Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Doutzen, Maurice en Ernst - sociale media

Doutzen Kroes heeft besloten van de catwalk te verdwijnen omdat ze niet langer aan de corrupte wereld van de grote modemerken wil meewerken, zoals Victoria’s Secret en Calvin Klein – een groots gebaar? Ze wil ‘zuiver door het leven’. Haar uitleg is zo mager als het magerste model, maar je kunt zeggen beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, na een imposante carrière die haar geen Friese windeieren heeft gelegd.

Het is haar beslissing, haar mening over een wereld die zij kent. Je weet niet wat er zich achter de schermen van de catwalk afspeelt, daar praat ze niet over zoals er de laatste dagen ‘wel eens’ wordt gesproken als het gaat over de tv-branche. Ik kan me trouwens niet voorstellen dat Doutzen in haar Victoria’s Secret-lingerie achter de catwalk is lastiggevallen door mannelijke collega’s. Door vrouwelijke dan? Tja, vrouwen zijn ook niet altijd zo brandschoon als ze mooi zijn – dat is mijn mening, aanname of inschatting, zonder dat ik er gelijk een complottheorie van maak.

Anderhalf jaar geleden vroeg Doutzen zich af of de overheid het wel zo goed met ons voorheeft. Ze stelde het coronabeleid ter discussie, onder andere de vaccinaties. Vitamines en gezond eten is volgens haar beter. Klaar. Een theorie. Daarvoor hoef je haar niet van de sociale media te schrappen. Puur censuur. Geen ‘Engelachtige’ opruiende of haatzaaiende uitlatingen. Haar mening. Die heeft Maurice de Hond ook. Met gekleurde grafieken probeert hij een punt te maken en wordt ten slotte van het sociale media tableau geschrapt. Puur censuur.

Als ik de columns van Youp van ’t Hek van jaren geleden nog eens lees, denk ik: die woorden gebruik je niet meer Youp. Waarom? Omdat het niet meer mag en daarom niet kan. Hans Teeuwen is als cabaretier een uitzondering: het kan dus het mag. Moet zelfs, misschien.

Ernst Kuipers plaatst na de laatste persco op de sociale media het verhaal dat hij al had verteld. Hetzelfde plaatje met dezelfde door hem ingekleurde poppetjes. Kuipers kleurt buiten de lijntjes door een verouderde situatie te gebruiken, toen er pas werd geboosterd. Ja, haal je de koekoek, dan liggen er weinig geboosterde groene poppetjes in het ziekenhuis. Het is wat anders dan een potje scrabble met kleurloze stenen en een paar blanco letters, naar eigen inzicht en vernuft neer te leggen met de Van Dale als scherprechter en niet de sociale media.

Ook sjoemelt hij met het effect van de QR-code, omdat hij niet de gelegenheden meetelt waarbij die code niet verplicht is. En dit is niet zijn eigen mening, maar verlakkerij waarover Kamervragen zijn gesteld – meestal blijft het daarbij. Van de sociale media wordt hij niet verwijderd. Als je door Ernst ernstig wordt misleid is dat vele malen erger dan dat Doutzen van de catwalk verdwijnt of dat De Hond bijt.

© Han Maas op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.