Voor schrijvers, door schrijvers
552 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

683 Hits

Publicatie op:
DuDi
Wie zijn oor goed te luister legt, komt er niet meer uit. Voor het goede begrip: ik bedoel hier beide oren, dus zowel links als rechts. Daar komen immers verschillende boodschappen binnen. Ik sta te douchen en denk: niet te lang, heb oor voor het milieu. Gelijktijdig hoor ik zo’n zalvende oorwurm van het Journaal over het grondwaterpeil dat zich na de vorige zomer nog niet heeft hersteld. Dus blijf ik staan en laat nog een paar liter water extra de bodem in stromen. Ik voel me opgezadeld met een onontwarbare gewetensknoop. Tussenoplossingen werken niet: alleen masochisten douchen met koud water en samen douchen duurt altijd langer dan ieder afzonderlijk, alleen al vanwege de strijd om de plek in de straal. Aan de eettafel opnieuw keuzestress. Meer groente eten is goed voor de spijsvertering, houdt echter ook in dat meer verbouwd moet worden op arealen die zijn ontnomen aan de wildernis of in kassen onder energieverslindende schijnwerpers. Voortaan eigen kweek? Per krop sla of winterwortel vergiftigen we zoveel gulzige insecten dat de bestuiving van de gewassen in gevaar komt en het moestuintje, door de kokende aarde, binnenkort in een zandbak verandert. En vlees? Lekker! Minder vlees betekent direct lagere uitstoot van koeienscheten. Zou gezond zijn, we leven langer waardoor er echter veel meer menselijke CO2-afscheiders op aarde blijven rondlopen. Het maakt de natuur niets uit: ze is onverschillig en onverzettelijk, kent geen goed of slecht. Met goed ‘voor het milieu’ bedoelen we: goed voor ons. De natuur kent geen duurzaamheiddilemma.

11 mei 2019 #BinnenDoorDenker www.robertbeernink.nl

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "DuDi"

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Mondkapjes of oordopjes (357) Han Maas 17-04-2020

    De basgeluiden van economisch getroffenen beginnen door te drammen. ‘Wat gas bijgeven in mei,’ zegt Hans de Boer, voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie in Nederland VNO-NCW. Een afkorting net zo...

    Lees meer: Mondkapjes of oordopjes