Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Inzendingen: 658
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Eindelijk alleen
© marjon klomps op .
Aantal hits: 768

De zomervakantie is ten einde, evenals mijn huwelijk. Begin augustus kreeg ik bericht van de gemeente: de scheiding was officieel ingeschreven. Dat was het laatste wat ik nodig had om de hypotheek van mijn nieuwe huis rond te kunnen krijgen. De weken ervoor had ik al twee keer een verzoek van de notaris gekregen om de spullen op te sturen, want de datum van overdracht kwam met rasse schreden aangestapt. Ik haalde dus opgelucht adem. Alles kwam goed en het was tijd om verhuisdozen te gaan verzamelen.

 De laatste dagen in het oude huis met mijn ex waren vreemd. De meeste dingen hadden we in de maanden ervoor al verdeeld (ik de boekenkast, jij de eettafel), nu was het de beurt aan de gezamenlijke herinneringen. Dozen met foto’s uit het predigitale tijdperk moesten bekeken en in tweeën gesplitst worden. Foto’s van de goede tijd, waarop we samen stonden en de liefde er vanaf spatte. Bij de foto waarin ons eerste kind op mijn buik lag en mijn ex met een blik van verwondering en ontroering naar zijn zoon keek, moest ik huilen. Daar moest mijn ex weer van huilen en bijna hadden we elkaar getroost.

 Door ging ik, mijn inpakwoede toonde mijn verlangen naar een eigen plek. De boekenkast keek met holle ogen de kamer in, de keukenkastjes werden leeg. In de keuken bij het raam ontstond een indrukwekkende stapel dozen, hoe leger de rest van het huis, hoe voller de keuken en de gang werden. Het was alsof het huis een striptease hield, elke keer als ik iets weghaalde werd ze naakter en weerlozer. Ik was rusteloos, naast het inpakken dwaalde ik een beetje doelloos rond, kwam tot niets.

Een kleine twee weken geleden ging ik naar de notaris om het koopcontract te tekenen, de dag daarna reed mijn vader met een aanhanger voor. In twee uur was ik over.  ’s Avonds om half tien zwaaide ik mijn zoons uit, die mee hadden geholpen met verhuizen, maar die week bij hun vader zouden slapen. Ik was alleen in mijn nieuwe huis. Aan het plafond brandde een enkel peertje, tegen de wand van de woonkamer stonden dozen gestapeld. Het was stil in huis, wifi zou de volgende dag pas komen. Ik draaide een paar van de cd’s die ik mee had genomen, plopte de kurk van een beugel Grolsch en plofte op de bank. Hoe had ik verlangd naar dit moment: een eigen plek, een einde aan de ruzies en de spanning. Het werd laat die avond, ik kon er niet toe komen naar bed te gaan, mijn hoofd zat te vol verleden en toekomst streden om aandacht.

Nu is het twee weken later en voor het eerste sinds bijna een maand zit ik achter de computer en schrijf. Er is nog veel te doen in huis, de kamers moeten nog geschilderd, de slaapkamers moeten nog gevuld met nieuwe meubels. Gelukkig is mijn vader met groot enthousiasme aan het klussen geslagen, hij komt als ik al op mijn werk ben en is weg als ik terugkom. Ik kook een eenvoudige maaltijd en ga verder met inrichten en mezelf thuis voelen. Over een paar weken hoop ik helemaal ingericht te zijn en mijn ritme te hebben gevonden. Nu de perikelen rond de scheiding voorbij zijn begint er langzaam weer ruimte in mijn hoofd de ontstaan. In die ruimte ontstaan als vanzelf nieuwe verhalen. Binnenkort ga ik weer echt schrijven. Ik plop een beugel open en bedenk: dit is het huis waar mijn tweede roman het levenslicht zal zien.

Dit artikel delen?

geef een waardering voor: "Eindelijk alleen"

Geschreven door marjon klomps . Geplaatst in Column.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !