Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Echte vrienden
Inzendingen: 661
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Echte vrienden
© Eelco Visser op .
Aantal hits: 53

De jonge generatie heeft net als ieder ander last van de coronacrisis. De klachten over alleen-zijn, zich-verloren-voelen, ja zelfs eenzaamheid en depressieve gevoelens nemen binnen die generatie hand over hand toe. Deze gevoelens spreken voor zich. Ik snap het wel, maar het verwondert mij ook. 

Tot nog geen jaar geleden deden velen het voorkomen dat ze vriendschappen hadden in overvloed. Zo hoorden we pochende geluiden over grote aantallen vrienden op Facebook en Instagram. Geluiden die het bewijs waren van ‘het-erbij-horen.’ Ik vraag mij niet af: wat zijn deze vriendschappen waard als ze niet helpen om de negatieve gevoelens van nu te verdrijven? Het antwoord laat zich raden. In de digitale wereld komen kennissen voor de vermelding ‘vriendschap’ in aanmerking, maar al die vrienden op Facebook en Instagram hebben in de echte wereld weinig met vriendschap te maken. Het merendeel van de zogenoemde vrienden is niet meer dan een oppervlakkige kennis. 

Echte vrienden heeft de mens maar weinig. Ze zijn op een hand te tellen en je leert ze in slechte tijden pas echt kennen. Die vriendschap is dan ook vaak voor eeuwig. 

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Echte vrienden"

Geschreven door Eelco Visser . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
(761)
459 commentaren
87 nuttige stemmen.
12.02.21
Feedback schrijfkwaliteit
Ik begrijp wat je wilt zeggen Eelco, maar vind het niet zo heel mooi opgeschreven. '
De eerste zin 'De jonge generatie heeft net als ieder ander' stoort mij al. Bedoel je met 'ieder ander' alle andere generaties? Dan zou ik zeggen: net als iedere generatie, of als iedere andere generatie. Of slaat die ieder op personen en bedoel je eigenlijk dat jongeren net als ieder ander last hebben van...
Dan later heb je 'Geluiden die het bewijs waren...' Dat vind ik ook niet zo mooi. Die geluiden waren namelijk niet het bewijs van het erbij horen, maar het aantal vrienden, of de inhoud van wat men zei.
Vervolgens schrijf je: Ik vraag mij niet af: wat zijn... Die zin zou volgens mij veel mooier zijn als je de dubbele punt liet zitten en zou schrijven: Ik vraag me niet af wat deze vriendschappen waard zijn..., want het antwoord laat zich raden.
Dan heb je herhaald: maar al die vrienden op Facebook en Instagram, wat hier denk ik overbodig is, want we wisten al dat het daar over ging.
Je slotconclusie vind ik mooi en duidelijk, de rest wat omslachtig.

Grammatica & Spelling:
Voldoende
  • Waardering schrijfkwaliteit
    60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Eelco 12.02.21
    Bedankt Janneke voor de feedback op mijn schrijfstijl. Daar kan ik hopelijk mijn voordeel mee doen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart