vraagt om de code als ik het pakketje inlever. Ik haal de onhandig grote smartphone uit mijn zak. Waar is toch de tijd gebleven dat ik alleen belde met een telefoon, die steeds kleiner moest worden, en de verkoopster vroeg: ‘Tasje eromheen?’ Dat vervolgens in de pedaalemmer een tweede leven kreeg.

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
06-12-2023

Hits: 1368

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  08.12.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Leuk geschreven, Han.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  08.11.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ik sluit me aan bij de andere reviewers.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
 • Alle inzendingen in COLUMN

  Klik op een titel om de inzending te lezen.

 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden