De spinazie is in de bonus: tweede zak gratis. Dat moet ook wel, want spinazie slinkt, zelfs als je het maar even blancheert. Scharreleitje erbij en een wienerschnitzel. Die slinkt niet, integendeel: een echte schnitzel is plat en hangt over je bord, maar die van de supermarkt is te dik en niet echt. De supermarktschnitzel bestaat veelal uit samengeperste stukjes varkensvlees, van samengeperste varkens. Vegetarisch dan? Nee, die zijn niet te eten. Eet je vleesvervangers, eet dan iets wat niet op vlees lijkt. Als je elektronisch rookt, blijf je toch naar een echte sigaret verlangen.
Bij de zelfscan krijg ik toch een lichte inflatieschok. Op de bon staat de btw vermeld en is de bonus verrekend. Korting voor zelfscannen ontbreekt. Nou ja, ik sponsor graag de enige overgebleven caissière evenals de laatste boer van Terschelling. Maar welk deel van de prijs die ik betaal voor mijn spinazie en schnitzel is voor de boer, die ook nog eens samen met zijn varkens geruimd moet worden? Protest dus.
In de jaren 60 was er de Boerenopstand onder leiding van Hendrik Koekoek, beter bekend als Boer Koekoek. Stikstofprobleempje? Nee, daar hadden we nog nooit van gehoord. En hadden we dat wel dan loste dat probleem zich vanzelf op, net zoals de zure regen van latere jaren. Hoor je niets meer van. En het gat in de ozonlaag ging vanzelf weer dicht. De Club van Rome die waarschuwde voor uitputting van de aarde, het gebruik van fossiele brandstoffen en overbevolking? Niet naar luisteren, verhindert alleen maar de economische groei en dus de welvaart. Het woord welzijn moest nog in de Van Dale terechtkomen, zo lijkt het althans. Het Plan Mansholt (oud-minister van Landbouw) dateert al uit de jaren 50, en moest er onder andere in voorzien dat de boeren een redelijke prijs voor hun producten kregen en dus een redelijke levensstandaard. Gegarandeerd door minimumprijzen en een Europees beleid – wat kwam er van die plannen terecht? Een melkoverschot en een boterberg, vooral op het Europese hoofd.
Boer Koekoek kwam op voor boerengezinnen die hun boerderij uitgezet werden omdat ze bepaalde heffingen niet betaalden. Koekoek kwam met zijn Boerenpartij in de Kamer, maar beklaagde zich: ‘Ik krijg nooit geen beurt.’ ‘Als de mensen beter naar de Boerenpartij hadden geluisterd, was dit nooit beurd.’ Ondertussen maakte hij mensen uit voor NSB’er – wat hem een verloren kort geding opleverde – en verwaarloosde zijn pony’s. Hendrik verdween in het drassige achterland. En boeren die liever agrariërs werden genoemd omdat ze vonden dat niet alle agrariërs boeren zijn, heten gewoon weer boeren – is dat nu exclusie of inclusie avant la lettre?
Boerenopstand in Stroe bekt ook beter dan agriëropstand en de file van tractoren is er niet minder door. Een file waar Annemarie Jorritsma jaloers op is, want ‘haar’ Floriade in Almere trekt weinig bezoekers. Dan pompen we er gewoon nog eens een slordige 30 miljoen in, naast de verspilde 40, is haar liberale gedachtegang. Rare ideeën genoeg van een stad die ooit Thialf naar de polder wilde halen. Wat moet je anders met 70 miljoen, een paar boeren uitkopen?
Boeren zijn net burgers. Caroline van der Plas richt de BoerBurgerBeweging op. Boeren betalen alle heffingen die er bestaan, maar dreigen met boerderij en vee geruimd te worden door stikstofmaatregelen of slinken met de spinazie mee. En dat terwijl wetenschappelijke rekenmodellen niet eens aan kunnen geven waar de stikstof terechtkomt. Alsof weerman Gerrit Hiemstra zegt dat het zuur gaat regenen, maar niet weet waar.
En de boer, hij ploegde voort.