Skip to main content
Han Maas

Dirty Harry

© Han Maas op 07.01.2023.

Oma hoefde niet bang te zijn als ze tv keek dat de mensen van de tv haar ook konden zien, en later hoefde ze ook geen angst te hebben voor computers, want daar kwam alleen uit wat de mens erin stopte. Volkomen veilig.

Een auto die zichzelf bestuurt is sciencefiction voorbij. De medeoprichter van Tesla, Elon Musk, begint later het bedrijf OpenAI, dat een computerprogramma ontwikkelt – ChatGPT – dat onnoemelijk veel data leest en verzamelt en vervolgens zichzelf programmeert... of zoiets? Als talenmens raak ik de kluts kwijt. Maar je voert onderwerpen in en krijgt algoritmische teksten: de sluipmoordenaar van het creatieve schrijven. Met een ‘watermerk’ om plagiaat tegen te gaan. Geldt niet voor Twitter, daar moet iedereen hetzelfde kunnen schelden.

Als je niet zo goed kunt schrijven, maar voor een aardig zakcentje je biografie mag schrijven, komt zo’n uitvinding als geroepen. Bijvoorbeeld als je een prins bent die graag aan nestvervuiling doet nu hij is uitgevlogen. Dirty Harry schrijft alles op wat de koningshuisdeskundigen en supporters graag willen horen en lezen. Maar als je geen penny aan redactie wilt uitgeven omdat je vrouw als verwende B-actrice nogal veeleisend is, sluipen er fouten in je automatisch gegenereerde tekst en ga je fokking the fog in met frozen dick in plaats van frozen stiff upper lip. En ‘Afghanen in nood’ wordt dan ‘Afghanen gedood’ – zijn oma laat zich door een lakei omdraaien in haar graf. En weer terug als ze begrijpt dat haar over de merrie getilde kleinzoon is ontmaagd door een wat oudere paardenliefhebster. Tussen de paardenvijgen, terwijl zij nota koninklijke bene in Ascot genoot van haar high tea nadat er wat kreupele paarden werden afgevoerd. Nu wordt ze ook nog van discriminatie beschuldigd. Kan zij er wat aan doen dat Meghan van een andere klasse is dan die van the Firm? – ze rust verder.

Aan de andere kant van het Kanaal wordt door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties campagne gevoerd tegen woondiscriminatie: ‘Erik en Annemarie krijgen morgen de sleutel en Omar en Shamira niet.’ Het lijkt wel een tekst van een verouderde ChatGPT-versie. Ik vind dit toch zó discriminerend en stigmatiserend: waarom staat de naam van de man voor die van de vrouw? Sterker nog, waarom niet Annemarie en Omar en Samira en Erik? Of kom je dan een sleutel tekort. Zelfs de combinaties - in willekeurige volgorde - Erik en Omar en Annemarie en Samira zijn mogelijk.

En dat terwijl de brave woke-overheid in elk spotje een gemêleerde samenstelling er doordramt. Zoals in die armoedige buurtsuper waar een oudere homoseksuele man – natuurlijk met een kleine hond – boodschappen doet voor zijn buurvrouw van kleur die in quarantaine thuiszit. Hij koopt ook als goede burger een zelftest. Achter de kassa een man met een migratieachtergrond. Een meisje helpt de man en draagt de boodschappen naar het huis van de buurvrouw. Zo lief! De boodschappen staan voor de deur. Niet erachter. Je moet niet iedereen de sleutel van je huis geven. Zeker niet zo’n oudere man.

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
06-02-2025

Hits

528 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
 • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.