Skip to main content
Han Maas

DWDGW - de wereld draait gewoon door

© Han Maas op 19.11.2022.

Ik heb het altijd al gezegd: de wereldbol van DWDD draaide de verkeerde kant op met de eeuwige Marc Marie aan tafel. En dan kom je vanzelf in de tijd dat hiërarchie de normaalste zaak van de wereldbol was. Je kreeg er de zenuwen van, misschien werd je wel overspannen – stress, een burn-out en PTSS waren nog niet uitgevonden.

‘Als het je niet bevalt, er zitten geen tralies voor de ramen,’ zei de directeur. Had hij echt een woede-uitbarsting: ‘Je bent ontslagen, je kunt je laatste loonzakje halen.’ En jij ook, zei hij tegen de man die naast de ontslagen magazijnmeester stond. ‘Dat is goed, maar ik werk hier niet. Ik kom alleen goederen afleveren.’ En wat deden de collega’s? Die doken met hun hoofd weg in de kaartenbak of achter de typemachine. Eigen hachje eerst.

In de tv-wereld was het vast niet veel anders. Achter de schermen van Mies Bouwman, Willem Ruis, misschien zelfs Achter het Nieuws – het is even graven – kan ook wel wat zijn gebeurd. Geen VARA-directeur die je daarover hoorde. Ook nu niet over grensoverschrijdend gedrag bij DWDD. Het gaat niet over seksuele misdragingen, dus kun je met een gerust hart, in plaats van Tim Hofman, de ‘rooms-katholieke’ Volkskrant (van nestvervuiling is nu geen sprake) de woede-uitbarstingen van Matthijs van Nieuwkerk aan het adres van redacteuren en andere medewerkers laten onderzoeken. Zelfs na een periode van vijftien jaar. Anonieme klachten veelal. Zo zou Matthijs in woede zijn uitgebarsten toen een haarföhn naar zijn smaak niet goed functioneerde.

Onder druk van de gedrukte Volkskrant heeft Van Nieuwkerk toch maar excuses aangeboden. Matthijs Gaat Door is ironisch of zelfs cynisch gezien het volgende programma voor hem na DWDD. En samen met Rob Kemps buigt hij zich over Franse chansons, waarvan Rob meer kennis heeft. Dat zal Matthijs – ijdel als hij is – niet lekker zitten, evenals zijn haar; zal hij dan toch een punt hebben wat betreft die föhn?

Hoe is het dan bij Jinek? Ze kijkt nogal met ‘een bepaalde blik’ naar sidekick Roelòòòfff Hemmen, de uitgelezen nieuws - en nu autocue-lezer van Jinek en inmiddels plezierjager. Maar ik zeg niet zomaar wat, ik houd niet van geroddel. Wel dat het absoluut niet leuk is dat Roelof de plezierjager een filmpje laat zien van een pas losgelaten valk die zich te pletter vliegt tegen de vooruit van een vrachtwagen. Matthijs heeft datzelfde filmpje een paar jaar geleden al vertoond. Als je het dan toch over grensoverschrijding hebt…

Niet anoniem was de insinuatie van roddelqueen Albert Verlinde, die Humberto Tan beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag achter de schermen. En dat ging niet over de haarföhn van Tan.

Linksom of rechtsom: de wereld draait gewoon door. Het liefst zonder talkshows.

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
18-12-2024

Hits

460 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
 • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  20.11.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Graag gelezen!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.