1 post

'Gewoon Bloot' - je 'volledig ontklede naakte' oma

Publicatie op:

'Gewoon Bloot' - je 'volledig ontklede naakte' oma

400 Hits.
‘Ze was daarmee de eerste volledig ontklede naakte vrouw op de Nederlandse televisie,’ staat er op Wikipedia. Nou, ‘volledig ontkleed en naakt’ is wel héél erg bloot. Zeker voor 1967.

Phil Bloom, een jonge vrouw, zit naakt achter de krant Het Vrije Volk. Ze leest een artikel voor dat ze niet naakt op tv in het VPRO-programma Hoepla van de controversiële Wim T. Schippers zal verschijnen. Vervolgens doet ze de krant opzij en zien we voor het eerst blote borsten op tv. Haar benen heeft ze keurig gekruist.

Het leidde tot Kamervragen. De Boerenpartij, u weet wel, van Boer Koekoek die zijn pony’s verwaarloosde, sprak van schending van de eerbaarheid. Dion Graus van de PVV zal dat als dierenliefhebber nooit doen. En wat hij met zijn vrouw doet is privé.

Waar niet over werd gesproken was de vorm van de bollekes van Phil. Te klein, te groot, of juist goed…? Ja, dat het een schande was. Dat waren ook de latere programma’s van Wim T. Schippers waarin bloot of absurdisme voorkwam. Maar iedereen had het wel gezien, onder het mom dat je er anders niet over mee kon praten.

Werd er een taboe doorbroken of was het shockeren? Of is dat hetzelfde? Een aantal jaren later waren het de feministische Dolle Mina’s die met hun bh begonnen te zwaaien en hun ontblote borsten in die beweging meenamen. Maar dat hoorde bij emancipatie en had geen seksueel uitgangspunt, zo te zien…

Eng was pas de opvatting van sommige politici in die tijd, zoals Bram van der Lek van de voormalige PSP, dat zolang volwassenen en kinderen vrijwillige seks met elkaar hebben, dat geen probleem is.

Open en Bloot was midden jaren 70 het eerste tv-programma dat het openlijk over seksualiteit had. VARA-presentator Joop van Tijn sprak op bekakte toon het woord ‘neuken’ uit. Veel bloot was er niet te zien. Met de komst van internet werden vraag naar en aanbod van bloot in ruime mate op elkaar afgestemd. Om te laten zien dat dit een ideaalbeeld is van bewerkte borsten en andere lichaamsdelen en niet met de werkelijkheid overeenstemt, staan oudere mensen naakt voor kinderen in het tv-programma van nu: Gewoon Bloot. In het stokoude kinderprogramma Wie wil mijn marmotje zien? werden kinderen al door bioloog Han Rensenbrink ‘misbruikt’: de marmot was gewoon een harige cavia.

‘Aanleiding tot pedofilie’ is echter een misplaatste omgekeerde gedachtegang. Maar bestaat er niet zoiets als ethiek en esthetiek? Zonder in de door vorderende leeftijd veroorzaakte details te treden: wie wil nu zijn ‘volledig ontklede naakte’ oma zien?

 

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

De auteur van dit artikel Han Maas:

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

25.03.21
Feedback:
Visies veranderen doorheen de tijd of misschien gaat het eerder over dubbele moraal, is ook van alle tijden...
  • Waardering
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
24.03.21
Feedback:
Sterke column, Han.
De gedachte dat seks tussen volwassenen en minderjarigen 'moest kunnen', was in de jaren zeventig niet bepaald ongebruikelijk. Ook advocaat en PvdA-senator Brongersma was hier een vurig pleitbezorger van. Pas nadat er eind jaren zeventig/begin jaren tachtig steeds meer rapporten verschenen over de blijvende schadelijke gevolgen voor jongeren, kwam er een kentering in die gedachte.
  • Waardering
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
23.03.21
Feedback:
Leuke column
  • Waardering
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
'Hij is niet een van ons'
749
Lezen?
Column
Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over
743
Lezen?
Column
Wat onder het vet zit bederft niet
685
Lezen?
Column
De huidskleur onder de vacht
684
Lezen?
Column
Hoofd- en bijzaken
672
Lezen?