Skip to main content
Han Maas

Handbalvoetbal - dankzij of ondanks de coach

© Han Maas op 11.12.2022.

Getatoeëerde armen in de lucht, vingers in de oren of met je hol omhoog en knieën op het gras. Zo aanbidt iedereen god. Dat schrijf ik met een kleine letter omdat elke speler zijn eigen god heeft waardoor dat woord een soortnaam is geworden. Maar Jezus, waar zit ik naar te kijken? Balletje naar rechts, balletje naar links en vice versa. Balletje naar de keeper. Balletje weer naar links… Het lijkt wel handbal. Dat vatte Messi wel heel letterlijk en straffeloos op.

Hebben ze zich hiervoor laten instralen? Of voor die uit naastenliefde uitgedeelde rotschop?

Waarom heb ik in godsnaam een 55 inch-beeldscherm als je hooguit maar één doel ziet, waar uiteindelijk de bal in verdwijnt? – schitterend steekballetje van Messi, dat bij gebrek aan beter zo wordt beoordeeld: mooi, maar heel normaal voor vroegere, technische begrippen. Opbouw naar voren! Via de vleugels spelen om ruimte te creëren, de voorzet of trekbal op maat. Je zag het resultaat tegen de VS.

Als je ternauwernood toch nog op 2-2 komt, de Argentijnen rijp voor de slacht zijn, hoe is het dan in hemelsnaam mogelijk dat de bal weer net zo rondgaat zoals in begin van de wedstrijd. De hemel heeft de extra tijd goed ingestraald en megalomane Lowietje is als ex-speler van de Rooms-Katholieke Sport Vereniging De Meer een gelovig man, maar zijn tactiek is beter. Dus dansen de Argentijnen op het Oranje graf – zit in het bloed – en heeft Messi een ‘gezellig’ onderonsje met Van Gaal. Het graf waar het uiteindelijk om ging voorafgaand aan het toernooi doet er niet meer toe…

Blijft de vraag over: win of verlies je ondanks of dankzij de coach?

Maar vrede op aarde en gezelligheid kent geen tijd, wel veel hartverwarmende reclamefilmpjes. Je bent toch tot tranen toe geroerd als je ziet dat de vader van een homoseksuele zoon diens (natuurlijk gekleurde) vriend van harte welkom heet aan de kerstdis. Eerst was die zoon al met Sinterklaas aan het sjansen. Om dan uitgerekend met Kerstmis uit de kerststal te komen getuigt van moed, zeker van het Duitse LIDL. Duitsland is niet alleen vroegtijdig uitgeschakeld met voetbal, maar ‘bijna’ ook staatsrechtelijk: pandjesprins (ja, Duitsland heeft er ook een) Prins Heinrich Reuss XIII van Köstritz, was voornemens een staatsgreep te plegen en keizer te worden. En dan ga je terug in de tijd met alle gevolgen van dien.

Een andere supermarkt – ooit grootgrutter uit Zaandam – komt met een gezellig gezinstafereeltje met een (nep?)rendier in huis en Kruidvat met een varkentje op tafel dat aan het eten is. Andere dieren zijn er ook. Dat is niet leuk voor dieren, daar zijn ze niet voor. Nee, misschien ook niet om op eten. Grote hoeveelheden vlees, zoals bij de Argentijn, moet je niet meer eten. Ik houd het bij een bescheiden scharrelkippetje dat ik kan kluiven zonder vork en messi te gebruiken.

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
10-01-2025

Hits

311 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
 • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   els · 5 months ago
   Met veel plezier gelezen. Mooie column.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.