Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

De zwarte dood versus COVID-19

De zwarte dood heeft niet voor niks die bijnaam gekregen.....

Pandemieën zijn van elke tijd of toch niet.
Na wat te hebben gelezen op de wel bekende internetsite zoals wikipedia. Werd het me duidelijk dat de pest een vele ergere ziekte was geweest dan COVID-19. Ruim 1/3 van de mensen in Europa kwam er door te overlijden lijden in de eerste uitbraak, Het zou ruim 2e eeuwen hebben geduurd tot het bewonersaantal van Europa was hersteld. De pest ook wel bekend als De Zwarte dood was zeer besmettelijk, het ging ook over van dier naar mens, en wederzijds. Het had eigenlijk een morbiditeit 100% procent als je het had dan was er geen genezing meer mogelijk. Het ziekte verloop was dus danig heftig dat men binnen 3 a 4 dagen overleed. Hele kuddes met dieren werden volledig weggevaagd. Hoewel de rat als grote spredder werd gezien is dat niet helemaal juist. Het was voornamelijk de vlo die de ziekte overbracht naar de mens.
Er ging veel nep nieuws rond over de ziekte, dat het afkomstig was van de Joden, het was de staf van god, dat jezelf martelen met een spijkerriem een bescherming bood tegen ziek worden. Aderlating was de genezing. Zoals we nu weten waren dat allemaal verzinsels. De pest heeft echt huisgehouden van 1347- tot 1350 en heeft vele echo golven gekend. Zover bekend heeft de pest 100 miljoen levens geëist. Er zijn uitbraken geweest tot in 1890. Waarom was die ziekte toen ineens weg? Na ruim 5 en een halve eeuw voor een verschrikkelijke dood te hebben gezorgd.
Door de komst van antibiotica. Hiermee was de pest goed te genezen en doordat het daarna niet meer besmettelijk was werd de overdracht ook vele malen minder. Ook was de overdracht steeds minder omdat mensen steeds hygiënischer gingen leven.
De pest werd veroorzaakt door een bacterie, en met hygiënische maatregelen zijn die goed te bestrijden. Echter komt de pest nog sporadisch voor in afgelegen gebieden, waar de medische zorg niet of nauwelijks aanwezig is.
De overeenkomsten tussen de pest en corona zijn dat ze beide voor een pandemie hebben gezorgd, dat de morbiditeit van corona een stuk lager is heeft er mede door gezorgd dat de ziekte zich zo snel heeft verspreid. Als een besmet persoon binnen 1 dag na besmetting dood neervalt heeft het ook geen kans gehad om te verspreiden. Dus heeft een lange incubatietijd en een laag morbiditeit gehalte er voor gezorgd dat het in de maatschappij met giga veel reisbewegingen dat het een pandemie is geworden. De reisbewegingen in de middeleeuwen waren natuurlijk een stuk langzamer en daardoor heeft het zich ook minder snel verspreid.

Het verdwijnen van de pest is dus te danken aan de komst van medicijnen. Die de mensheid kon maken door wetenschappelijk onderzoek. Het immuniteitssysteem van de mensen in de middeleeuwen was waarschijnlijk een heel stuk beter dan dat van de huidige mens. Dit omdat je wel een goede weerstand moest hebben want anders lag je meteen al tussen 6 plankjes. Alleen de mensen die zich konden aanpassen aan de ziektes konden overleven. Mensen die zich niet aan de toe bestaande maatregelen hielden werden opgehaald door magere hein. Dus was er een natuurlijke selectie gaande wat de mensheid ook groot heeft gemaakt. Mede de industriële revolutie is een gevolg geweest van ziektes. Ook zijn de mensenrechten erop vooruitgegaan omdat de elite wel erg weinig voetvolk overhield om hun land te bewerken dat de lonen en de arbeidsomstandigheden omhoog moesten.

Pandemieën zijn dus van iedere tijd. In de bijbel zijn er ook verhalen van grote masse sterfte te lezen. Het grote verschil zit hem echter in de huidige medische wetenschap. Met vergaarde kennis heeft men ziektes kunnen bestrijden. Door middel van medicijnen/ genezing en vaccinaties. Met als gevolg dat er geen natuurlijke selectie meer is in grote delen van de wereld. Het heeft ook voor een exponentiële groei van de wereldbevolking gezorgd. Met mede het gevolg de klimaatcrisis.......

 

© Roef Mast op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.