Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

315 Hits

Publicatie op:
Democratie
 
Democratie betekent letterlijk: volken heersen. Het is een bestuursvorm waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening.
In het westen kiezen we voor deze bestuursvorm omdat zij de minst slechte vorm van besturen is. Het valt, wat mij betreft, vanzelfsprekend te prefereren boven een fascistische bestuursvorm of bijvoorbeeld een communistische vorm.
Tot dusverre dan. Staat het oude Griekse systeem nog wel zo sterk in deze tijd? Het wankelt de laatste jaren zichtbaar. Democratie kan alleen bestaan en functioneren wanneer de minderheid zijn verlies respectvol kan nemen en de meerderheid de winst evenzo respectvol kan delen.
Na de oorlog was men de mening toegedaan dat sterk rechtse overtuigingen zich nooit meer zouden moeten kunnen nestelen in ons vrije, liberale gedachtengoed.
Elke neiging tot rechts, of rechtser dan gewenst, werden de kop ingedrukt.
En tot op zekere hoogte werkte dit, of leek dit ook te werken.
Maar omdat vrijheid een democratisch principe is, en een voorwaarde om zich gezond te kunnen voortzetten in de maatschappij, wrong daar juist wel de schoen.
Een discussie zou altijd gevoerd moeten kunnen worden, zolang deze respectvol en open blijft.
Is dat de reden voor het schijnbaar uiteenvallen van ons oude systeem?
Het gebrek aan een respectvolle discussie, openstaan voor een ander geluid,
agree to disagree, no hard feelings.
Ik geef het eerlijk toe, als kind van de jaren zeventig ben ik links opgevoed, met respect voor mijn medeburger,
ontzag voor de leraren, mijn ouders en de staat. Mijn ouders stemden op Hans van Mierlo.
Ik ging naar een Jenaplanschool, een school met een systeem dat gericht is op vier basisprincipes: spreken, spelen, werken en vieren.
Het principe was gestoeld op de ontwikkeling van de individuele kwaliteiten van een leerling.
Voor mij hield dat in dat ik veel toneelstukken mocht schrijven. Ik genoot ervan.
Ben ik te links?
Want dat is wat ik ben. En waar dat vroeger een pre was, is het nu een garantie op het krijgen van schampere reacties op een dergelijke ontboezeming.
Want ik wil 'de buitenlanders' binnenlaten, ben tegen zwarte Piet, vóór het milieu en anti Nederland. Eigenlijk ben ik gewoon dom en naïef, kortom een salonsocialist.
Op sociale media zie ik accounts rondzwerven met als profiel de Nederlandse vlag, de Hollandse leeuw, en andere patriottische uitingen. Alleen dan ben je kennelijk een echte Nederlander.
Als je gelooft dat Covid een hoax is, Trump eigenlijk de verkiezing heeft gewonnen en dat alle donkere mensen terrorist zijn.
Ik geloof dat niet.
Ik geloof in het geven van goede voorlichting, in lezen, boeken, geen blogs, en minder sociale media. Compassie. Begrip. We zitten zo snel op de kast tegenwoordig. Ja, ik ook.
De redelijkheid gebiedt me dan ook te melden dat het te begrijpen valt waarom mensen boos zijn. Er is meer verschil tussen arm en rijk, er zijn minder gelijke kansen dan vroeger en de overheid lijkt zich voornamelijk te kakken te zetten door het doen van onhandige uitspraken en zetten.
Maar toch, soms is niet alles zwartwit. Soms is er grijs.
Donkergrijs, zachtgrijs en lichtgrijs.
We zijn allen mens, dat kunnen we toch met elkaar eens zijn.
En ieder mens is gebaat bij dezelfde basisbehoeften.
Een dak boven het hoofd, warmte, voedsel en liefde.
Hoe moeilijk kan dat zijn.
Morgen is het zes januari. Dan wordt de verkiezingsuitslag in Amerika door vice-president Mike Pence officieel gemaakt. Of niet.
Nee, onze zaken zijn dat niet.
Zij hebben hun land, wij het onze. Maar ons land kiest onze volksvertegenwoordigers in maart. En de sfeer is ronduit grimmig. Ook hier. Juist hier. Niets is perfect. Bestaat perfectie wel? Nee. Laten we realistisch zijn. Maar kunnen we genoegen nemen met het minst slechte?
Ik hoop dat we hier niet te lang over hoeven na te denken.
Een wankelende Democratie hoeft niet te vallen.
Maar ik denk dat we het erover eens kunnen zijn dat ruimdenkendheid, vrijheid en respect drie pijlers zijn waarop onze bestuursvorm steunt. Laten we een lans breken voor onze Democratie.
Want de grootste ramp zou zijn, wanneer we onze eeuwenoude bestuursvorm, nu, bovenop alles, ook nog zouden verliezen.Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Democratie"

06.01.21
Feedback:
Je bent uitgeroepen tot schrijftalent van 2020. Gefeliciteerd met je prijs. Het schept, denk ik, wel verplichtingen. In jouw column kun je mijnentwege allerlei twijfelachtige meningen ventileren, maar over de feiten mag geen misverstand bestaan. Je schrijft: 'Staat het oude Griekse systeem nog wel zo sterk in deze tijd? Het wankelt de laatste jaren zichtbaar.' Het oude systeem, Nicole, bestaat al meer dan tweeduizend jaar niet meer. En dat is maar goed ook, want tegenwoordig tellen vrouwen ook mee in de politiek. Ik raad je daarom aan de gewraakte passage te schrappen.
 • Schrijfkwaliteit
  2.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Nicole 06.01.21
  Zoals eerder geschreven, ik heb nooit eerder een column geschreven. Ik houd het maar weer bij mijn korte verhalen. Jammer dat u mijn overwinning op een dergelijke wijze naar beneden wenst te trekken. Gelukkig heb ik 2 hele dagen plezier gehad van de titel. Een trap na was dan ook niet nodig mijnheer Villerius.
  • W.J. (Hans) Villerius 06.01.21
   @HansVillerius Na grondige revisie: Column nu veel helderder- met als enige (overkomelijke) nadeel voor nieuwe lezers duister geworden commentaar.
  • Nicole Schilder 06.01.21
   @HansVillerius Beste heer Villerius,
   Mijn reactie was wat overtrokken, dat geef ik toe. Ik ben een emotioneel persoon en heb wat snel gereageerd. Ik ben blij met mijn prijs en dankbaar voor het toekennen daarvan. Kritiek moet zeker kunnen, maar de manier waarop, is waar bij mij de schoen wrong
  • W.J. (Hans) Villerius 06.01.21
   @Nicole Helemaal stoppen met schrijven na een kleine kanttekening bij twee zinnetjes in je allereerste column? Kom nou toch, waarom zou je ‘kind met badwater weggooien’? Tegenover mijn bijdrage staan welgeteld drie dolenthousiaste reacties.
  • Nicole 06.01.21
   Ik ben dan ik klaar met het schrijven van wat dan ook. Sterker nog ik schrijf nooit meer