Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

278 Hits

Publicatie op:
  • Home
  • Columns
  • Een knus hotel in Joure - in bed met Ferd
Een knus hotel in Joure - in bed met Ferd

Het is even wennen, de status van getrouwd man. En wat er allemaal bij komt als je in de publieke belangstelling staat. Genadeloos betrapt op zijn eigen huwelijksfeestje. Dat gezeik over zijn schoonmoeder. In plaats van een sleep aan de jurk van zijn kersverse vrouw, moet hij nu constant zijn schoonmoeder op sleeptouw nemen.

Als minister van Veiligheid en Justitie, of net andersom, wat maakt het uit, moet hij op nieuwjaarsdag met een verklaring komen hoe de jaarwisseling is verlopen, zonder vuurwerk. Tenminste als je de voorafgaande weken niet meetelt, waarin jongens van hooguit een jaar of tien, twaalf dagelijks aan het knallen waren. Maar je kunt ze moeilijk binnenhouden met thuiswerkende ouders. En geen hond die er last van heeft.

De gevorderde jongere steekt auto’s in de fik, maakt het de brandweer onmogelijk te blussen. Hulpverleners worden met van alles bekogeld. Ze moeten niet zeuren, hun applaus hebben ze allang gehad.

De politie knijpt een vuurwerkoogje dicht, die hebben wel wat anders aan hun hoofd. Al die administratie. En ze willen niet dat die jongens een strafblad krijgen. Alleen in Rotterdam doen ze het anders met arrestanten, maar dat is kut.

Over illegale feestje schrijven is om persoonlijke redenen niet zo verstandig. Er moet wat voor de jongeren gedaan worden nu ze zelfs niet in een voetbalstadion hun illegale vuurwerk kunnen afsteken. Een online-voetbalspel bijvoorbeeld. Er is vast nog wel ergens een potje met teruggevorderde toeslagen of bijstandsuitkeringen van mensen voor wie illegaal boodschappen is gedaan om dit te financieren. Kunnen de kids lekker thuis gamen. Met een koptelefoon op, dat wel, want hun ouders moeten doorwerken. Hij zal het met Wopke bespreken. Die heeft nu een goede bui omdat hij toch lijsttrekker is geworden.

In een knus hotel in Joure leest hij nog even een boek in bed, naast zijn ronkende vrouw en schoonmoeder. Een boek over positiviteit, dat de meeste mensen deugen. Buiten de stad, in de frisse provincie Friesland, zal het op een paar carbid schietende boerenjongens rustig blijven. Hij schrijft vast op: ‘Het overgrote deel van de mensen heeft zich keurig gedragen.’

Opeens wordt het geronk wel heel erg hard en gaat over in een harde knal. Hij had zijn schoonmoeder beter geen boeren erwtensoep kunnen geven. Het begint nu wel heel stevig te waaien in het hotel…


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Een knus hotel in Joure - in bed met Ferd"

03.01.21
Feedback:
Gaaf stuk, leuk perspectief :) !
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig