Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

265 Hits

Publicatie op:
 • Home
 • Columns
 • De koning heeft een vrijstelling - Rutte is de Mol
De koning heeft een vrijstelling - Rutte is de Mol

Een nachtmerrie? Misschien was het wel een hallucinatie. Ik zag mensen in de supermarkt met een mondkapje voor. Er was wereldwijd een gevaarlijk virus uitgebroken. Je moest minimaal anderhalve meter afstand van elkaar houden in een toch al afstandelijke maatschappij. Een terrasje pikken of een feestje vieren was er niet meer bij. Mensen overleefden dat zonder vakantie en illegale feesten niet.

Vrijheid van meningsuiting over de oplossing van de pandemie werd onderling zwaarbevochten. Een opiniepeiler die dacht de oplossing te hebben gevonden werd honds behandeld.  

Alles eenzijdig belicht door één bepaalde kleur. De geschiedenis waarvan je juist leert hoe het niet moet, moest worden uitgewist.

Wim Suurbier overleed. Peter Green ook. Toen dacht ik: Need someone’s hand to lead me through the night.

Zoek je geluk niet bij anderen, maar bij en in jezelf.

Ik pik die oneliners eruit die bij mij passen: sommige clichés zijn zo gek nog niet. Ik schop in een grijs en druilerig bos tegen een eikel die eigenlijk een dennenappel is. Toch noem ik hem zo. Een eikel of niet, degenen die mij zo noemen zijn mogelijk nog eigenwijzer. Als je de dingen niet ziet zoals zij, dan voelen zij zich niet prettig. Het zijn nietszeggende praters zonder gehoorgang: ergerlijker kan niet, want tien keer nul blijft nul.

Een influencer laat zich beïnvloeden terwijl het toch juist haar ‘vak’ is beïnvloedbare mensen te beïnvloeden, die na haar excuus, omdat ze inkomstenderving vreest, haar weer omarmen. Zelfs een slimme viroloog tuint erin.

Ik zwijg voortaan, gebruikmakend van mijn recht om geen gebruik te maken van vrijheid van meningsuiting.

Het weer klaart op na een week met besmettingen en een veelvoud van nul op het rekest voor de horeca. Feestende jongeren worden gespot in een partytent op een plein in Den Haag en een Haags gezin op Schiphol. Ze vliegen voor een vakantie naar Griekenland.

‘Ken je die mop van een koning die naar Griekenland vloog?’

‘Die ging zeker niet?’

‘Jawel, maar hij vloog gelijk weer terug.’

‘Zonde van de kerosine.’

Het maakt niet uit, op het bonnetje staat toch niet zijn naam. Hij heeft een vrijstelling en blijft duurzaam op zijn zwaar gesubsidieerde troon zitten en vertelt ons wat wij niet moeten doen of juist wel, zonder daar zelf verantwoordelijk voor te zijn. En Rutte is de Mol.

Wat een gemiste kans om de monarchie eindelijk weg te laten vliegen.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De koning heeft een vrijstelling - Rutte is de Mol"

19.10.20
Feedback:
Met plezier gelezen. Het beschrijvende is erg goed. Jammer dan van het Ken je die mop... etc. Past er minder bij ben ik van mening.
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • Han Maas 19.10.20
  Dank je Henk. 'Grap' heb ik juist geschreven omdat het één grote farce is.
  • Han Maas 19.10.20
   @HV Ik heb het dan ook doelbewust in twee gedeeltes opgebouwd. Kwestie van smaak. Maar ik dank je hartelijk, Henk.
  • Henk Vergeel 19.10.20
   Ja begrijp ik Han, maar vond het gedeelte minder passen in de stijl van de column (doel niet op de inhoud).