Skip to main content
Machteld Berkelmans

Einde van een tijdperk

© Machteld Berkelmans op 18.09.2022.

Er valt  veel te zeggen voor en tegen een monarchie. Waarom wordt iemand koning van een land, alleen omdat hij in een bepaalde familie is geboren. President kan in principe iedereen worden. Maar moet je dat willen? Zorgt een monarchie niet meer voor stabiliteit in een land? Tenslotte wordt er om de vier jaar al een nieuwe regering gekozen, met alle wisselingen en strubbelingen van dien. Tegenstanders zeggen dat het koningshuis alleen maar geld kost, geld dat door de belastingbetaler bijeen wordt gebracht. Maar een president kost ook veel geld. Als ik alleen al hoor hoe in Amerika het Witte Huis iedere vier jaar helemaal opnieuw wordt ingericht. De nieuwe First Lady wil natuurlijk niet wonen in de afdankertjes van haar voorgangster. Er schijnen miljoenen aan gespendeerd te worden.

Normaal gesproken sta ik er ook niet zo bij stil. Alleen, niemand kan natuurlijk om het nieuws heen dat Queen Elizabeth is overleden. Zij was toch wel echt een icoon. Als iemand het koningschap beheerste, dan was zij het wel. Oh, zeker, geldzorgen heeft ze nooit gehad en ze heeft waarschijnlijk ook nooit een stofdoek of dweil in haar handen gehad. Maar ik zou toch echt niet met haar hebben willen ruilen. Want ze heeft toch haar hele leven wel in een glazen huisje geleefd. Hoe groot dat huis ook was. En zij niet alleen, haar man heeft het toch ook niet makkelijk gehad. Zeker in de tijd dat zij elkaar leerden kennen, was het helemaal niet gewoon dat de man in de schaduw van de vrouw stond. Daar kunnen wij nu heel veel van vinden, maar het was toen maar heel normaal dat de man de beslissingen nam.

En stel je voor, dat je koningin moet worden, alleen maar omdat je toevallig in dat gezin bent geboren. En dat je je hele leven moet uitkijken voor hielenlikkers en jaknikkers. Dat je niet weet of mensen je echt aardig vinden of doen alsof. Omdat ze daar zelf beter van willen worden.

Queen Elizabeth heeft haar taak heel lang gedragen. Daar kun je alleen maar respect voor hebben. En ik verwacht dat Engeland haar een groots afscheid zal geven. We zullen er ongetwijfeld nog veel over horen en voorbij zien komen. Als fan van Paddington, kan ik het daarom niet laten om een van de geweldige tekeningen van Eleanor Tomlinson te delen. Het is het beeld van een einde van een tijdperk.

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
17-10-2023

Hits

371 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
 • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  29.09.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Waar ik weinig op had met het Engelse koningshuis (in tegenstelling tot mijn partner, die met tranende ogen bij het journaal zat) vind ik je verhaal goed geschreven en goed onderbouwd. Wat betreft ons koningshuis: zolang ze zich goed presenteren, geef ik er de voorkeur aan boven een presidentschap. In elk geval zorgt het voor enige stabiliteit in deze roerige tijden, iets dat geen enkele president zou kunnen geven omdat die na vier jaar weer eruit gestemd kan worden. Twee bijkomende voordelen: de leiding bij een eventuele noodtoestand (lees: oorlog) ligt al in bekende handen, er hoeft geen vierjaarlijkse 'miss' verkiezing te worden georganiseerd waarbij mensen zich zwaar kunnen vergissen (lees: Trump) en (heel belangrijk) ik hoef een keer minder te gaan stemmen.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  18.09.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  De monarchie is een fossiele instelling, die soms hier en daar aan de storm van revoluties die de moderne tijd hebben ingeluid, is ontsnapt. Je kan voor iemand uit dat milieu toevallig enige sympathie hebben, maar dat geldt voor iedereen uit eender welk milieu. Uitkijken voor hielenlikkers en jaknikkers lijkt mij weinig heldhaftig. Ik heb meer sympathie voor de dame die moet uitkijken voor wie op haar dweil zijn hielen zet.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.