Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

154 Hits

Publicatie op:
Eindejaarsluistervoer.
Of je het nu wil of niet. Elk jaar weer krijgen we zo begin december de Top 100 of zelfs Top 1000 aller tijden via de ether binnen. Ik kan dat wel smaken want muziek is iets dat mij boeit. Dit jaar ontkom je er waarschijnlijk echt niet aan want nooit zaten we zoveel thuis voor T.V. en radio. Ieder land, radiostation of zender heeft een lijst. Ze zijn een beetje verschillend maar toch ook weer niet. Dezelfde nummers en uitvoerders vind je bijna steevast weer, enkel de quotering is anders. In Vlaanderen hebben we een paar honkvaste classics waar ze in Nederland nooit van gehoord hebben en andersom. Als je bij ons spreekt over Van Dik Hout dan vermoed men een Gamma reclame en Bouwdewijn De Groot was de rechterhand van Willem Van Oranje. Boven de Moerdijk liggen ze dan weer niet wakker van Gorki en is Wim De Craene niet de voorzitter van de NVA?
Nu, enig chauvinisme mag en zolang men niet overdrijft. 
Er is ook een groot generatieverschil tussen luisteraars. 
Mijn zoon, 30, die veel muziek beluisterd, heeft natuurlijk een gans andere smaak dan mezelf. Perfect normaal. Zijn kennis echter over oudere muziek is nihil en om te lachen. 
Fleetwood Mac vond broodje hamburger uit en Toto dient om te gokken. Simon and Garfunkel is een advocatenkantoor en Alice Cooper creëerde een kleine blitse auto. Mooi is dat. 
Zelf probeer ik wel enigszins bij te blijven, uit interesse, want qua kwaliteit is het erbarmelijk. Als ik die hitparades bekijk, met bovenaan al die jaren 70-80 songs, dan komen de tranen in mijn ogen. Die hedendaagse brol en dat modern gejengel zal iedereen snel snel vergeten en nooit de eindejaarslijsten halen. Heel soms verschijnt er eens een uitzondering en geraakt er iemand halfweg om het jaar daarna terug in vergetelheid te eindigen. Spijtig en vooral jammer voor onze nakomelingen en gelukkig dat dít ieder jaar nog eens opgerakeld wordt. Degenen die wensen kunnen zo nog een beetje feeling houden met wat eens was. 
Waar we het wél over eens zijn is, ieder jaar wéér, de bezitter van de eerste plaats. Freddy en zijn koninginnen staan daar al wel effe, misplaatst, té lang op het hoogste podium. De rapsody van de Bohemers is apart maar het béste óóit gemaakt?
Als ik thuiskom en eens wil chillen zet ik dát toch niet op.  Wil je eens lekker dansen of een leuk deuntje horen om in the mood te komen neem je toch gegarandeerd iets anders. En ja, de drag queen van Zanzibar heeft vocaal iets te bieden en zeker voor dat soort bombastische liedjes. Maar om dit nou telkens wéér bovenaan te zetten?
Doch smaken verschillen en elke gek zijn gebrek zeker. 
Ik beschouw mezelf fan van zowel radio als T.V. competitie om het mooiste lied. Niet dat het superspannend is maar tegen oudejaarsavond kijk ik toch steeds weer naar de ontknoping uit. Ik hoop dat ze me dit jaar eens positief verrassen en anders, volgend jaar beter zeker. 
 
P.z.Wever.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Eindejaarsluistervoer."

16.12.20
Feedback:
Leuk om te lezen, maar nummers van Amy Winhouse, Adele en zo zijn er veel meer zijn voor mij ook zeker de moeite waard.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig