Skip to main content
Machteld Berkelmans

De grote verbouwing

© Machteld Berkelmans op 19.02.2023.

Madonna weet toch altijd weer de gemoederen bezig te houden. En vaak gaat het dan niet over haar muziek. Ik zou eerlijk gezegd ook niet weten of ze laatste tijd nog veel nieuwe muziek heeft uitgebracht. Maar dat kan ook heel goed aan mij liggen. Ik ben qua muziek echt in de vorige eeuw blijven steken. En toen heb ik genoten van haar muziek.

Nee, tegenwoordig gaat het bij Madonna over haar kleding, haar jonge lovers en vooral over haar uiterlijk. Ze is inmiddels 64 jaar oud maar haar gezicht is nog zo strak als dat van een 18-jarige. Ze kan het zich ook veroorloven dus daar zit het probleem niet. Bovendien is het haar gezicht en ze mag zelf uitmaken wat ze daar mee doet. Als zij dat nou mooi vindt.

En daar zit denk ik ook wel vaak het probleem. Want al die vrouwen die zichzelf voor heel veel geld laten veranderen in iets dat ze niet zijn, zouden ze dat echt doen omdat ze het zelf mooi vinden? Of is het omdat ze denken dat anderen, bij voorkeur mannen, dat mooi vinden. Ik vind het in ieder geval niet mooi. Al die vrouwen lijken ook op elkaar, met hun lippen, hun strakke jukbeenderen en hun extensions.

Het excuus is dat je als oudere vrouw niet meer aan de bak komt. Dan tel je niet meer mee. Want vrouwen mogen, anders dan mannen, niet oud worden. Maar we gaan toch zelf onder het mes? En het meeste commentaar krijgen vrouwen van andere vrouwen. Echt niet van mannen. Vrouwen onderling zijn vals. Vrouwen die zichzelf zijn en daardoor anders dan anderen, moeten heel sterk in hun schoenen staan. Anders worden ze door hun zusters genadeloos onderuit gehaald. Want daar zijn we wel goed in.

Dus laten we niet meer zeggen dat mannen willen dat vrouwen zich laten veranderen in een te strakke versie van zichzelf. Met het risico dat ze op een gegeven moment dermate snel in verval raken dat het niet meer om aan te zien is. Ook daar zijn genoeg voorbeelden van. Ik stel voor dat we collectief besluiten om niet meer aan ons zelf te laten sleutelen. Gewoon mee stoppen, niet meer doen. Maar mijn voorstel zal wel niet in goede aarde vallen. Want zo zijn wij vrouwen niet.

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
18-02-2024

Hits

133 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
 • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Elsbeth Boom · 3 months ago
   je laatste alinea, daar struikel ik zo hard over. Het risico op verval? Ook daar zijn genoeg voorbeelden van?
   Deze visie is precies waar de veroordeling zit.
   Is dit jouw visie (waar het nu op lijkt) of heb je het over men?
   En hoe zijn wij vrouwen?: dat we toch niet willen stoppen met sleutelen? (de meesten kunnen het niet eens betalen, ook al zouden ze het willen), of dat we geen voorstellen van andere vrouwen accepteren?
   Die laatste alinea mag wat mij betreft duidelijker. Want nu leest als de bevestiging waar je juist tegen ageert (terecht)
  • This commment is unpublished.
   Elsbeth Boom · 3 months ago
   ik ga voor een heeeel groot deel met je mee. er wordt opgeroepen tot natuurlijkheid, maar bij een onsje meer, een opkomende rimpel schreeuwt een andere groep weer moord en brand.
   Maar vergeet niet: dit gaat verder dan alleen bij Madonna. Dit gaat over de hele amusementindustrie, dit gaat over hoe er in het algemeen geschreven wordt.
   En helaas: actrices boven de veertig krijgen nauwelijks werk. 1. er worden geen rollen voor oudere vrouwen geschreven, nauwelijks bijrollen, geen verhaallijnen, laat staan hoofdrollen (door mannen); 2. oudere vrouwen worden vaak door jongere actrices of actrices die er jonger dan hun leeftijd uitzien (bepaald door mannen); 3. er wordt nog steeds gedacht dat mannen niet naar vrouwelijke hoofdrollen willen kijken en niet naar verhalen van vrouwelijke schrijvers (wederom mannen die dat voor alle mannen bepalen).
   En dan hebben we het nog niet eens over reclames, magazines, het hele dagelijkse leven.
   Helaas is het gevolg van al die operaties, zoals bij Madonna, Mickey Rourke, noem ze maar op, dat ze er zo uit gaan zien.
   Angst blijkt geen goede raadgever, plastische chirurgen zijn geen goede raadgevers, meepraters/hielenlikkers zijn geen goede raadgevers.
   Hand in eigen boezem is altijd goed. Laten we onze dochters, buurmeisjes opvoeden tot sterke vrouwen, voor wie aardig gevonden en mooi zijn niet de rode draad in het leven is.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.